Arama

İlaçlar hakkında 15 ilginç bilgi

Dünya üzerindeki ilk eczanenin, bundan tam 12 asır önce Bağdat'ta kurulduğunu biliyor muydunuz? Peki ya, "muhtesib" adlı memurların görevlerinin, sadece ilaçların ağırlığını, saflığını ve bozulup bozulmadığını denetlemek olduğunu? Müslüman âlimler, 9'uncu yüzyılda temelini attıkları eczacılığı geliştirmiş, bu alanda birçok yazılı eseri literatüre kazandırmışlardı. Ortaya koydukları eserlerle tıpta adeta bir devrim gerçekleştiren İslam âlimleri, insanlığa asırlar boyu aktarılacak kıymetli bir miras bıraktılar. İlaçlara ve eczanelere dair bilinmeyenleri sizler için derledik.

  • 13
  • 15
ASIRLAR BOYU MÜSLÜMAN ÂLİMLERİN İZİNDEN GİTTİLER
ASIRLAR BOYU MÜSLÜMAN ÂLİMLERİN İZİNDEN GİTTİLER

Avrupalı eczacılar bu eserlerden oldukça ilham aldılar. 15'inci yüzyılın tanınmış hekimlerinden Ascololu Saladin tarafından kaleme alınan ve yedi bölüme ayrılan Compendium aromatariorum adlı eserin bölümleri ve bu bölümlerin dizilişi, önceki dönemlere ait Müslüman eserleri birebir izler.

Mesela eczacının tanımı, eczacıda bulunması gereken özellikler, muadil ilaçlar, basit ve bileşik ilaçlar gibi sınıflandırmaları, Müslüman âlimlerinki ile birebir uyumludur.

  • 14
  • 15
BİTKİLER, MİNERALLER VE İLAÇLARLA İLGİLİ BİLGİLER
BİTKİLER, MİNERALLER VE İLAÇLARLA İLGİLİ BİLGİLER

Floransalı hekim Ludovio dal Pozza Toscanelli, Londra İlaç Kodeksi'nin 17'inci yüzyıl versiyonunun hazırlandığı Florentine Hekimler Okulu'nda çalışıyordu.

Bu kitap Müslüman eserlerindekine benzer şekilde bitkiler, mineraller, vücut dışında ve içinde kullanılan bitkisel ve karmaşık ilaçlar, yağlar, haplar ve kataplazmlara ilişkin listeler içeriyordu.

  • 15
  • 15
MÜSLÜMANLARA AİT TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ AKTARDI
MÜSLÜMANLARA AİT TEDAVİ YÖNTEMLERİNİ AKTARDI

Müslüman eczacılığı, Amerikalı tarihçi Martin Levey tarafından yakın bir zamanda yeniden gündeme getirildi.

1977'de ölen Levey, ölümünden önce tercüme ettiği Arapça metinlerde çok sayıda iyileştirici tedavi listesini, zehirlerle ilgili kitapları ve ilaçların hazırlanmaları ile bunların açıklamalarını ve muadillerini (herhangi bir ilacın bulunamaması sebebiyle yerine başka bir ilaç temin edilebilmekteydi) ortaya çıkardı.

İlaç bileşikleri, haplar, pastiller, tozlar, şuruplar, yağlar, losyonlar ve diş macunları hakkında bilgiler elde etti.

Tüm bunlar bizlere, bin yıl önce yaşayan insanların çok kötü koşullar altında acı çekmediğini, bunun aksine karmaşık ilaçlardan ve araştırmalardan faydalanabildiklerini hatırlatan diğer bilgilerdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN