III. Ahmed Çeşmesi hakkında 10 detay
İyi bir nişancı olan III. Ahmed'in, seksen beş adımdan tek atışta bir altın dinarı tüfekle vurduğunu, dokuz yüz geze (arşın) ok atıp Okmeydanı'nda adına taş diktirdiğini biliyor muydunuz? Peki, Topkapı Sarayı'nın Bab-ı Hümayun kapısının karşısında, bir Lale Devri eseri olarak yer alan İstanbul'un ünlü çeşmelerinden birini yaptırdığını? Sizler için III. Ahmed Çeşmesine dair 10 detayı derledik.
Giriş Tarihi: 24.04.2019
16:12
Güncelleme Tarihi: 24.04.2019
16:32
Bu manzumenin son tarih beyti bizzat III. Ahmed tarafından söylendiği gibi yine onun tarafından çeşmenin Ayasofya'ya bakan esas cephesinde boydan boya tek satır halinde celî-sülüs hat ile yazılmıştır. Bu husus, beytin altındaki ketebeden açıkça anlaşılmaktadır.
Çeşmenin 1141 Ramazanında (Nisan 1729) henüz bitmediği, "saf, beyaz ve damarsız" mermerlerin acele olarak gönderilmesi isteğiyle Marmara naibine yollanan bir belgeden öğrenilmektedir. Fakat Sultan III. Ahmed bu muhteşem eserin her bakımdan tamamlandığını göremeden, 1730 Eylülü sonunda Patrona Halil ayaklanması ile tahtını kaybetmiştir.
KİTÂBEDE III. AHMED’İN EL YAZISI
III. Ahmed Çeşmesi'nin köşe sebili
III. Ahmed sanata meraklı ve sanatkârı koruyan bir padişahtı. Kendisi devrin meşhur hattatı Hâfız Osman'dan sülüs ve nesih, Veliyyüddin Efendi'den de ta'lik meşketmiş iyi bir hattat olduğu gibi, zamanının hat üstatlarını da himaye ve teşvik etmiştir. Sütlüce'de bulunan sarayın harem kapısı üzerindeki kitâbe, Sultanahmet'te Bâb-ı Hümâyun önünde mevcut meşhur çeşme ile Üsküdar meydanında inşa edilen çeşmenin kitâbeleri ve Sarây-ı Hümâyun'da Arz Odası üzerindeki besmele III. Ahmed'in kendi el yazılarıdır.
HEM KLASİK HEM DE AVRUPAİ MOTİFLER BİR ARADA
Çeşme dikdörtgen bir plan sahiptir. Köşelerde sebiller bulunan eserin üzeri ahşap saçaklı bir çatıyla örtülmüştür. Dıştan görülebilen kubbeler estetik amaçlı yapılmıştır. Sebillerin ve her kenarda bulunan çeşmelerin üzerine Kayseri ve Halep'te kadılık yapmış olan şair Seyyid Hüseyin Vehbi bin Ahmed'e ait on dört kaside, talik hatla yazılmıştır.
Üstte mukarnaslı bir kuşak, onun üzerinde de çini bir kuşak yer almaktadır. Bu çiniler hem klasik hem de Avrupai motifleri ihtiva etmektedir.