Arama

İşgal yıllarında İstanbul’un trafik sorunu

İstanbul'un en önemli sorunlarından biri olan trafik, gündelik hayatımızı etkileyen unsurlar arasında yer alır. Fakat trafiği, günümüze ait bir sorun olarak düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, zira temelleri Osmanlı'nın yenileşme sürecinde atılmıştır. Özellikle İstanbul'un işgal yıllarında artan trafik sonucu belediyenin aldığı önlemler oldukça ilgi çekici mahiyettedir. İşte işgal yıllarında İstanbul'un trafik sorunu hakkındaki gerçekler…

  • 10
  • 12

4.Dar ve kalabalık yollarda otomobil ve sair arabalar ağır seyredecekler ve sürat-ı seyr hiçbir veçhile saatte 20 kilometreyi tecavüz etmeyecektir.

5.Boş arabalar yalnız belediye tarafından tayin olunan mahallerde tevkif edebilirler.

6.Araba ve saire müşterileri almak veya indirmek için veya eshab-ı saire dolayısıyla yolun ortasında durmayıp yaya kaldırımının önünde sıralanmaya ve burada yolcu almaya veya indirmeye mecburdur.

  • 11
  • 12

7.Yaya kaldırımları üzerinden at, ester ve saire ve bisiklet ile gezmek ve geçmek kat'iyen memnu' (yasak)dur.

8.Yaya kaldırımları üzerinde yatmak kat'iyen memnu'dur. Bu suretle hareket edenlerden on ikiden dun olan çocukların hareketinden ebeveyni mesul tutulacaktır.

9.Ayak satıcılarının Beyoğlu Cadde-i Kebiri, Karaköy Meydanı, Voyvoda Caddesi gibi esasla umumi caddelerde tablalarını koyması kat'iyen memnu'dur.

10.İşbu talimatname ahkamına mugayir harekette bulunanlar kanun-ı ceza ve nizamat ve mukarreat-ı belediye ahkamına tevfikan tecziye edilecektir.

  • 12
  • 12

"Yaya kaldırımlarında yatmama" uyarısı talimatnamede yer alan ilginç maddeler arasındadır. Kaldırımların yaya dışındaki unsurlar tarafından işgal edilmesi ve taksicilerin yol ortasında müşteri alıp indirmelerinin temeli de geçmiş zamanlara dayanıyor.

Görüldüğü gibi trafik meselesi, otomobilin icadından bu yana toplumumuzu meşgul eden gündemler arasında yer alır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN