Arama

İlk hava şehidimiz Cengiz Topel

Bugüne kadar vatanımız için nice yiğitler şehadet şerbetini içti. Kimileri gövdelerini siper etti amansız namlulara, nicelerine hain pusular kuruldu. Şanlı al bayrağımız özgürce dalgalansın diye nice bedeller ödendi. Bu mücadeleleri veren mücahitlerimizden biri de Cengiz Topel'di. Gelin, ilk hava şehidimizi daha yakından tanıyalım.

Cengiz Topel'in eğitim hayatı

🔸 Babasının memuriyetinden dolayı Anadolu'nun birçok yerini görme imkânı bulan Cengiz, tarihi anlamda zengin bir çocukluk yaşar. İlkokula 1941 yılında Bandırma İlkokulu'nda başlayan Cengiz, burada 1. sınıf eğitimini alır. Babasının tayininden ötürü eğitimine Bandırma'da devam edemez. Annesinin memleketi olan Gönen'e yerleşirler.

🔸 Cengiz Topel, Gönen'deki anılarından birini şöyle aktarır:

"…. Gönen'de iki katlı ahşap bir evde otururduk. Evimizin karşısında şekercilik yapan Osman isimli bir şahsın dükkânı vardı. Bu şahsın aynı zamanda mahallemizin muhtarlığını da yapardı. Cengiz, şekerleri çok sevmesi ve şekerci Osman'ın zenginliğinin de kendisini etkilemesinden dolayı hep şekerci olmak istediğini söylerdi…"

🔸 Cengiz Topel, hafızasına kazınan bir diğer anısını ise şu şekilde anlatır:

"Çocukluk yıllarımızda hazır oyuncaklar yoktu. Olanları almaya da bizim maddi durumumuz el vermezdi. Bunun için Cengiz ve Oğuz benim tahtadan yontarak yaptığım oyuncaklarla oynarlardı. Bu oyuncaklar daha çok kayık ve uçurtma şeklinde olurdu…"

Kıbrıs'ta Rumların gerçekleştirdiği 'Kanlı Noel' katliamı

🔸Cengiz ise 1946 yılında ilköğrenimini tamamlar. Arkadaşlarının söylediklerine göre küçük Cengiz okul yıllarında sessiz, sakin ve zeki bir çocuktur. Arkadaşları Cengiz için şu ifadelerde bulunurlar:

"… Yeldeğirmeni Ortaokulu'nda Cengiz ile aynı sınıftaydık. Ders durumu oldukça iyi olan ve öğretmenleri tarafından sevilen bir öğrenciydi. Hatta matematik öğretmenimizin girişimiyle başarısız öğrencilere ders verirdi. Ders durumumuzun iyi olması ve aynı sırada oturmamız sınavlarda minik yardımlaşılmalara da imkân verirdi. Sınav konularını paylaşır girerdik sınava…"

Gökyüzü meraklılarına "havacılık" ile ilgili terimler

Kuleli Askeri Lisesi Yılları

🔸 Ortaokulu bitirdikten sonra, evlerine yakın olan Haydarpaşa Lisesi'ne başlayan Cengiz, aslında askeri bir eğitim alıp vatanına hizmet etmek ister. Birinci sınıfı bir şekilde bitirir ve askeriyenin sınavına girer; aynı zamanda arkadaşlarını da teşvik eder.

🔸 Yakın arkadaşlarından olan Davut askeriyeye girer fakat Cengiz giremez. Kalbindeki vatan sevgisi bir kez daha denemesine vesile olacaktır. 29 Ağustos 1951'de girdiği sınavda başarılı olur. 405 yaka numaralı Cengiz Topel'in Kuleli Askeri Lise hayatı ve şehitliğe kadar sürecek olan hikâyesi başlar. 16 Eylül 1953 yılında diplomasını alarak Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olur.

Osmanlı askeri teşkilatı ile ilgili kavramlar

Pilotluk için aldığı eğitimler

🔸 1 Ekim 1953 yılında, Kara Harp Okulu'na 1840 yaka numarasıyla başlar. 1955 yılının Ağustos ayında mezun olur. Bundan sonraki hayatını da asker olarak devam ettirmek isteyen Cengiz, Hava Kuvvetleri mülakatına girer. 30 Ağustos'ta ise birliğe kabul edilir.

🔸 Hava Kuvvetleri'ne giren her pilot adayına pilotaj eğitimi verilir. Gaziemir'e başlangıç dersleri için gider. Temel pilotluk eğitimini burada alır. Daha sonra pilotluk eğitimleri için Kanada'ya gider.

Pilotaj ne demek?
Sivil havacılık için temel pilot eğitimi veren bölümdür.

Görev aldığı birlikler

🔸 6 Ocak 1958 tarihinde Kanada'dan döner ve 143. Filo Komutanlığı'nın bulunduğu Merzifon'a tayin olur ve görevine başlar. Merzifon'daki şark görevi biten Cengiz, tayinini ister. Sıradaki görev yeri olan Eskişehir 112. Filo Komutanlığı'na tayin olur. Fakat her şey yolunda giderken Cengiz'de sinüzit hastalığı nükseder. Uçuşları esnasında, hastalığından dolayı başına ağrılar girer. Bu durum işine engel olmaya başladığında ise hastanede tedavi altına alınır. Hastaneye, kardeşini ziyarete gelen ağabeyi Turgut ile arasında geçen şu diyalog Cengiz'in pilotluğu ne kadar çok sevdiğini gösterir.

🔸"Uçuştan ayrıl yeterince uçtun bırak biraz da gençler uçsun" sözlerinden sonra Cengiz, "Uçuş benim her şeyim. Uçmadan yapamam" sözleri ile karşılık verir. Çok geçmeden iyileşir ve işine döner. 1963 Aralık ayı itibariyle Kıbrıs'ta başlayan olaylar sonrası Cengiz 8 Ağustos 1964 sabahı annesinden helallik alarak yanından ayrılır.

Havacılık tarihimize dair 20 ilginç bilgi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN