Arama

İhmal edilmiş hazine: Osmanlı mimarisi

Altı yüz yılı aşkın süre tarih sahnesinde yer alan Osmanlı İmparatorluğu, çoğu sanat alanında doruk noktasına ulaştı. Pek çok medeniyet, cihan devletinin eserlerini hayranlıkla takip ederken özellikle de mimaride bir benzerini kendi topraklarında oluşturmanın gayesi içerisine girdi.

Mimarlık ve mühendislik arasındaki ayrım ne zaman gerçekleşti?

Doç. Dr. Selman Can, mimarlık ve mühendisliğin Osmanlı'nın son dönemlerinde birbirinden ayrıldığını ve bu devirde "mimar" unvanının yeni bir anlam kazandığını belirtti.

"Mimarlık ve mühendislik kavramları tarihin uzun bir döneminde beraber anılan ve ayrı bir kavram ve unvan olarak ifade edilme ihtiyacı hissedilmeyen iki kavramdır. Batı'da 18. yüzyılda ayrı birer ifade olarak kullanılmaya başlayan kavramlar 19. yüzyıl dolaylarında bilimlerin tasnif edilmesiyle, mimarlık ve mühendislik arasındaki ayrım netlik kazanmaya başlar."

📌 Bilgi Notu:
Eserlerinde sadece mimar unvanıyla andığımız Koca Sinan aynı zamanda mühendislik, coğrafya, ses bilimi, malzeme teknolojisi gibi alanlarda da yetkin bir isimdir.

Osmanlı'da hapishaneler ve mimarileri

İhmal edilmiş hazine: Osmanlı mimarisi

"Osmanlı Devleti'nde 19. yüzyıl içerisinde net olarak ayrılan mimarlık ve mühendislik kavramı, öncesinde mühendislik eğitiminin çatısı altında toplanmış bir alandır. 'Fünun-u medresenin teferruatındandır.' denilerek mühendis bilimlerinin altında değerlendirilen mimarlık, 1830'lu yıllara değin birlikte devam eder."

📌 Bilgi Notu:
Başlı başına mimarlık ile ilgili bir eğitim verme fikri, ll. Mahmut döneminde başlar. Tam anlamıyla faaliyete geçmesi ise ll. Abdülhamid döneminde Sanayi-i Nefise'nin faaliyete başlaması ile gerçekleşir.

Görsel kaynak: Ottoman Imperial Archives

Sultan II. Mahmud ve modernleşmenin yolunu açan ıslahatları

Osmanlı'nın son dönem mimarisinde idareciler tarafından bilinçli olarak Batı'ya yöneliş vardır. Doç. Dr. Selman Can, Batı teknolojisini göz önüne alınarak lll. Ahmet'ten itibaren çoğu alanda revaç bulan bir değişim olduğunun altını çizdi.

➤ Tarih araştırmacısı Can, geç dönem Osmanlısında Batı'ya yönelik gerçekleşen faaliyetlerin yönetim merkeziyetli geliştiğini de sözlerine ekledi.

Nobele davet edilen Osmanlı

Osmanlı mimar ihtiyacını nereden karşılardı?

➤ Osmanlı'daki mimar ihtiyacının nasıl giderildiğini ve 19. yüzyılda yabancı mimarların nasıl vazife alabildeğine değinen Can, şunları ekledi:

"Osmanlı Devleti'nde yapılar inşa edilirken şehirlerde halk ve yöneticiler tarafından iyi bir şekilde tanınan mimarlar hangi uyruktan olduğuna bakılmaksızın ihtiyaç olan yapı için tutulur ve eser inşa edilirdi. Ancak ll. Bayezid dönemine gelindiğinde sarayın Birun teşkilatı içerisindeki Şehremaneti'ne bağlı kurulan Hassa Mimarlar Ocağı yapı işlerinin bir düzene girmesini sağladı."

Mimar Sinan'ın baş mimar oluşu ve Hassa Mimarlar Ocağı

➤ Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı reformlarla mimari eğitimin ve yapı inşasının farklı bir boyuta taşındığının altı çizildi.

"Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a sanatta, mimaride, eğitimde ve daha birçok konuda tüm dünyaya örnek teşkil edecek bir mahiyet kazandırmak istemesi, Hassa Mimarlar Ocağı'na gelişmiş ve sistematik bir düzen getirir."

📌 Bilgi Notu:
Fatih Sultan Mehmet ile birlikte saraydaki Şehremaneti yapısı şehirde belediye hüviyeti kazanır.

Kadim kültürün zinde mirası: İstanbul mimarisi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN