Arama

II. Abdülhamid’in gözde semti: Kağıthane

Kadim şehir İstanbul'un her ilçesinde tarihin bizlere miras bıraktığı izlere rastlanır. Ancak bazıları çok daha önemli bir yere sahiptir. Beş asır boyunca şehrin istirahat ve piknik bölgesi olan Kağıthane, doğal güzellikleriyle Osmanlının vazgeçilmez mekanları arasında kendine ayrı bir yer edinir. Bu semt, zor dönemin güçlü padişahı II. Abdülhamid için de özel bir yere sahiptir. Henüz şehzade iken sık sık gittiği Kağıthane'ye birlikte bakalım…

Hastane açtı

🔷 Bu dönemde Kağıthane'ye bir de hastane açıldı. Masrafları Hazine-i Hassa'dan karşılanmak üzere inşa edilen hastanenin açılışı da Abdülhamid'in tahta çıktığı gün yapıldı.

🔷 Kâğıthane Hastahane-i Hümâyûnu adında 1900 yılında Çağlayan Kasr-ı Hümâyûnu'nun eski mutfak binası hastaneye dönüştürüldü. Kadın ve erkek hastalar için ayrı koğuşlar yapıldı.

*Hazine-i hassa nedir?
Osmanlı padişahlarının şahsî gelir ve giderlerini idare eden teşkilât.

Abdülhamid'in İstanbul'a miras bıraktığı 5 hastane

Çeşitli etkinlikler yapıldı

🔷 Kağıthane mesiresi, Osmanlı başkentinde oyunların ve yarışmaların düzenlendiği bir yeşillik alanı olarak kullanıldı. Ok atma ve at yarışlarının yapıldığı bu alanda, padişahlar da yarışırdı.

🔷 II. Abdülhamid döneminde at yarışları için 3500 metrelik koşu pisti kuruldu. Anadolu, Rumeli, Arap, Rahvan cinsi atların yarıştığı müsabakalarda birincilerine para ödülleri verildi.

Türk okçularının başarılarının sırrı

Misafirler ağırlandı

🔷 Kağıthane yalnızca padişahların ve halkın gezdiği bir yer değildi. Yurt dışından gelen misafirler de burada gezdirilirdi. Osmanlı son dönemi etkileyen kilit isimleri arasında bulunan Alman İmparator II. Wilhelm, 1889 yılındaki ziyaretinde Kağıthane gezdirildi.

🔷 Yine II. Abdülhamid döneminde inşa edilen atış poligonunda, Almanya'dan alınan silahların denenmesi amaçlandı. Poligonun yanına padişahın hem istirahat edebilmesi hem talimleri seyredebilmesi için bir de köşk inşa edildi.

Sultan II. Abdülhamid'in çağlar aşan projeleri

  • 10
  • 11

Hamidiye suları

🔷 Suya ayrı bir önem veren II. Abdülhamid'in, şehre bugün dahi büyük hizmetler veren en dikkat çekici faaliyetlerinden biri de, İstanbul'a çeşmeler aracılığıyla içme suyu dağıtımı için kurdurduğu Hamidiye'dir.

🔷 Kağıthane'de kendi adıyla anılan bu tesisler, 1900 yılında tamamlandı ve 1902 tarihinde su vermeye başladı. Hamidiye suyundan beslenen 34 çeşme tespit edildi. Pek çok resmi bina Hamidiye suyundan beslendi. Bazıları:
Balmumcu Askerî Garnizonu, Şişli Etfal Hastahanesi, Harbiye Orduevi, Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi, Galatasaray Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (Gümüşsuyu), Taksim Hastahanesi, Sular İdaresi, Kuledibi Belediye Hastahanesi, Kasımpaşa Deniz Hastahanesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Atatürk Kız Lisesi, Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş Askerlik Şubesi, Yıldız Camii, Şâle Köşkü, Yıldız Teknik Okulu, Yıldız Eski Polis Okulu, Harp Akademisi, Yıldız Çini Fabrikası, Yahyâ Efendi Dergâhı, Kabataş Lisesi, Galatasaray Lisesi, Yüksek Denizcilik Okulu, İbrâhim Paşa Camii, Teşvikiye Işık Lisesi, Ihlamur Kasrı ve dahası..

2. Abdülhamid'in tanıdık fotoğraflarının bilinmeyen tarihleri

  • 11
  • 11

II. Abdülhamid Çeşmesi

🔷 Çeşme II. Abdülhamid döneminde Sadabad Camii'nin yan tarafına inşa edildi. Dört taraflı, saçaklı bir çeşme idi. Kitabesi Şair Fevzi tarafından hazırlandı ve şu dizeleri yazdı:

🔸 "Arz eder Feyzi kulu
inşasına tarihi tam
Yaptı Lütfi padişahı
çeşme-i me-i hayat 1310"

Fevzi kulunun kitabesini yazmak nasip olduğu bu çeşmeyi övülmüş büyük sultan yaptı, hayat suyu olan çeşme 1310 yılında yapıldı."

🔷 1970'lerde tahrip edildiği parçaları dört bir yana dağılan çeşme, yıllar sonra İSKİ ve belediyenin gayretleriyle ihya edilerek yeniden ilçeye kazandırıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN