II. Abdülhamid’in denizlerdeki kolu: Hasan Hüsnü Paşa
II. Abdülhamid Han'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndaki otuz üç yıllık hakimiyetinde en uzun süre nazırlık yapan kişi Hasan Hüsnü Paşa'dır. Cihan devletinin türlü isyan ve çatışmalarla boğuştuğu dönemde paşa, sultana olan sadakati ve hayatını denizciliğe adamasıyla tarihte unutulmaz bir yere sahiptir. Denizcilik Müzesi'ni kuran, yaptırdığı camiler ve çeşmelerle hayırla yâd edilen Paşa'nın hayatını sizler için araştırdık.
Giriş Tarihi: 13.08.2022
14:58
Güncelleme Tarihi: 13.08.2022
15:31
İhya ettiği eserler ile çıkardığı dergiler
💠 Kasımpaşa'da bulunan Yeldeğirmeni Camii, Trabzon Akkısa Camii, Refahiye Camii, Divtidar Keklik Mehmet Efendi Camii, Yusuf Agah Efendi Camii Hasan Hüsnü Paşa'nın ihya ettiği eserleri arasında gösterilir.
⚓ Kültürel faaliyetlere önem veren Paşa, Ceride-i Bahriyye, Fünun-u Bahriyye ve Salnâme-i Bahriyye adında dergilerin çıkarılmasını da sağlayan isimdir.
🔸 Kanuni'nin büyük yürüyüşü: Estergon 🔸
Paşa’nın köşkü ve çeşmeleri
🔷 Paşa'nın sadaka-i cariye olarak yaptırdığı eserler arasında çeşmeler de bulunur. Kartal - Yakacık'ta ve Kadıköy Hasanpaşa Mahallesi'nde çeşme yaptırır.
🔷 Yine Kadıköy Hasanpaşa Mahallesi'nde bir ilköğretim okulu yaptırır.
🔸 Sadaka-i cariye nedir?
Sürekli sevaba vesile olan hayır-hasenat anlamına gelir. Kişi ölse de hayattayken yaptığı bu işlerden dolayı sevap kazanmaya devam eder. Sadaka-i cariyelere örnek olarak; cami, çeşme, ağaç, su kuyusu gösterilebilir. Allah rızâsı için hizmet veren eserlerdir.
Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:
"İnsan ölünce, şu üç ameli dışında bütün amellerinin sevâbı kesilir: Sadaka-i câriye, kendisinden istifâde edilen ilim, arkasından duâ eden hayırlı evlât." (Müslim, Vasiyye, 14; Tirmizî, Ahkâm, 36)
🔸 Cemil Meriç'in 100 akıl dolu tespiti 🔸
⚓ Beşiktaş'ta bulunan Deniz Müzesi , II. Abdülhamid'in emriyle , Hasan Hüsnü Paşa tarafından kurulur.
⛴ Deniz Müzesi'nde neler var? Giriş ücretli mi?
İstanbul Beşiktaş'ta yer alan müzede saltanat kayıkları, bahriyeli kıyafetleri, el yazmaları, gemi modelleri, sancaklar, haritalar ve portolanlar, tablolar, tuğralar ve armalar, kadırgalar, seyir aletleri, gemi baş figürleri ile silahlar bulunur.
Müze Giriş Ücretleri: Yetişkin Giriş Ücreti: 25 TL Öğrenci Giriş Ücreti: Ücretsiz
🔸 127 yıllık kriz: Tayvan 🔸
Damadı Ertuğrul Fırkateyni Komutanı
🔶 1889 yılında II. Abdülhamid , Japonya Prensi Komatsu 'nun bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ve kendisine hediyeler sunmasının ardından Japonya'ya heyet göndererek, karşı ziyaret yapılmasını emreder.
🔷 Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa damadı Osman Paşa'yı gemiye kaptan olarak atar.
⚪ Ertuğrul Fırkateyni 15 Eylül 1890'da Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanır. 16 Eylül 1890'da kayalara çarparak batar. Kazadan sadece 69 denizci kurtulur, 550'nin üzerinde Osmanlı leventi ise hayatını kaybeder.
🔸 Osmanlı kalelerinin reisi: Dizdar 🔸
💠 Hasan Hüsnü Paşa, hayatını adadığı denizciliğin yanı sıra yaptığı kültürel faaliyetlerle geniş bir vizyon sahibi olduğunu gösterir.
💠 II. Abdülhamid döneminde yirmi üç yıl görevde kalarak sadakatini izhar eden Paşa, sadaka-i cariye olarak yaptırdığı eserleriyle de günümüzde hala rahmetle anılıyor.
🔸 Osmanlı'ya başkaldıran ilk örgüt: Filik-i Eterya 🔸