Arama

İslam bilimini Avrupa’ya aktaran köprü: Sicilya ve Kral II. Roger

Müslümanlar, 7 ila 17. yüzyıl arasında matematik, tıp, eczacılık, astronomi, teknoloji ve mimarlık gibi alanlarda büyük ilerlemeler sağladılar. İslam coğrafyasında yaşanan bu gelişmeler, Endülüs'ün fethi ile İber Yarımadası'na; Kuzey Afrika'dan ise Sicilya'ya geçti ve oradan Avrupa'ya aktarıldı. Müslüman biliminin yayılmasında, gelişmeleri destekleyen, teşvik eden ve Müslümanların çalışmalarına hayranlık duyan Kral II. Roger'ın rolü de büyüktü. Roger, birçok Müslüman Arap çalıştırıyor, idari işlerinde dahi Arapça kullandırıyordu.

  • 8
  • 13
BİLİMLERİN ÖZÜMSENMESİ KONUSUNDA AVANTAJA SAHİPTİ
BİLİMLERİN ÖZÜMSENMESİ KONUSUNDA AVANTAJA SAHİPTİ

🔸 10. yüzyılda İspanya'da başlayan ve süreğen bir şekilde genişleyen çeviri faaliyeti ve yeni elde edilen malzemenin özümsenmesi, orada uzun zamandan beri hayli ilerlemişti.

🔸 Suriye'nin büyük bir bölümünde uzun süre bulunan ve Doğu Latinleri olarak adlandırılan Haçlılar da yeni bilgilerin aktarılmasında etkili oldular.

🔸 Hem Avrupa kültür merkezlerinde kendilerine mal edilen bilgileri hem de yeni katkılar olmaları nedeniyle henüz Avrupa'ya ulaşamamış kaynakları ve yapılan başarılı işleri tanıma imkânı buldular.

  • 9
  • 13
SİCİLYA, İSLAM BİLİMİNİN AKTARIMINDA BİR KÖPRÜYDÜ
SİCİLYA, İSLAM BİLİMİNİN AKTARIMINDA BİR KÖPRÜYDÜ

🔸 Doğu Latinleri üzerinden geçen yeni yolda, bilimin benimsenmesi ve aktarılması süreci yepyeni bir karakter kazandı.

🔸 Arap-İslam bilimlerinin teori ve pratikte zirve noktasına ulaştığı 12. ve 13. yüzyılda Doğu Latinleri sayesinde Akdeniz üzerinden geçen Güney İtalya ile İslam dünyası merkezleri arasında bir köprü oluştu.

🔍 Müslümanlar medeniyetin temellerini nasıl attılar?

  • 10
  • 13
EN YENİ ÇALIŞMALAR AVRUPA’YA AKTARILDI
EN YENİ ÇALIŞMALAR AVRUPA’YA AKTARILDI

🔸 Savaşlar nedeniyle zaman zaman aksaklıklar yaşansa da yeni kurulan ilişkilerde bilimsel ve teknik araç gereçleri, silah ya da belli kurumlar hakkında kitap çevirileri yerine Arapça bilen Hristiyanlar bu alanda öncü rol oynadılar.

🔸 Haçlılar, İslam bilimlerinin en yeni çalışmalarını, başarılarını ve ulaşmış oldukları bilgileri doğrudan tanıma ve Avrupa'ya aktarma imkânına sahip oldular.

  • 11
  • 13
SİLAH TEKNOLOJİSİ DE AVRUPA’YA SİCİLYA ÜZERİNDEN ULAŞTI
SİLAH TEKNOLOJİSİ DE AVRUPA’YA SİCİLYA ÜZERİNDEN ULAŞTI

🔸 Diğer bilimlerde olduğu gibi aynı bağlantı yolu üzerinden kayda değer bir gecikme yaşanmadan silah teknolojisindeki gelişmeler Avrupa'ya ulaştı.

🔸 Ateşli silahların bilgisi de İslam dünyasından Avrupa'ya 13. yüzyılın sonunda geldi. Pusulanın Avrupa'ya ulaşması da yine Sicilya üzerinden oldu.

  • 12
  • 13
AVRUPA’NIN ÖNEMLİ İSİMLERİ BU ESERLERDEN ETKİLENDİ
AVRUPA’NIN ÖNEMLİ İSİMLERİ BU ESERLERDEN ETKİLENDİ

🔸 Bununla beraber Avrupa'nın önemli dimağları da İslam biliminden etkilenmiş illüstrasyonlu Latince ve İtalyanca eserlerinde Arapça kaynaklardan esinlenmişlerdi.

🔸 Conrad Kyeser (1405), Mariano Taccola (1433), Leonardo da Vinci (1519), Georgius Agricola (1556), Agostino Ramelli (1588) ve Fausto Veranzio (1615) gibi isimler bunlardan bazılarıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN