İslam biliminin Batı dünyasına etkileri
Yedinci asırdan itibaren fetihlerle dünyaya hakim olan İslam medeniyetinin etkisini en çok gösterdiği alanlardan birisi de bilimsel sahaydı. Dünya tarihinin gördüğü en güzel medeniyet beşiklerinden olan Endülüs'te ortaya çıkan İslam anlayışı, en çok Batılıların ilgisini çekmişti. Avrupalılar Endülüs'ten öğrendikleri bilimsel çalışmaları tercüme faaliyetleri ile kendi dillerine kazandırarak bir bilim ihdas ettiler. İslam medeniyetinin Batı bilimine olan etkilerini araştırdık.
Giriş Tarihi: 04.05.2024
11:23
Güncelleme Tarihi: 03.07.2024
10:46
🔷 Bu sırada Batı dünyası nda bilimsel faaliyetler sadece İncil çalışmaları ndan ibaretti. Bundan dolayı ciddi bir Hristiyan teolojisi mevcuttu. Bunun dışında bir bilimsel faaliyet mevcut değildi.
🔷 Batılılar bilimsel eksiklerini kiliseye rağmen tamamlamak için 8. yüzyıldan itibaren yüzlerini Doğu'ya, İslam güneşinin aydınlattığı topraklara çevirdiler.
OSMANLI'DA BİLİMİN TEMELLERİNİ ATAN ALİM
🔷 Rahatlıkla söyleyebiliriz ki: Günümüz Batı bilimi İslam biliminden ciddi şekilde etkilendi. Teşekkülünün ilk döneminde sadece taklit aşamasında sabit kaldı.
🔷 Asırlar sonra siyasi, kültürel ve toplumsal şartların değişmesi ile beraber Batı dünyası, bilimsel sahada faaliyet yürütebilecek yetkinliğe kavuştu.
🔷 Batı bilimi olarak tabir ettiğimiz bilimsel düşünce , İslam ile tanışana kadar Helenistik bir kültüre dayanan Hristiyan kültürüydü. İslam ile tanışmasının ardından beslendi ve kendine bir yol çizdi.
Helenistik nedir?
Büyük İskender'den sonra gelişen sanat, kültür ve tarihi maziye verilen kapsayıcı isim.
🔷 Böylece İslam dini Müslümanların bir medeniyet kurmasına sebep olduğu gibi Batı dünyasının bilimsel faaliyetleri nin de tetiklendiği nokta oldu.
BİLİM VE TEKNOLOJİDE ÇIĞIR AÇAN OSMANLI ÂLİMLERİ
🔷 Bu hakikat zaman zaman Batılı bilim insanları tarafından reddedildi ve üzerine programlar yapıldı. Lakin her seferinden Batı bilimi ardındaki İslam libasını gizleyemedi.
🔷 Jean Jacques Rousseau , 1750 yılında yayınladığı "Bilim ve Edebiyat Üzerine Söylem" başlıklı eserinde İslam'ı tahkir etmek istemişti ama Batı biliminin temellinde Müslümanlar ın olduğunu kabul etmişti.
🔷 Batılı isimler ilk defa Endülüs üzerinden bilimsel eserlerle ve gelişmeler ile tanışmışlardı öyle ki Endülüs medreseleri ne eğitim almak için gelen Hristiyanlar Arapça öğreniyorlardı.
Endülüs neresi?
Günümüzdeki İspanya olarak tarif edilir.
🔷 Bu isimler zamanla tercüme faaliyetlerine başlayarak bilim alanındaki klasik eserleri tercüme etmeye başladı. Avrupa'ya bilimsel çalışmalar bu tercüme eserlerle girmiş oldu.
MÜSLÜMAN BİLİM ADAMLARI VE BULUŞLARI