İnsanlık tarihine yön vermiş 'ufak' hatalar
Zaman, durağanlığı bünyesinde barındırmayan bir soyutluk mekanizmasıdır. Ancak soyutluğunun içerisinde hatıraları, olayları barındırır. Su misali de değiştiği yönde başka yataktan akar. İnsanlık da zaman içerisinde kendine yer bulur. Bazen insanların büyük adımları zamanın üzerine hüküm sürerken bazen de yaptığı 'ufak' hatalarla zaman asıl gücün kendisinde olduğunu insanoğluna hatırlatır. İnsanlığın tarihe yön verdiği 'küçük' hatalarını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 23.11.2018
12:58
Güncelleme Tarihi: 23.11.2018
15:15
FETİHTE KİLİTLENMEYEN KAPI
Yaklaşık bin yıl boyunca pek çok kuşatmaya kolaylıkla dayanan Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkentinin, Osmanlı Sultanı İkinci Mehmet'in 1453'teki son kuşatmasında düşmesi, Dünya tarihi açısından da bir milat kabul ediliyor. Osmanlı orduları sayı olarak fazla olsa da, Bizanslıların önemli bir üstünlüğü bulunuyordu: İstanbul'u çevreleyen kalın, yüksek ve iki hattan oluşan yıkılmaz surlar.
Bugün Edirnekapı civarında bulunan ve bir gün önce İmparator Kostantin'in emriyle, karşı taarruz için açılan o yıkılmaz surlardaki boyutça daha küçük Kerkoporta Kapısı'nın kilitlenmesinin unutulması, 50 kadar Osmanlı askerinin içeri girmesine olanak sağladı. Ardından gelen yeniçerilere geçit açan Ulubatlı Hasan'ın Osmanlı bayrağını diktiği kuleye buradan giriş yaptığı rivayet olunur. Dalgalanan bayrak, Osmanlı ordusunu motive etmiş, Bizanslıların o güne kadar aşılmaz sandıkları surların aşıldığını görmeleri ise, onlar için korkutucu ve yıkıcı olmuştu.
Çanakkale Savaşı'nı araştıran bir kısım tarihçiler tarafından, küçük detayların savaşın gidişatında belirleyici rol oynadığı belirtilir. İtilaf Devletleri'nin bu derece ağır kayıplar vermesinin sebebini ise iletişim eksikliği olarak gösteriyorlar. İtilaf Devletleri ordularının bir türlü senkronize olamaması, Osmanlı savunma hatlarını güçlendiriyordu. Anzak güçlerinin çıkarma yaptığı sırada, İtilaf Devletleri donanmasının top atışını yedi dakika erken kesmesi, bu duruma örnek olarak gösteriliyor.
Bu sürede yeniden toparlanma fırsatı bulan Osmanlı savunma hattı, Anzak askerleri çıkarma yaptığı sırada, karşı taarruza geçerek, savaşın seyrini değiştirmiş. Deniz kuvvetleri topçu atışını kesmemiş olması halinde, Anzak güçlerinin tepelere ulaşmış olacağı ve Osmanlı savunma hatlarını devre dışı bırakacağı varsayılıyor. Bu da boğazların İtilaf Devletleri'nin kontrolüne geçmesine neden olacaktı.
BİR VİRGÜLLE DEĞERLENEN ISPANAK
Temel Reis, varlığını bir bilim insanının yaptığı ufak bir hataya borçlu. 1870 yılında, Alman kimyager Erich von Wolf, sebzelerdeki demir oranını araştırıyordu. Ispanaktaki demir oranını 3,5 miligram yazacağına 35 miligram yazınca ıspanağın "süper yiyecek" olduğu efsanesi de başlamış oldu. Çocukken annenizin size zorla ıspanak yedirmesinin sorumlusu olan Erich von Wolf'un hatası çoktan kanıtlanmış olsa da ıspanak efsanesi devam ediyor.
KAPI MENTEŞESİ İLE 492 İNSAN ÖLDÜ
1942 yılında, Boston'daki hindistan cevizi korusu ve tesisi ağzına kadar doluydu. Bir çalışan karanlıkta elektrik düğmesini bulabilmek için kibrit yaktı ve o kibrit yangına sebep oldu.
Daha kötü olansa, panikle herkes kapılara doğru koştu ve bu kapılar dışarı değil, içeri doğru açılan kapılardı. Aynı panikle kapıya doğru koşan kalabalık, öndeki kalabalığı kapıya doğru itti ve hiç kimse kapıyı içeri doğru açamadı. 492 kişi o gün o tesiste öldü.
Amerikan Devrimi'nin kırılma noktalarından biri Washington komutasındaki Amerikan ordusunun, kışın ortasında Delaware'ı geçerek Trenton'ı almasıydı. İngiliz destekli güçlerin bu savaşı kaybetmesine neden olan ufak hata ise ordu komutanı Johann Gottlieb'in, İngiliz yanlısı bir çiftçinin Washington'ın ordusunun hareketini haber veren notunu okumaya değer görmemesiydi. Not, Gottlieb savaşta öldükten sonra cebinde açılmamış halde bulunmuştu.