Evliya Çelebi kimdir? İnsanlık tarihine yön veren Evliya Çelebi'nin seyahat rotası...
Gördüğü bir rüyayla seyyahlığa başlayan Evliya Çelebi, gezdiği yerlere ait kültürel değerleri anlattığı 10 ciltlik Seyahatname'yi kaleme aldı. Bu eserle yalnızca yaşadığı döneme değil, birçok farklı milletin kültürel birikimine ışık tuttu. Peki, neredeyse dünyanın her yerini adımlayan Evliya Çelebi nereleri gezdi? İşte sizler için 51 yıl boyunca, 7 iklim ve 18 padişahlık gezen Evliya Çelebi'nin seyahat güzergahını derledik.
Giriş Tarihi: 25.03.2019
13:17
Güncelleme Tarihi: 30.01.2020
16:18
Bu büyük coğrafyaya ait verdiği bilgiler Macarlar açısından çok önemlidir. Bugün pek çoğu tarihe karışmış köyler, kasabalar ve şehirler hakkında tek kaynak sayılır. Bu sırada Macaristan'da gezip görmediği yer kalmadı. Ayrıca Bahadır Giray Han ordusuyla İsveç, Danimarka ve Hollanda vilayetlerine sefere çıktı
ADRİYATİK KIYILARINA KADAR İNDİ!
Arada, Mart 1662 tarihinde İstanbul'a döndü. 11 Mart 1663 tarihinden tekrar İstanbul'dan ayrılarak Ungurus Kızılelmasına doğru yola çıktı. Bu arada Melek Ahmet Paşa'ya ait geniş bilgiler verip Sultan I. Ahmed'in kızı Fatma Sultan ile evliliğini anlattı. Evliya Çelebi bu seyahat boyunca gezip görmüş, hem savaşın heyecanını, hem yenilginin acısını ve hem de galibiyetin sevincini yaşadı.
HEM SAVAŞA KATILDI HEM SEYAHAT ETTİ
Yedinci ciltte Avusturya, Kırım, Dağıstan, Çerkezistan, Kıpçak diyârı; Ejderhan havâlisi; Belgrad, Viyana, Wallaçya, Budapeşte, Oçakov, Krakow, Kırım, Bahçesaray, Dağıstan, Astrahan, Saratov, Kazan, Kalmukya, Azov'da gezdiği yerleri yazdı. Evliya Çelebi bu ciltte çok geniş yer tutan Avusturya seyahatinden sonra Karadeniz'in kuzeyine geçti. Bu bölgelere ait, özellikle gidilmesi, görülmesi zor olan bölgelerin tarihine ait değerli bilgiler verdi.
Sadrazam Fazıl Ahmed Paşa ile pek çok savaşa katılıp Macaristan üzerinden Vezir Mehmed Paşa'nın elçilik heyetine katılarak Viyana'ya gitti. Burada şimdiye kadar karşılaşmadığı ilginç olaylarla karşılaştı. Avusturya imparatorundan ferman alıp Avrupa'nın çoğu yerlerini gezdi. Bu arada Hollanda ve Danimarka'ya kadar gittiğini anlattı. Avrupa'dan dönüp Ukrayna üzerinden Kırım'a geçti. Kının Hanı ile Eflak Boğdan bölgelerinde savaşlara katıldı
BATI TRAKYA’DA NERELERE GİTTİ?
Sekizinci cilt içinde Evliya Çelebi'nin, Azak'tan Kırım'a; Kefe, Bahçesaray, Kılburun, Akkerman, İsmail, Girit olayları, Babadağı, Hasköy, Edirne, Dimetoka, Gümülcine, Drama, Selânik üzerinden bütün Yunanistan ve Mora'yı dolaşarak Hanya, Kandiye, Arnavutluk; Yanya, Tepedelen, Avlonya, Draç, İlbasan, Ohri, Resne, Manastır, İştip, Tikveş, Cisr-i Mustafa Paşa, Edirne üzerinden İstanbul'a dönüş seyahatleri bulunur.
Kırımdan döndükten sonra Edirne'de Sultan IV. Mehmed'le buluşup sultana hediyeler verdikten sonra Gümülcine üzerinden Batı Trakya'ya geçip Atina'ya kadar uzandı.