Arama

II. Abdülhamid’in denizlerdeki kolu: Hasan Hüsnü Paşa

II. Abdülhamid Han'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndaki otuz üç yıllık hakimiyetinde en uzun süre nazırlık yapan kişi Hasan Hüsnü Paşa'dır. Cihan devletinin türlü isyan ve çatışmalarla boğuştuğu dönemde paşa, sultana olan sadakati ve hayatını denizciliğe adamasıyla tarihte unutulmaz bir yere sahiptir. Denizcilik Müzesi'ni kuran, yaptırdığı camiler ve çeşmelerle hayırla yâd edilen Paşa'nın hayatını sizler için araştırdık.

  • 10
  • 12
Deniz Müzesi
Deniz Müzesi

Beşiktaş'ta bulunan Deniz Müzesi, II. Abdülhamid'in emriyle, Hasan Hüsnü Paşa tarafından kurulur.

Deniz Müzesi'nde neler var? Giriş ücretli mi?

İstanbul Beşiktaş'ta yer alan müzede saltanat kayıkları, bahriyeli kıyafetleri, el yazmaları, gemi modelleri, sancaklar, haritalar ve portolanlar, tablolar, tuğralar ve armalar, kadırgalar, seyir aletleri, gemi baş figürleri ile silahlar bulunur.

Müze Giriş Ücretleri: Yetişkin Giriş Ücreti: 25 TL Öğrenci Giriş Ücreti: Ücretsiz

🔸 127 yıllık kriz: Tayvan 🔸

  • 11
  • 12
Damadı Ertuğrul Fırkateyni Komutanı
Damadı Ertuğrul Fırkateyni Komutanı

🔶 1889 yılında II. Abdülhamid, Japonya Prensi Komatsu'nun bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ve kendisine hediyeler sunmasının ardından Japonya'ya heyet göndererek, karşı ziyaret yapılmasını emreder.

🔷 Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa damadı Osman Paşa'yı gemiye kaptan olarak atar.

⚪ Ertuğrul Fırkateyni 15 Eylül 1890'da Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanır. 16 Eylül 1890'da kayalara çarparak batar. Kazadan sadece 69 denizci kurtulur, 550'nin üzerinde Osmanlı leventi ise hayatını kaybeder.

🔸 Osmanlı kalelerinin reisi: Dizdar 🔸

  • 12
  • 12
Paşa'yı anarken
Paşa’yı anarken

💠 Hasan Hüsnü Paşa, hayatını adadığı denizciliğin yanı sıra yaptığı kültürel faaliyetlerle geniş bir vizyon sahibi olduğunu gösterir.

💠 II. Abdülhamid döneminde yirmi üç yıl görevde kalarak sadakatini izhar eden Paşa, sadaka-i cariye olarak yaptırdığı eserleriyle de günümüzde hala rahmetle anılıyor.

🔸 Osmanlı'ya başkaldıran ilk örgüt: Filik-i Eterya 🔸

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN