İbn-i Sina ilaçlarını nasıl hazırlardı?
Modern tıbbın kurallarını belirleyen bir İslam alimi olan İbn-i Sina'nın 276 esere imza attığını ve bu eserlerinin, yüzyıllar sonra bile birincil kaynak olarak okutulduğunu biliyor muydunuz? Ya da "Hekimlerin Piri'' olan İbn-i Sina'nın bin yıl önce kaleme aldığı Küçük Tıp Kanunu'nda sağlıkla ilgili önemli öğütlerinin halen geçerliliğini muhafaza ettiğini? Sizler için, İbn-i Sina'nın ilaçlarını nasıl hazırladığını derledik.
Sınıflandırmanın sebebi, ilaçların vücuda kıyasla durumunu belirtmektedir. Örneğin vücutta sıcaklık oluşturan ilaçlara sıcak ilaçlar denir. İlacın kullanan tarafından yararlı olması için ilaç ile vücudun yapısı bu dört unsur tarafından uyu içinde olmalıdır.
''Yazın kendisinde hem ekşilik ve hem buruculuk bulunan koruk gibi gıdaları ye. Yine nar tanesi ve koruk suyu ve demirhindi gibi gıdaları ye, iç.''
Dört unsurdan toprak ve ateş, organların şekillenmesi, dinginliği için gerekliyken hafi olan diğer ikisi, hayati güçlerin hareket ve işlevleri ve de organların hareketlerine yardımcı olmak üzere gereklidir.
İnsanın bir mizacı olduğu gibi, ilacın da mizacı vardır. İlacın iki çeşit mizacından söz edilmektedir. Birini ve ikinci mizaç. Birinci miza, dört unsurdan meydan gelen mizaçtır. İkinci mizah, formüasyonu oluşturan droglarla, kendi mizacının karışımını oluşturan mizaçtır.
"Uçuk ve mantar tedavisine bölgeye uygulanacak olan ilaç, sarı terminalia tohum özü, meyan kökü yaprağı karışımının ezilmesi bölgeye sirke yağ ve petekle sürülmesidir. Gıda hafifletilir.''
Örneğin, gül ve şekerin karıştırılması ile meydan gelen gülbeşeker mizacının ne gülle, ne şekerle alakası yoktur, onda yeni bir mizaç ortaya çıkar. Bunun birinci mizaçla ilgisi yoktur, bu ikinci mizaçtır. Bazen bu ikinci mizacın oluşumunda formül değil de drogların yapısal özellikleri etkin olabilir. Süte benzer maddelerde olduğu gibi.