II. Abdülhamit'in İngiltere'deki şeyhülislamı
Dünyadaki gelişmeleri çok iyi takip eden II. Abdülhamid, İngiltere'de İslam'ı yayan Abdullah Quilliam'i İstanbul'a davet eder. Müslümanların halifesi konumundaki II. Abdülhamid, Abdullah'ı Yıldız Sarayı'nda bir devlet görevlisi gibi ağırlar. Bu tarihten itibaren II. Abdülhamid'in de desteğini alan Abdullah, çalışmalarını hızlandırır. Padişah ona bir de unvan verir.
Giriş Tarihi: 20.12.2022
08:22
Güncelleme Tarihi: 19.09.2024
14:49
İngiltere'ye Müslüman akını
🔷 Bir ada ülkesi olan İngiltere, nüfusunun yetersiz kaldığı durumlarda zaman zaman yabancı işçi almak durumunda kalır. Bu durumlardan biri de II. Dünya Savaşı'nda gerçekleşir.
🔷 Savaştan büyük kayıplar vererek çıkan İngiltere'ye iş gücü ihtiyacı nedeniyle pek çok insan girmeye başlar. Ülkeye ilk ve en önemli Müslüman girişi bu sırada yaşanır.
Abdülhamid'in İstanbul'a miras bıraktığı üniversiteler
Temiz bir genç
🔷 Müslümanların İngiltere'deki en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen William Henry Quilliam , 1856 yılında Manx'da doğar. Saat işiyle uğraşan zengin bir aileye sahip olan Quilliam'ın dedesi vaiz, anne ve babası ise Wesleyan Metodist Kilisesi 'ni takip eden Hıristiyanlardı.
💠 William Henry, daha gençliğinde alkolizm karşıtı cemiyetlerin faaliyetlerine katılır. Kötü alışkanlıklardan uzak kalarak iyilik ve adalet yolunda bulunmaya gayret eder.
Sultan Abdülhamid döneminde yapılan tıbbi faaliyetler
🔷 Çocukluğundan itibaren zeki tavırları ve konuşmasıyla dikkat çeken Quilliam, ilk eğitimini İngiliz adası olan Adam Adası'nda yer alan King William's College 'de tamamlar. Papaz Charles Beard 'dan dini dersler alarak Hıristiyan olarak yetiştirilir.
🔷 Yükseköğrenimini ise 1883 yılında Liverpool Institut e'da hukuk eğitimi alarak tamamlar. Hukuk stajını Lord Mayor 'un yanında tamamladıktan sonra görevine başlar.
Abdülhamid'in desteklediği kültür sanat faaliyetleri
Müslüman olma süreci
🔷 Quilliam , avukatlık mesleğine başladıktan sonra 1884 yılında Cezayir ve Fas'a gerçekleştirdiği iş seyahatinde Müslümanları yakından tanır.
🔷 Burada Müslümanların kendisine İngiltere'de anlatıldığı gibi insanlıktan uzak, cahil kişiler olmadığını görür. Hatta Müslümanların Avrupalılardan çok daha medeni olduklarını fark eder.
🔷 William Henry bu seyahatinin ardından sıkı bir şekilde İslam'ı araştırır ve 1877 yılında 31 yaşında hidayete erer. Müslüman olduktan sonra ismini Abdullah olarak değiştirir.
Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği 50 eser
İslam'ı çok iyi öğrendi
🔷 Quilliam , Müslüman olduktan sonra Cezayir ve Fas'ta kalmaya devam eder. Burada İslami ilimler alanında kendini geliştirir ve Arapça öğrenir.
🔷 İslam'ı insanlara anlatabilecek kadar iyi öğrenen Abdullah, bu güzelliğin İngiltere'de yayılması için sabırsızlanır. Liverpool'da bir İslam cemiyeti kurmak için hareket geçer.
Sultan II. Abdülhamid'in sanayi hizmetleri