Arama

İlk hava şehidimiz Cengiz Topel

Bugüne kadar vatanımız için nice yiğitler şehadet şerbetini içti. Kimileri gövdelerini siper etti amansız namlulara, nicelerine hain pusular kuruldu. Şanlı al bayrağımız özgürce dalgalansın diye nice bedeller ödendi. Bu mücadeleleri veren mücahitlerimizden biri de Cengiz Topel'di. Gelin, ilk hava şehidimizi daha yakından tanıyalım.

Kuleli Askeri Lisesi Yılları

🔸 Ortaokulu bitirdikten sonra, evlerine yakın olan Haydarpaşa Lisesi'ne başlayan Cengiz, aslında askeri bir eğitim alıp vatanına hizmet etmek ister. Birinci sınıfı bir şekilde bitirir ve askeriyenin sınavına girer; aynı zamanda arkadaşlarını da teşvik eder.

🔸 Yakın arkadaşlarından olan Davut askeriyeye girer fakat Cengiz giremez. Kalbindeki vatan sevgisi bir kez daha denemesine vesile olacaktır. 29 Ağustos 1951'de girdiği sınavda başarılı olur. 405 yaka numaralı Cengiz Topel'in Kuleli Askeri Lise hayatı ve şehitliğe kadar sürecek olan hikâyesi başlar. 16 Eylül 1953 yılında diplomasını alarak Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olur.

Osmanlı askeri teşkilatı ile ilgili kavramlar

Pilotluk için aldığı eğitimler

🔸 1 Ekim 1953 yılında, Kara Harp Okulu'na 1840 yaka numarasıyla başlar. 1955 yılının Ağustos ayında mezun olur. Bundan sonraki hayatını da asker olarak devam ettirmek isteyen Cengiz, Hava Kuvvetleri mülakatına girer. 30 Ağustos'ta ise birliğe kabul edilir.

🔸 Hava Kuvvetleri'ne giren her pilot adayına pilotaj eğitimi verilir. Gaziemir'e başlangıç dersleri için gider. Temel pilotluk eğitimini burada alır. Daha sonra pilotluk eğitimleri için Kanada'ya gider.

Pilotaj ne demek?
Sivil havacılık için temel pilot eğitimi veren bölümdür.

Görev aldığı birlikler

🔸 6 Ocak 1958 tarihinde Kanada'dan döner ve 143. Filo Komutanlığı'nın bulunduğu Merzifon'a tayin olur ve görevine başlar. Merzifon'daki şark görevi biten Cengiz, tayinini ister. Sıradaki görev yeri olan Eskişehir 112. Filo Komutanlığı'na tayin olur. Fakat her şey yolunda giderken Cengiz'de sinüzit hastalığı nükseder. Uçuşları esnasında, hastalığından dolayı başına ağrılar girer. Bu durum işine engel olmaya başladığında ise hastanede tedavi altına alınır. Hastaneye, kardeşini ziyarete gelen ağabeyi Turgut ile arasında geçen şu diyalog Cengiz'in pilotluğu ne kadar çok sevdiğini gösterir.

🔸"Uçuştan ayrıl yeterince uçtun bırak biraz da gençler uçsun" sözlerinden sonra Cengiz, "Uçuş benim her şeyim. Uçmadan yapamam" sözleri ile karşılık verir. Çok geçmeden iyileşir ve işine döner. 1963 Aralık ayı itibariyle Kıbrıs'ta başlayan olaylar sonrası Cengiz 8 Ağustos 1964 sabahı annesinden helallik alarak yanından ayrılır.

Havacılık tarihimize dair 20 ilginç bilgi

🔸 Rumların, Kıbrıs Türklerine yaptığı baskılar, baskı olmaktan çıkıp bir savaşa dönüşmüştür. Bilhassa Müslüman Türkleri hedef alan saldırılar, Kıbrıs'ın birçok yerinde kendini gösterir. Kıbrıs'taki Türk halkına dehşeti yaşatan bu Rum örgüt, Yunanlardan yardım almaktadır.

🔸 Ne yapacağını bilemeyen Kıbrıs Türkleri, Anavatanları Türkiye'den yardım isterler. Türkiye olaylara sessiz kalmaz ve gerekli savaş hazırlıklarını başlatır.

Yavru vatan
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için kullanılan kelimedir.

🔸 Kıbrıs'ta, Rumların Türklere karşı yaptıkları çirkin saldırılardan caydırmak için Türk jetlerinin, Kıbrıs hava sahasında uyarı uçuşu yapılmasına karar verilir. Bu ekip içinde Cengiz Topel de vardır.

🔸 Yüzbaşı Cengiz Topel liderliğindeki ekip akşam saatlerinde Kıbrıs'a ulaşır. Kıbrıs adeta mahşer yerine dönmüştür. Her manada savaşa hazır olan Rumlar, Türkiye'den gelecek kuvvetlere karşı ciddi anlamda silahlanmış ve uçaksavarlarını konuşlandırmıştır. Rumların silah yüklü nakliye gemisini düşürme görevi Yüzbaşı Cengiz'dedir.

🔸 Cengiz Topel, savaş uçağıyla nakliye yüklü gemiyi bombaladığı esnada Rumların uçaksavarlarından çıkan toplar Türk uçaklarını hedef alır. O sırada Cengiz Topel'in uçağı alev alır ve telsiz kayıtlarına şöyle bir konuşma geçer:

- Cengiz Yüzbaşım! Uçağından dumanlar çıkıyor atla!...
- ....
- Yüzbaşım! Cayır cayır yanıyorsun atla !...
- Tamam atladı!...
- Paraşütü açıldı!...

Kıbrıs'ta Rumların gerçekleştirdiği 'Kanlı Noel' katliamı

🔸 Yüzbaşı Topel ile bir daha iletişim kurulamaz. Kaynaklara geçen vefatı ile ilgili görüş şu şekildedir:

Cengiz Topel paraşüt ile atlar ve kurtulur. Rumlar tarafından fark edildiği zaman ise tutsak edilir. Türlü işkencelere maruz kalır ve en sonunda şehit olur. Bir yüzbaşının aktardıkları da bu görüşü doğrular niteliktedir.

"1974 yılından sonra Kıbrıs'a gittiğim zaman, Cengiz'in olayına tanık olan mücahitler ile tanıştım. Bana Cengiz'in yere indikten sonra cebinden bir şeyler çıkarıp yaktığını söylediler. Bunlar muhtemelen bir gün önce hazırlanan hedef bilgileri ve haritalardı. Yani Cengiz yere indiği zaman sağlam ve doğruyu ayırt edecek kadar kendinde idi…"

🔸 Tüm bu yaşanan hadiselerden sonra Cengiz Topel'in naaşı Türk heyeti tarafından, 12 Ağustos tarihinde Türkiye'ye getirilir. İlk hava harp şehidimiz Cengiz Topel, 14 Ağustos günü Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'ne defnedilir.

🔸 Cumhutiyet döneminin ilk hava harp şehidi Cengiz Topel'in adı başta Kıbrıs olmak üzere Türkiye'de bulunan birçok semte, sokağa, parka, caddeye ismi verilir. Adıyla yaşasın, bu millet unutmasın ki unutanlara da hatırlatılsın... Hafızamızda ve yüreğimizde daima var olsun!

Osmanlı havacılık tarihinin ilk şehitleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN