II. Abdülhamit'in İngiltere'deki şeyhülislamı
Dünyadaki gelişmeleri çok iyi takip eden II. Abdülhamid, İngiltere'de İslam'ı yayan Abdullah Quilliam'i İstanbul'a davet eder. Müslümanların halifesi konumundaki II. Abdülhamid, Abdullah'ı Yıldız Sarayı'nda bir devlet görevlisi gibi ağırlar. Bu tarihten itibaren II. Abdülhamid'in de desteğini alan Abdullah, çalışmalarını hızlandırır. Padişah ona bir de unvan verir.
Giriş Tarihi: 20.12.2022
08:22
Güncelleme Tarihi: 19.09.2024
14:49
🔷 Çocukluğundan itibaren zeki tavırları ve konuşmasıyla dikkat çeken Quilliam, ilk eğitimini İngiliz adası olan Adam Adası'nda yer alan King William's College 'de tamamlar. Papaz Charles Beard 'dan dini dersler alarak Hıristiyan olarak yetiştirilir.
🔷 Yükseköğrenimini ise 1883 yılında Liverpool Institut e'da hukuk eğitimi alarak tamamlar. Hukuk stajını Lord Mayor 'un yanında tamamladıktan sonra görevine başlar.
Abdülhamid'in desteklediği kültür sanat faaliyetleri
Müslüman olma süreci
🔷 Quilliam , avukatlık mesleğine başladıktan sonra 1884 yılında Cezayir ve Fas'a gerçekleştirdiği iş seyahatinde Müslümanları yakından tanır.
🔷 Burada Müslümanların kendisine İngiltere'de anlatıldığı gibi insanlıktan uzak, cahil kişiler olmadığını görür. Hatta Müslümanların Avrupalılardan çok daha medeni olduklarını fark eder.
🔷 William Henry bu seyahatinin ardından sıkı bir şekilde İslam'ı araştırır ve 1877 yılında 31 yaşında hidayete erer. Müslüman olduktan sonra ismini Abdullah olarak değiştirir.
Abdülhamid'in İstanbul'a armağan ettiği 50 eser
İslam'ı çok iyi öğrendi
🔷 Quilliam , Müslüman olduktan sonra Cezayir ve Fas'ta kalmaya devam eder. Burada İslami ilimler alanında kendini geliştirir ve Arapça öğrenir.
🔷 İslam'ı insanlara anlatabilecek kadar iyi öğrenen Abdullah, bu güzelliğin İngiltere'de yayılması için sabırsızlanır. Liverpool'da bir İslam cemiyeti kurmak için hareket geçer.
Sultan II. Abdülhamid'in sanayi hizmetleri
İngiltere'de teşkilatlandı
🔷 Quilliam çalışmalarını daha teşkilatlı hale getirmek için Brougham Terrace 'a taşınır. Burada satın aldığı komşu binalarla birlikte burayı cami, kütüphane, müze, yatılı ve gündüzlü okullardan oluşan küçük bir külliye ye çevirir.
💠 Medina House adıyla bir yetimhane kurar. Bu külliyede mühtedi Haschem Wilde, Nasrullah Warren, Joseph H. McGovern gibi isimler tarafından çizim ve teknik ressamlık, kimya, elektrik, fotoğraf ve fotometri, resim, stenografi alanlarında dersler verilir. Arapça, Fransızca, Farsça ve Urduca dilleri öğretilir.
🔷 Ayrıca bu merkeze gayri müslimler pazar vaazlarına davet ediliyor, cuma namazları da burada kılınıyor, bizzat Quilliam yönetiminde nikâh ve cenaze merasimleri yapılıyordu.
Bilinmeyen yönleriyle bir cihan sultanı: Abdülhamid
Liverpool İslam Cemiyeti
🔷 İslam'ı anlatıp, kendi bulduğu ve yaşadığı güzelliği herkesin tatmasını isteyen bir insanın heyecanıyla hareket eden Quilliam müthiş bir çaba içerisinde hareket eder.
🔷 Kuzey Afrika'da İslam dinini iyice öğrendikten sonra 1889 yılında ülkesine dönen Quilliam evvela evini İslami bir merkez ve mescid haline getirir. 1889 yılının Noel gününde Liverpool Camii ve İslam Enstitüsü 'nü kurar.
Abdülhamid'in hayatı hakkında 33 ilginç gerçek