Arama

III. Selim'in bilinmeyen yönü

Musiki tarihimizde 1785-1825 yılları arasındaki dönemin, III. Selim Ekolü olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz? Ya da sultanın Nizam-ı Cedid birliklerinin eğitimlerinde yer almak üzere bir boru-trampet takımı kurduğunu? Sizler için, nota yazımı konusunda da Türk musikisi tarihine önemli katkıları bulunan III. Selim'in bilinmeyen yönünü derledik.

  • 11
  • 12

Onun zamanında sarayda yabi, isfahanek-i cedit makamlarının da mucidi olan III. Selim'in, suzidilara makamındaki Mevlevi Ayin-i Şerifi ve aynı makamdaki peşrev, iki beste, ağır semai yürük semai ve saz semaisinden oluşan takımı Türk musikisi repertuarının en güzel eserleri arasında zikredilmektedir.

  • 12
  • 12

III. Selim'in, Türk musikisi tarihinde nota yazımı konusunda da önemli katkıları bulunmaktadır. Kendisinin teşvikleriyle Hamparsun Limonciyan ve Abdülbaki Nasır Dede birer musiki yazım sistemi geliştirmiş ve Nasır Dede bu konuda kalame aldığı Tahririyye adlı eserini sultana sunmuştur.

Klasik Türk musikisi ve Mevlevi musikisine büyük katkıları bulunan Sultan III. Selim, Batı müziğine de ilgi duymuştur. Onun zamanında sarayda yabancı bir topluluk tarafından opera sahnelendiği ve kurmuş olduğu Nizam-ı Cedid birliklerinin eğitimlerinde yer almak üzere bir boru-trampet takımı kurmuş olduğu bilinmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN