İlim ve irfanda yol gösterici âlim Akşemseddin
İstanbul'un fethinin manevi babası olan ve yazdığı tıp kitabında mikrobu da ilk tanımlayan çok yönlü bilim adamı Akşemseddin, Fatih'in karadan gemileri yürütme kararının da mimarıydı. Gerek İstanbul'un fethindeki manevi rolü gerekse ilim ve irfanını ortaya koyan eserleri, her zaman araştırmacıların dikkatini çekti. Sizler için, fetihten sonra Ayasofya'da kılınan ilk Cuma namazında ilk hutbeyi okuyan Akşemseddin hakkındaki önemli bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 07.03.2019
12:41
Güncelleme Tarihi: 07.03.2019
12:49
Kaynaklarda aynı zamanda "tabîb-i ebdân " olduğu, devrinin iyi bir hekimi sıfatıyla da şöhret kazandığı ve tıbba dair eserleri bulunduğu belirtilen Akşemseddin, tıp tarihinde mikrobu bulan ilk bilim adamıdır. Hastalıkların bu yolla bulaştığı fikrini söylerken, bu alanda kesin bilgiler veren Fracastor adlı İtalyan hekimden en az yüz yıl önce bu konuya ilk kez temas eden tabip olmuştur.
GEMİLERİ KARADAN YÜRÜTEN MEKTUP
İstanbul'un fethinin sürdüğü sıralarda üç Ceneviz ve bir Bizans gemisinin kuşatmayı yararak Haliç'e girmesi, Osmanlı'da bir moral bozukluğu oluştururken zafere inancı zayıflatmıştı. İşte böyle bir dönemde Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmed'e bir mektup yazdı. Akşemseddin yazdığı bu çarpıcı mektupla, müjde tohumlarını da ekmiş oldu. Fatih'e karadan gemileri yürütme kararı aldıran mektubun sadeleştirilmiş hali şöyledir:
"Bu hadise (Bizans ve Ceneviz gemilerinin şehre girmesi) o gemi ehlinden dolayı meydana geldi. Kalbe hayli sıkıntı ve kırgınlık getirdi. Önemli fırsatlar çıkmıştı fakat kaçırıldı. Olayın seyri aleyhimize döndü. Yoksa kaleye hücum edildiğinde ve hendekler doldurulmaya başlandığında ağır davranırlar. Sizin de bildiğiniz gibi bunların çoğu gönülsüz, "yasak Müslümanı" dır (zorla çalışmaktadırlar), Allah için başını ve canını koyacak azdan azdır. Bunlar bir menfaat ve ganimet gördüklerinde işe sarılırlar, canlarını dünya için ateşe atarlar. Şimdi yetkinizi gösterin ve emrinizi icra edin. Bu gibilerin başına merhameti ve yumuşaklığı az olan birini getirin, şiddetle ve hiddetle hareket etsin. Hem bunun şeriatta da yeri vardır. Yüce Allah der ki: 'Ey Peygamber, kâfirler ve münafıklarla cihad et, onlara sert davran.' (Tevbe, 73). Şimdi o (düşmanın üzerine) varmayanlar samimi Müslüman değildir, münafık hükmünde olup cehennem azabında kâfirle beraberdir işareti çıkmıştır. Şiddetli davranmak gerekecektir, himmet ediniz, sonu kırgınlık ve utanç olmasın. Biliniz ki, Allah'ın yardım ve desteğiyle buradan sevinçli, galip ve muzaffer çıkacağız… Yine hüzün içerisinde Kur'an okuyup yattım. Allah'a şükür olsun ki, çeşitli lütuflara, sevinçli haberlere şahit oldum, epeydir bunun gibi bir şeye mazhar olmadığım için büyük bir teselli buldum. Bu sözler Padişah hazretlerine haddimizi aşan bir kelam gibi görünmesin, hazretinizi sevdiğimizdendir."
Topkapı Sarayı Müzesi 5584 numarada kayıtlı bulunan Akşemseddin'in mektubu ilkin 'Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi Kılavuzu'nda (1938) yayımlanır. H. Âli Yücel, Latin harfleriyle 17 Temmuz 1953 tarihli 'Cumhuriyet'te neşreder. Aynı yıl Selahattin Tansel onu Akşemseddin'e değil, Hızır adlı birine ait olduğunu belirterek kullanır. Halil İnalcık 'Fatih Devri Üzerinde Tetkikler ve Vesikalar'da (1954) hem fotokopisini, hem de Arap harfleriyle neşreder. Feridun Emecen 'Fetih ve Kıyamet'te (2012) metni bugünkü dile uyarlar. Burada Emecen'in sadeleştirilmiş metnini esas almakla beraber bazı değişiklik ve uyarlamalara gidilmiştir.
Bugün Suriye sınırları içinde yer alan Şam'da 1390'da doğan ve asıl ismi Muhammed Şemseddin bin Hamza olan Akşemseddin, küçük yaşta Kur'an-ı Kerim'i hıfzetti. Yedi yaşında ailesiyle Anadolu'ya gelip Samsun'un Kavak ilçesine yerleşen Akşemseddin, babası âlim Şeyh Şerafettin Hamza'nın vefatının ardından şer'i ilimler ile tıp eğitimi aldı.
Kısa sürede Osmancık Medresesi'nde müderris olan Akşemseddin, tasavvuf yolunda yükselmek için İran, Şam ve Bağdat'ı dolaştıktan sonra kendisini bilenlerin tavsiyesi üzerine zamanın büyük velisi Hacı Bayram Hazretlerine gitmeye karar verdi. Hacı Bayram Veli'nin yanında kaldığı süre içinde tasavvufun inceliklerini öğrenen Akşemseddin, icazetini aldıktan sonra Beypazarı'na yerleşti. Bir süre burada kalan Akşemseddin, daha sonra Göynük'e gitti.
Göynük'te yaşadığı dönemde Fatih Sultan Mehmet'in fetih hazırlıkları yaptığı haberi üzerine Edirne'ye giden Akşemseddin, İstanbul'un fethine katılarak padişahın yanında bulundu. Fatih Sultan Mehmet'in "O benim hocamdır. Şehrin manevi fatihidir." dediği, fetihten sonra Ayasofya'da kılınan Cuma namazında ilk hutbeyi okuyan Akşemseddin , İstanbul'da bulunan Eyyüp Sultan'ın kabrini de bulduktan sonra Padişah'ın tüm ısrarlarına rağmen Göynük'e döndü ve 1459'da burada vefat etti.
İstanbul'un manevi fatihi, büyük bir alim, usta bir hekim, büyük bir veli ve çok yönlü bir bilim insanı olarak bilinen Akşemseddin, aynı zamanda yazdığı tıp kitabında mikrobu ilk tanımlayan kişidir.