Arama

İbn Haldun’a göre ideal eğitim 📚

İbn Haldun, İslam uygarlığının en parlak döneminin sonlarında yaşayan, medeniyetin kültür ve birikiminin mirası ile yetişen bir alimdi. Ömrünün ilk 20 yılını Tunus'ta, 26 yılını Cezayir, Fas ve Endülüs'te, 4 yılını yine Tunus'ta, son 24 yılını da Kahire'de geçiren İbn Haldun iyi bir eğitim gördü; küçük yaştan itibaren ilim ve fikir hayatına ilgi duydu. Farklı coğrafyalarda ve kurumlarda ilim öğrenmesi, onun eğitim anlayışını da etkiledi. Peki, İbn Haldun'a göre ideal eğitim nasıl olmalıydı?

  • 7
  • 15
MUKADDİME’DE ÖĞRENME VE ÖĞRETMEYE DEĞİNDİ
MUKADDİME’DE ÖĞRENME VE ÖĞRETMEYE DEĞİNDİ

Kendine özgü fikirleriyle gelecek nesiller üzerinde büyük bir etki bırakan İbn Haldun, eserin altıncı bölümünde ise bilimlerin sınıflandırılması ve öğrenme ve öğretme yöntemlerine yer verdi.

  • 8
  • 15
İBN HALDUN’UN EĞİTİM ANLAYIŞI
İBN HALDUN’UN EĞİTİM ANLAYIŞI

Onun sosyolog ve tarihçi kimliği eğitim alanındaki görüşlerine de yansıdı.

Yaşamı boyunca uzun yıllar farklı farklı coğrafyalarda yaşayan ve buralarda iyi bir eğitim gören İbn Haldun, dönemindeki toplumları eğitim yönünden gözlemledi, medreseleri birbiri ile kıyaslama imkânı buldu.

Eğitimle alakalı sorunları tespit eden İbn Haldun, bu sorunların çözümü için öneriler de sundu.

İbn Haldun'a göre beslenme ibadeti nasıl etkiliyor? 🍽

  • 9
  • 15
İDEAL SİSTEM OLUŞTURMAYI AMAÇLADI
İDEAL SİSTEM OLUŞTURMAYI AMAÇLADI

İbn Haldun, kaleme aldığı Mukaddime'de eğitimin sosyolojik ve psikolojik durumu, öğretim yöntemleri, sınıf yönetimi, çocuk eğitiminde belirgin ilkeler, öğretmen yeterlilikleri ve nitelikleri, öğrenmenin nasıl gerçekleştiği, din eğitimi, disiplinlerin analizi ve sınıflandırılması gibi konular üzerinde durdu.

  • 10
  • 15
HÜMANİST BİR EĞİTİM ANLAYIŞINI BENİMSEDİ
HÜMANİST BİR EĞİTİM ANLAYIŞINI BENİMSEDİ

İnsanı akıl ve ele sahip bir varlık olarak tanımlayan İbn Haldun, bilim ve sanat yapabilme özelliği bakımından insanın diğer varlıklardan farkını ortaya koymak istemişti.

İktisadın temellerini Adam Smith'ten önce İbn Haldun attı

  • 11
  • 15
‘NEFS İDRAKTEN HOŞLANIR’
‘NEFS İDRAKTEN HOŞLANIR’

Ona göre eğitim, bireyin sosyal hayattaki devamlılığını ve maddi olarak geçimini sağlamayı, meslek sahibi olması ve kültürünü aktarması için zorunlu bir süreçti.

İnsanın bilmediği şeyleri bilgi sahibi olanlardan öğrenmeye çalıştığını, öğrenmenin sadece bir ihtiyaç değil aynı zamanda bir mutluluk kaynağı olduğunu "Nefs idrakten hoşlanır" sözüyle dile getirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN