İlk şehit padişah: I. Murad
Osmanlı'nın kurucu padişahlarından biri olan Sultan I. Murad fetihlerle Osmanlı'nın ilerleyişini ve kalıcılığını sağlayan önemli hamlelerde bulundu. Aynı zamanda Osmanoğullarının tahtta iken şehit olan ilk sultanı olan Murad Hüdavendigar, Osmanlıların batı yönündeki ilerlemeciliğinin de simgesi haline geldi. Sizler için bir devlet teşkilatı kurmanın ve büyütmenin tüm zorlukları ile mücadele eden Sultan Murad'ın hayatını araştırdık.
Giriş Tarihi: 17.10.2022
09:54
Güncelleme Tarihi: 17.10.2022
13:40
Tahta geçişi
🔷 1362 yılında tahta çıkan Hüdavendigar, Lalası Şahin Paşa' yı Rumeli Beylerbeyi yaparak bölgeyi uç merkezi haline getirdi. Kendisi Karaman ve Eretna Beylikleri'nin tehditleri nedeniyle bir süre Bursa'da kaldı. Anadolu Türk beylikleri Orhan Bey'in ölümü üzerine Osmanoğullarına karşı üstünlük sağlamak için saldırı düzenlese de Murad bu saldırıları püskürterek Anadolu'da güvenliğini sağladı.
🔷 27 yıllık taht hayatının çoğunu seferlerde geçiren I. Murad, Rumeli'de Bizans'a ve Haçlılara karşı önemli başarılar elde etmesiyle öne çıktı.
Rumeli Türklüğü
Haçlıların durduramadığı padişah
🔷 Osmanlı sınırlarını genişleten I. Murad'ın hayatı boyunca yaklaşık kırk sefere katıldığı bilinir. Gazâ için bizzat altı kez Rumeli'ye geçen padişah, Balkanlar'a egemen olmak istedi.
🔷 Anadolu'yu sağlama alan Sultan, fetih ve gaza faaliyetleri için uygun olduğunu düşündüğü Balkanlara açıldı. Bu bölgede siyasi birlik olmadığı gibi henüz bakir topraklar olarak duruyordu.
🔷 Edirne'nin fethi sonucunda İstanbul'da bulunan Bizans İmparatorluğu, Osmanlı ile dostane ilişkiler kurdu. Edirne'yi üs edinerek Balkanlara açılan yeni devletin ilerleyişinden Doğu Avrupa rahatsızlık duydu. Osmanlı ilerleyişi karşısında rahatsızlık duyan Papa harekete geçti.
Dünya tarihinin en trajik olaylarından biri: Çocuk Haçlı seferleri
🔷 Haçlılar; Macar, Sırp, Bulgarlardan oluşan bir ordu hazırladı. 1364 yılında yapılan ve ilk Osmanlı - Haçlı Savaşı olarak tarihe geçen Sırpsındığı Savaşı 'nı Osmanlı kazandı. Hacı İlbeyi komutasındaki Osmanlı kuvvetleri Haçlıları bozguna uğrattı.
🔷 Bu dönemde meydana gelen nedenleri benzer bir diğer muharebe Çirmen Savaşı idi. Osmanlı'nın Balkanlardaki ilerleyişini durdurmak isteyen Haçlılar, bir kez daha birleşerek 1371 yılında tekrar saldırdı ancak sonuç yine aynı oldu.
🔷 I. Murad bu iki savaş sonucunda Rumeli'deki hâkimiyetini pekiştirdi ve Makedonya'ya doğru ilerledi. Devletin fethettiği bölgede uyguladığı iskân ve istimalet politikası, halk tarafından sevilmesini sağlayarak ilerleyişini kolaylaştıran önemli bir etkendi.
Balkanlarda İslam nasıl yayıldı?
Anadolu'daki hakimiyeti
🔷 Sultan Murad sadece Rumeli'de değil Anadolu'da da Osmanlı'yı yıkmaya çalışan Karamanoğulları ile mücadele halindeydi. Devletin yıllarca uğraştığı bu Beylik, kendini Selçuklu'nun varisi olarak kabul ediyor ve Osmanlı Balkan seferlerindeyken arkasından vuruyordu.
🔷 Sultan Murad bu hamlelere karşılık olarak Ankara'yı Karamanoğulları'ndan aldı. Oğlu Bayezid'i Germiyan Beyi'nin kızıyla evlendirerek onlardan Kütahya, Tavşanlı, Simav ve dolayları çeyiz olarak alınmasını sağladı. Hamitoğullarından Isparta ve çevresini de satın alarak devleti Anadolu'da da genişletti.
Anadolu'yu İslam yurdu yapan 7 beylik
Şehit olduğu savaş
🔷 Sırpsındığı ve Çirmen 'de Osmanlı'yı durduramayan Haçlılar, zaman zaman düzenledikleri seferlerle Osmanlı'ya karşı koymaya çalıştılar. Bu seferlerden biri olan Ploşnik Muharebesi 'nde galip gelmeleri üzerine Osmanlı'yı Balkanlar'dan atabilecekleri ümitleri yeniden yeşerdi.
🔷 Bozguna rağmen durmayan Osmanlı'nın Sofya, Niş ve Manastır 'ı fethetmesi Haçlı ordusunun kurulmasını hızlandırdı. Balkanlarda aynı inancı paylaşan prensler Osmanlı'yı durdurmak üzere birleşerek büyük bir savaş başlattılar.
Osmanlı'nın Balkanlar'da otoritesini arttıran savaş: Varna muharebesi