Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • İbn Haldun’un Mukaddime adlı eserinde ‘umran’ ilminin tarihle olan ilişkisi

İbn Haldun’un Mukaddime adlı eserinde ‘umran’ ilminin tarihle olan ilişkisi

Mukkadime eseriyle tarih yazıcılığında döneminde bir çığır açan İbn Haldun, sosyoloji biliminin öncüleri arasında kabul edilir. Mukaddime'de medeniyetlerin yükselişine ve çöküşüne dair kritik fikirlerini açıklayan İbn Haldun, bu durumu izah ederken 'umran' fikrinin altını çizer. Peki tarih ve 'umran' kavramlarının sıkça yer aldığı Mukaddime'de, bu iki alanın birbirleriyle olan bağlantısı neydi?

Kitap'ta tarih, "zahir" ve "batın" yönüyle iki türlü ele alınmıştır. Zahiri yönü; yalnızca eski çağlarda yaşanmış olayların aktarımından ibarettir. Tarih bu yönüyle genellikle hoş vakit geçirme aracı olmuştur. Batın yönü ise olayların sebeplerini bulup ortaya koymayı hedefler, tek tek olayların kendisini soruşturmaz. Bu sebepten dolayı İbn Haldun; tarih-hikmet ilişkisinden yola çıkarak tarih ilminin hikmet grubunu içeren ilimlerden sayılması gerektiğini savunmuştur.

  • 10
  • 15
Mukaddime’de tarih fikrinden ortaya çıkan ‘umran’ ilmi
Mukaddime’de tarih fikrinden ortaya çıkan ‘umran’ ilmi

İbn Haldun tarih ilminin önemini vurgulasa da amacı salt tarihi anlatmak değildir. Tarihi rivayetleri test etmek için oluşturulmuş bir ilim ortaya koymak isteğiyle yola çıkan İbn Haldun, insanın fert ve cemiyet halinde yaşayarak toplumu imar ettiği söz konusu edilen "Umran" ilmini kurmuştur. Eserinde; umran ilmini, medenileşmenin hallerini, ona ait değişim ve gelişimleri açıklamıştır.

  • 11
  • 15

İbn Haldun umran ilminin meselelerini ortaya koyarken önce tarihe panoramik bir bakış açısıyla bakar.

İslam Ansiklopedisi'nin İbn Haldûn maddesinde geçtiği üzere, "İbni Haldun tarih yazıcılığını, toplumsal hayatın hallerini, bu hayatı mümkün kılan siyaset ve devleti, bunların oluş ve yok oluş şartlarını, insanların geçim yollarını ve bu yolların hallerle olan bağının ortaya konulmasını, hallerle birlikte ortaya çıkan zorunlu sonuçları ve bir bütün olarak tarihi anlaşılır kılmayı umran ilminin belli başlı meseleleri şeklinde ele alır."

  • 12
  • 15

İbn Haldun'un Mukaddime'sinde tarih içinde toplumsallaşma sürecini kendine konu edinen umran ilmi bir yönü ile tarih felsefesi, başka bir yönü ile de tarihe yönelmiş toplumbilim olarak görülebilir; ancak bu ilim iki disiplinin de ötesinde esas itibariyle klasik felsefe geleneği içinde ifade edilmiş bir toplum metafiziğidir.

  • 13
  • 15
Ütopya olarak değil toplumu toplum olması bakımından değerlendiren ‘umran’ ilmi
Ütopya olarak değil toplumu toplum olması bakımından değerlendiren ‘umran’ ilmi

Umran ilminin konusu toplumdur fakat toplumdan bahsedilince ideal bir toplumun nasıl olması gerektiğini konu almaz. Toplumun yaşadığı olayları sebep-sonuç bağlamında değerlendirerek toplumu toplum olması bakımından değerlendirir. İbn Haldun kendisinden önce kimsenin tarih ilmini konu alırken toplumsal alana bu denli yer açmadığının farkındadır. Umran ilminin yeni ve orijinal olduğunu sık sık dile getirmiştir. Daha önce umran ilmine dair parça parça ortaya atılmış fikirler mevcut olsa da İbn Haldun bu fikirler üzerinden müspet bir ilim kurmuş ve toplumda yaşanan hadiselerin, tarihi olayların sebeplerini irdeleyerek bunlardan kanun çıkarmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN