Arama

İmam Gazzali'nin Sultan Ahmed Sencer'e yazdığı tarihi mektup

Hüccet-ül-İslam İmam Gazzali, Büyük Selçuklu Devleti'nde Tuğrul Bey, Alparslan, Melikşah, Berkyaruk, Muhammed Tapar ile beraber son hükümdar Ahmed Sencer'in Horasan meliki olduğu dönemleri gördü. Kelam ve ahlak alimi Gazzali'nin aleyhinde bulunan bazı kimseler ona iftira atarak karalamaya çalıştı. Sultan Sencer konuya açıklık getirmesi için görüşmek istediğini bildirse de İslam alimi mazeret bildirerek gitmedi. Peki, Gazzali neden saraya gitmedi? Sultan Sencer'e gönderdiği mektupta ne yazıyordu?

  • 11
  • 21

📌Alimin aleyhtarları ordugahta münazara için hazırlanıp Sencer'e "Gazzali, namuslu bir zattır ve ilmî namusu ancak bizimle açıktan açığa münazara ettiği zaman zahir olur" dedi. İslam alimi, ısrarlar sonucunda Ahmed Sencer'in ordugâhına gitti.

📌 Horasan meliki olan Sencer, İslam âlimine büyük hürmet göstererek kendi makamına oturttu.

📌 Sultan Sencer İmam Gazzali ayrılırken "Ölünceye kadar mucibince amel etmek üzere bana nasihat et" diye ricada bulundu. İmam, "Şimdi binip evinize gidiniz. İnşallah mucibince amel ederseniz dünya ve ahirette size menfaat verecek öğütlerimiz tarafınıza vasıl olur" diyerek ardından nasihatlerinden oluşan eserini gönderdi.

İmam Gazzali'nin Sultan Sencer'e gönderdiği nasihatler şunlardı🔽

  • 12
  • 21
İMAM GAZZALİ'NİN SULTAN SENCER'E NASİHATLERİ
İMAM GAZZALİ’NİN SULTAN SENCER’E NASİHATLERİ

Şunu biliniz ki ey Başkan, Allah size birçok nimetler ve askeri bir güç vermiştir. Size yaraşan, bunlara karşı şükretmek ve Allah'ın dinini yaymaktır. Allah'ın nimetine şükretmeyen O'nun isimlerini yüceltmez. Bu nimetleri takdir etmediğinden dolayı kıyamet gününde rüsva olur.

  • 13
  • 21

Her nimet ölüm anında elden çıkar, bu yüzden aklı kimselerin yanında onun bir değeri ve düşünenlerin yanında onun bir tehlikesi yoktur. Çünkü insan ne kadar da yaşasa ömrünün süresi bitince uzun yaşamanın bir faydasını görmez. Hz. Nuh bin sene yaşadı. Bu kadar yaşamasına rağmen sanki yaşamamıştı.

  • 14
  • 21

Biliniz ki; siz yaratıksınız, sizin bir yaratanınız var. O bütün âlem ve âlemdeki olan şeylerin yaratıcısıdır, tektir, orta ve dengi yoktur. Varlığı ezeli (başlangıçsız) ve ebedi (sonsuz)dir. Ezelde ve ebette varlığı zaruridir. Varlığı -diğer varlıklar gibi- sonradan değildir. O bizatihi mevcuttur, her şey O'na muhtaçtır, fakat O'nun hiçbir şeye ihtiyaç yoktur.

  • 15
  • 21

Başkan! Şunu biliniz ki: İnsan kalbinde marifet ve inanç yönünden olan her şey imanın esasıdır, insanın yedi organında itaat ve adalet yönünden carî olan her şey imanın dalıdır. Dal soluk olursa bu kökün za'fına delâlet eder. Böyle bir dal ağacın ölümü esnasında görülmez.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN