İlginç detaylarla 1 tarih 1 bilgi
1389'da, savaş alanında şehit düşen ilk Osmanlı padişahının Sultan I. Murat olduğunu biliyor musunuz? Peki ya Osman Gazi'nin hangi yıl Osmanlı İmparatorluğu'nun temellerini attığını? Neredeyse her sabah içtiğimiz çayın, Osmanlı'da Sultan II. Abdülhamid zamanında yetiştirilmeye başlandığını? Veya tarihteki ilk futbol maçının MÖ 500 yılında oynandığını? Geçmişe dair ilginç detaylarla 1 tarih 1 bilgi…
Giriş Tarihi: 14.09.2019
12:54
Güncelleme Tarihi: 26.09.2021
09:41
Osmanlı'da çay yetiştirmeye yönelik bilinen ilk ciddi girişim, Sultan II. Abdülhamid zamanında gerçekleşti. Daha sonra çay o kadar sevildi ki, 1890 yılında Mehmet İzzet Efendi tarafından, "Çay Risalesi" adlı kitap basıldı. Çaya olan düşkünlüğünden dolayı da "çaycı" lakabıyla anılmaya başlandı.
📌 Kahvenin tahtını sarsan çayın Türkiye serüveni
VIDEO
1332 yılında Tunus Şehri'nde doğan ve 1406 yılında Kahire'de ölen İbn Haldun, sosyoloji biliminin öncüsüdür. Tarih yazıcılığının gerçeklerin liste halinde sunulmasından ibaret olmadığına, yazarların hangi bölgeye ait olduklarına ve taraflı olup olmadıklarına bağlı olarak farklılık arz edeceğini savunuyordu.
🔸 İBN HALDUN KİMDİR?
İbn Haldun, İslam medeniyetinin en parlak döneminin sonlarında yaşamış bir alimdi. Yaşadığı bölgeden Haçlı istilası nedeniyle göç etmek zorunda kalmış; hayatının ilk 20 yılını Tunus'ta, 26 yılını Cezayir, Fas ve Endülüs'te, 4 yılını tekrar Tunus'ta ve son 24 yılını ise Kahire'de geçirmişti.
İyi bir eğitim gören ve küçük yaştan itibaren ilim ve fikir hayatına ilgi duyan İbn Haldun, bu coğrafyaların istilalardan ne şekilde etkilendiğini inceleyerek araştırmalarına başlamıştı. Sosyoloji biliminin öncüsü olmuş ve sosyal bilimlere dair birçok kavramın temelini 7 asır öncesinden atmıştı.
📌 İbn Haldun düşüncesinde ihtiyaçlar ve boş zaman
Bugün bildiğimiz anlamda futbola benzeyen bir oyun MÖ 500 yılında Çin'de oynanıyordu. Avrupa'da ise MS 4'üncü yüzyılda Yunanlılar ve Romalılar, topa tekme atarak onu taşımayı ve belirli bir hedefe götürmeyi amaçlayan bir oyun oynuyorlardı.
📌 Spor tarihimizden futbola dair 20 ilginç bilgi
Tarihimizdeki ilk tıp okulu, Sultan II. Mahmut tarafından 14 Mart 1827 tarihinde Tıphane-i Âmire adıyla açılmış, askeri ve sivil tabipler birlikte eğitim görmüştü. Eczacı, baytar ve dişçilerin de yetiştiği okul, 1839 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane olarak anılmaya başlandı ve ilk mezunlarını 1843 yılında verdi.
📌 Tarihin en iyi tıp fakültelerinden biri; Mekteb-i Tıbbiye