Evliya Çelebi kimdir? İnsanlık tarihine yön veren Evliya Çelebi'nin seyahat rotası...
Gördüğü bir rüyayla seyyahlığa başlayan Evliya Çelebi, gezdiği yerlere ait kültürel değerleri anlattığı 10 ciltlik Seyahatname'yi kaleme aldı. Bu eserle yalnızca yaşadığı döneme değil, birçok farklı milletin kültürel birikimine ışık tuttu. Peki, neredeyse dünyanın her yerini adımlayan Evliya Çelebi nereleri gezdi? İşte sizler için 51 yıl boyunca, 7 iklim ve 18 padişahlık gezen Evliya Çelebi'nin seyahat güzergahını derledik.
Giriş Tarihi: 25.03.2019
13:17
Güncelleme Tarihi: 30.01.2020
16:18
Evliya Çelebi bundan sonra Trabzon'a tayin edilen baba dostu Ketenci Ömer Paşa ile Trabzon'a gidip oradan Anapa'ya geçti. Kırım'da Serdar Hüseyin Paşa ordusuyla Azak Kalesi savaşına katıldı. Kalenin fethi mümkün olmayınca Bahadır Giray Han'ın yanına gitti. Bir süre orada kaldıktan sonra deniz yoluyla İstanbul'a dönerken Karadeniz' de şiddetli bir fırtınaya yakalandı. Gemisi batıp bir ağaç parçasına tutunarak bugün Romanya topraklarında bulunan Keliğra kıyılarına çıktı.
Oradan İstanbul'a geldi. Bu tehlikeli yolculuktan sonra 4 yıl İstanbul'da kalır. 1645 yılında Deli Hüseyin Paşa ile Girit'e gidip Hanya fethine katıldı. Ertesi yıl Defterdarzade Mehmed Paşa'nın Erzurum beylerbeyliğine tayin edilmesi üzerine onun musahibi ve müezzini olarak Erzurum'a gitti. Oradan Azak Kalesi'nin fethine katıldıktan sonra Azerbaycan'ı ve Doğu Anadolu'yu dolaştı. Tebriz'e giderek orada Tebriz Hanıyla görüşüp sohbet edip tekrar İstanbul'a döndü.
ORTA DOĞU’NUN HARİTASI ÇIKARDI!
Üçüncü ciltte Üsküdar'dan Şam'a kadar yol boyunca bütün şehir ve kasabalar; Eskişehir, Konya, İskenderun, Tire, Akre, Kızıl Deniz, Ölü Deniz, Urfa, Kayseri, Sivas, İskilik, Rusçuk, Niğbolu, Silistre, Filibe, Edirne, Sofya ve Şumnu şehirleri hakkında geniş bilgiler verir.
ŞAM’DAN BALKANLARA UZANAN YOLCULUK
Bu cildinde seyahati 1648 yılında Şam'a gitmek üzere İstanbul'dan yola çıkmasıyla başladı. Çini kenti İznik üzerinden Eskişehir, Seyyid Battal Gazi hikâyesi, Akşehir'de Nasreddin Hoca ziyareti , ardından Konya gezisi gerçekleşti. Selçukluların büyük başkenti Konya bu ciltte anlatılır. Ardından Murtaza Paşa ile Şam' a gitti. Bugünkü Suriye topraklarının çoğunu, Beyrut ve Filistin 'de bazı yerleri dolaştı. Sayda ve Beyrut köylerinde kalan vergileri toplamaya gitti bu sayede vergi tahsildarlığı yaptı. Orta Doğu'nun karışık millet haritasını kitabına aktarıp onların dillerini, inançlarını ve yaşayış biçimlerini anlattı.
Murtaza Paşa'nın Sivas'a atanmasıyla Sivas 'a geçti. Bu arada Orta Anadolu'yu Kayseri, Niğde ve Aksaray'ı gezer. Melek Ahmed Paşa'nın Sofya valiliğine atanmasıyla Balkanlara geçer. Sofya ve Edirne'yi gezer. Osmanlı Avrupa'sına ilk seyahat de böylece başladı.