Arama

İkinci Dünya Savaşı'nın en önemli olayları⚔

İnsanlık tarihindeki en kanlı savaş olarak bilinen İkinci Dünya Savaşı'nın bıraktığı derin izler, savaşın sona ermesinin üzerinden 74 yıl geçmesine rağmen hala görülüyor. 60 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan savaş, yeni dünya düzeninin şekillenmesi sürecini de başlattı. Peki, İkinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren en önemli olaylar hangileriydi?

  • 7
  • 33
ABD SAVAŞA 341 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTI
ABD SAVAŞA 341 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTI

Savaş döneminde ortalama bütçesi 1 trilyon dolar olan ABD, savaşa 341 milyar dolar yatırım yaptı.

Yaklaşık 400 milyar dolarlık bütçeye sahip Nazi Almanyası'nın askeri harcamaları 272 milyar dolar, 350 milyar dolar bütçeli Sovyetler Birliği'nin askeri harcamaları ise 192 milyar dolardı. İngiltere de 340 milyar dolarlık bütçesinin 120 milyar dolarını savaşa ayırmak zorunda kaldı.

Peki, İkinci Dünya Savaşı'nın en önemli olayları nelerdir?

  • 8
  • 33
BLITZKRIEG - YILDIRIM HARBİ
BLITZKRIEG - YILDIRIM HARBİ

Birinci Dünya Savaşı'nda genel olarak savaşlar siper savaşları şeklinde geçmişti. Birçok insanın ölümüne sebep olan siperler yüzünden iki taraf yıllarca birbirine üstünlük kuramazken, savaşı kilitlenme noktasına getirmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları İkinci Dünya Savaşı terk edilmiş, çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Naziler bu dönemde yeni bir savaş doktrini ortaya attı.

Kendinden çokca söz ettirecek bu doktrinin adı "Yıldırım Savaşı" anlamına gelen Blitzkrieg idi. Almanlar "Yıldırım Savaşı" olan bu yöntem ile düşmana ani ve şiddetli şekilde saldırmayıön görüyordu.

  • 9
  • 33
AMAÇ DÜŞMANI YOK ETMEK DEĞİLDİ
AMAÇ DÜŞMANI YOK ETMEK DEĞİLDİ

Bu doktrinin başarılı olabilmesi için dört önemli şeye ihtiyaç vardı: iyi arazi, iyi hava desteği, iyi lojistik ve iyi eş güdüm.

Bu savaş taktiğinde en önemli görev tanklara düşüyordu. Tanklar, düşmana toplu bir şekilde aniden saldırarak bu hattı yarma görevi üstleniyorlardı. Bu taktiğin en önemli amacı düşmanı yok etmek değil, karşı tarafın hatlarını hızlı bir şekilde yararak düşmanın savaşma azmini düşürmekti. Fransa'nın hızlıca işgal edilmesini sağlayan bu doktrin Sovyet arazisinin karlı, çamurlu ve lojistik desteğin sıkıntı olması sebebiyle başarısız oldu.

Polonya ve Fransa saldırısında işe yarayan bu yöntem, Doğu cephesinde Sovyetler'e karşı aynı başarıyı sağlayamadı.

  • 10
  • 33
BRİTANYA SAVAŞI
BRİTANYA SAVAŞI

Britanya Savaşı, Alman Hava Kuvvetleri Luftwaffe'nin Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne karşı, Büyük Britanya'ya yönelik planlanmış bir çıkarma ve işgal harekâtı önlemek için hava üstünlüğü elde etmek amacıyla giriştiği hava savaşları dizisidir.

Büyük Britanya Savaşı, tarihteki ilk büyük hava savaşıdır. Londra 57 gece ortalama 160 bombardıman uçağının saldırısına uğradı.

  • 11
  • 33

Hermann Goering'in komutasındaki askerler, Londra'nın her yerine toptan bir saldırı başlattı. Saldırının amacı İngiltere'yi manevi açıdan çökertmek ve RAF'ı bütünüyle yok ederek, Deniz Aslanı Harekatı'nı hazırlamaktı.

Alman hava gücü, böylesine ağır kayıplara uğradığı bir hava harekâtını sürdüremeyeceğinden Deniz Aslanı Harekatı süresiz olarak ertelendi.

(Krallık Hava Kuvvetleri)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN