Arama

II. Abdülhamid’in denizlerdeki kolu: Hasan Hüsnü Paşa

II. Abdülhamid Han'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndaki otuz üç yıllık hakimiyetinde en uzun süre nazırlık yapan kişi Hasan Hüsnü Paşa'dır. Cihan devletinin türlü isyan ve çatışmalarla boğuştuğu dönemde paşa, sultana olan sadakati ve hayatını denizciliğe adamasıyla tarihte unutulmaz bir yere sahiptir. Denizcilik Müzesi'ni kuran, yaptırdığı camiler ve çeşmelerle hayırla yâd edilen Paşa'nın hayatını sizler için araştırdık.

  • 5
  • 12
Bahriye Nazırlığı
Bahriye Nazırlığı

⚓ Hüsnü Paşa, otuz iki yıllık denizcilik tecrübesinin ardından 1881 yılında Bahriye Nazırlığı görevine başlar.

⛴ II. Abdülhamid döneminde en uzun nazırlık yapan kişi Hasan Hüsnü Paşa olur. Sultan'a olan sadakati ve denizcilikte olan tecrübesiyle dönemin önemli isimleri arasına girer. Osmanlı Devleti'nde yaklaşık yirmi üç yıl Bahriye Nazırlığı yaparak büyük hizmetler verir.

🔸 Padişahın denetimi: Tebdil-i kıyafet 🔸

  • 6
  • 12
Dönemin zorlukları
Dönemin zorlukları

🔷 II. Abdülhamid dönemi daha önce karşılaşılmamış pek çok başkaldırının yaşandığı bir zaman dilimidir. Dünyada yaşanan değişimler, Osmanlı'nın dört bir yanda bulunan topraklarında meydana gelen sıkıntılar ve Ruslarla yapılan savaşlar devleti iyice yıpratır.

🔷 Böyle bir dönemde Hasan Hüsnü Paşa, devletin yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle donanmasını istediği gibi oluşturamadığı görülür. Padişah büyük donanma yerine hızlı ve daha az masrafa sahip bir donanma ister.

Denge politikasının en stratejik hamlelerden biri olduğu bu dönemde Karadeniz, Kızıldeniz, Adalar ve Basra Körfezi'nde savunma odaklı bir deniz politikası izlenir.

🔸 Kudüs'e açılan kapı: Akka 🔸

  • 7
  • 12
Paşa’nın hayır eserleri
Paşa’nın hayır eserleri

🔷 İstanbul'un çeşitli semtlerinde cami, mescid, tekke, kütüphane, sıbyan mektebi ve çeşme gibi vakıf eserlerini inşa ve tamir ettirmiştir.

🔷 Paşa'nın mezarı Eyüp Sultan'da ölmeden önce yaptırdığı türbesinde yer alır. Bu türbenin yanında mescit olarak kullanılan tekkesi ile kütüphanesi bulunur.

🔷 Hasan Hüsnü Paşa Eyüp'te 1900 tarihli Kaptan Paşa Camii'ni ihya eder. Kadıköy'de bulunan Hasanpaşa Camii'ni yaptırır. Kadıköy'de Hasanpaşa olarak anılan semt, Hasan Hüsnü Paşa'dan dolayı bu şekilde zikredilir.

🔸 Kutsal topraklarda yıkılan son Osmanlı: Ecyad Kalesi 🔸

  • 8
  • 12
İhya ettiği eserler ile çıkardığı dergiler
İhya ettiği eserler ile çıkardığı dergiler

💠 Kasımpaşa'da bulunan Yeldeğirmeni Camii, Trabzon Akkısa Camii, Refahiye Camii, Divtidar Keklik Mehmet Efendi Camii, Yusuf Agah Efendi Camii Hasan Hüsnü Paşa'nın ihya ettiği eserleri arasında gösterilir.

⚓ Kültürel faaliyetlere önem veren Paşa, Ceride-i Bahriyye, Fünun-u Bahriyye ve Salnâme-i Bahriyye adında dergilerin çıkarılmasını da sağlayan isimdir.

🔸 Kanuni'nin büyük yürüyüşü: Estergon 🔸

  • 9
  • 12
Paşa’nın köşkü ve çeşmeleri
Paşa’nın köşkü ve çeşmeleri

🔷 Paşa'nın sadaka-i cariye olarak yaptırdığı eserler arasında çeşmeler de bulunur. Kartal - Yakacık'ta ve Kadıköy Hasanpaşa Mahallesi'nde çeşme yaptırır.

🔷 Yine Kadıköy Hasanpaşa Mahallesi'nde bir ilköğretim okulu yaptırır.

🔸 Sadaka-i cariye nedir?

Sürekli sevaba vesile olan hayır-hasenat anlamına gelir. Kişi ölse de hayattayken yaptığı bu işlerden dolayı sevap kazanmaya devam eder. Sadaka-i cariyelere örnek olarak; cami, çeşme, ağaç, su kuyusu gösterilebilir. Allah rızâsı için hizmet veren eserlerdir.

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:

"İnsan ölünce, şu üç ameli dışında bütün amellerinin sevâbı kesilir: Sadaka-i câriye, kendisinden istifâde edilen ilim, arkasından duâ eden hayırlı evlât."
(Müslim, Vasiyye, 14; Tirmizî, Ahkâm, 36)

🔸 Cemil Meriç'in 100 akıl dolu tespiti 🔸

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN