İnönü, Demirağ’ın yerli uçak üretimini nasıl engelledi?
Nuri Demirağ, Cumhuriyet'in ilk yıllarında demiryolları yapımına büyük katkılar sağlamış; Türkiye'deki pek çok ilkin öncüsü olmuştu. Onun ön plana çıktığı en önemli alan ise havacılık sanayisindeki başarılarıydı. Üretilen bir uçağın "pilot hatası" nedeniyle düşmesi bahane edilmiş, ülkemizin ilk yerli uçak fabrikası bu bahaneyle kapatılmıştı. Peki, Nuri Demirağ, İsmet İnönü'ye yazdığı mektupta neleri kaleme almıştı? Demirağ'ın yerli uçak üretimi nasıl engellenmişti?
Giriş Tarihi: 24.09.2019
16:38
Güncelleme Tarihi: 22.05.2023
13:05
KAZA PİLOT HATASI NEDENİYLE GERÇEKLEŞMİŞTİ
◾ Selahattin Alan, piste inerken geride açılmış olan hendekleri göremeyince hendeğe çarpmış böylece hem uçak düşmüş hem de kendisi hayatını kaybetmişti. Demirağ, İsmet İnönü'ye yazdığı mektupta konuya dair şu sözleri kaleme almıştı:
"Sahanın darlığı, plânör tayyarelerin ve ziyaretçilerin çokluğu yüzünden meydanda yer bulunamamasından ekin tarlası içerisinde yere konuş esnasında bir metrelik çukuru göremeyerek mühendisin ölümüyle neticelenen bir kaza vukua gelmiş idi. Bunda tayyarenin kabahatı yoktur."
TÜRK HAVA KURUMU SİPARİŞLERİNİ İPTAL ETTİ
◾ Uçak, pilot hatasından kaynaklanan bir sebeple düşmesine rağmen Türk Hava Kurumu aldığı kararla daha önceden verdiği siparişleri iptal ederek havacılık çalışmalarını sekteye uğrattı.
◾ Nuri Demirağ, Türk Hava Kurumunu mahkemeye verdi; ancak mahkemeden çıkan karar Demirağ'ın aleyhine oldu.
İNÖNÜ’YE YAZILAN MEKTUPLAR SONUÇSUZ KALDI
◾ Nuri Demirağ, test uçuşlarının yeniden yapılması isteğini defaatle dile getirdi. Birkaç kez dönemin Cumhurbaşkanı İnönü'ye mektup yazmasına karşın, İnönü'den olumlu bir karşılık alamadı.
◾ Üstelik dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Nuri Demirağ'ı zenginlikten başı dönmekle itham etmeye başladı.
TÜRKİYE’NİN UÇAK ÜRETME SERÜVENİ SON BULDU
◾ Son çare olarak İsmet İnönü'nün de Demirağ'a sahip çıkmaması Türkiye'nin ilk uçak üretim serüveninin sona ermesine neden oldu. Büyük hayallerle kurulan uçak fabrikası kapandı. 1945'te siyasete atılan Nuri Demirağ, 1954 seçimlerinde adaylığını Demokrat Parti'den koydu.
◾ Bu seçim döneminde Sivas milletvekili oldu. Nuri Demirağ, milletvekilliği görevi boyunca çölleşme, enerji, köprüler, barajlar, tarım ve hayvancılıkta yaşanan gerileme hakkında çalıştı.
◾ Hiç bitmeyen mücadelesiyle akıllara kazınan Nuri Demirağ , İsmet İnönü'ye yazdığı mektupta şu sözleri kaleme almıştı:
"Büyük Şefim,
Af buyurunuz, muztar kalmasam rahatsız etmezdim. Kendimi kazması omuzunda bir iş emirberiniz ad ederim . Milletin makûs talihini yenen siz büyümüzden aldığımız kuvvetle memleketin demiryolları fabrikaları büyük binaları yapıldı, yapılıyor.