Arama

Imedghassen Piramidi

Kuzey Afrika'nın en eski anıt mezarı olarak kabul edilen Imedghassen Piramidi, 2300 yıldır ayakta. Berberi bir uygarlık olan Amazig Numidya Krallığı'nca inşa edilen bu eşsiz yapı, dünyanın tehlike altında olan en eski eserlerinden biri. Amazig Numidya medeniyetinin en önemli eseri olan piramit, tarihi açıdan bizlere çok önemli nüveler sunuyor.

◾ Adını Numidya'nın eski krallarından aldığı düşünülen yapı, emsali olan Mısır'daki piramitlerin aksine 59 metre çapında dairesel bir yapıya sahip. 60 sütun üzerine inşa edilen devasa yapının yüksekliği ise 19 metreye ulaşıyor.

◾ Cezayir'in meşhur dağları olan Avras'ın eteklerinde yer alan Imedghassen'de bölge tarihine ışık tutan arkeolojik kazılar günümüzde de sürüyor.

Sömürgecilik: Topraklara değil zihinlere pranga

◾ Bölgede 2006'da yapılan araştırmalar sonucu piramidin alt kısmında 7 metre derinlikte, içinde değerli madenler, cam kalıntıları ve mezar büstünün bulunduğu bir oda keşfedildi.

◾ 2002 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi için başvuran Cezayir'in bu talebine henüz olumlu bir cevap verilmiş değil.

Şehirlerinden kan sızan medeniyet

◾ Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS), Imedghassen Piramidi'ni dünyada en çok tehlike altında olan 100 tarihi eser arasında gösteriyor.

◾ Hakkında ciddi bir bilgi birikiminden uzak olduğumuz Amazig uygarlığına dair önemli bilgiler barındıran Imedghassen Piramidi, önemli bir tarihsel kalıntı.

Batı'nın karanlık sureti

◾ Piramidin etrafında zamanla kaybolan pek çok anıt mezar bulunuyor. Burada yapılacak kazıntılar ortaya bir Kuzey Afrika uygarlığına dair önemli bilgiler çıkmasına vesile olacak.

12 maddede aslanla gezen Cezayirli Paşa

◾ Asırlar boyunca Batılıların sömürgesi altında kalan Afrika ülkeleri, özgürlükleri ve kimlikleri için çok büyük, kanlı bedeller ödediler.

1830 - 1962 yılları arasında Fransa'nın sömürgesi altında kalan Cezayir, bu meyanda Afrika'da en çok bedel ödeyen devletlerden biri oldu.

Batı: acı, gözyaşı, katliam

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN