Arama

İslam devletlerinde istihbarat teşkilatı

Devletlerin vazgeçilmez parçalarından biri de istihbarattır. Hayati önem taşıyan istihbarat teşkilatı, ülkenin savunmasında, haber ağının kurulmasında, savaşların planlanmasında, toplumda huzurunda sağlanmasında en etkin kurumdur. Hz. Peygamber (SAV) döneminden itibaren var olan istihbarat ağı devrin imkanları ölçüsünde değişmiştir. İşte İslam devletlerinde istihbarat teşkilatının bilinmeyenleri...

İslam devletlerindeki istihbaratın olmazsa olmazları

🔷 İstihbarat faaliyetlerinin gizli ve güvenli bir şekilde yürütülebilmesi için başlıca yapılanlar şunlardır:


Posta hizmetinin sağlıklı yürümesi için belli aralıklarla güzergâh üzerinde konaklamak ve rapor vermek için kurulmuş olan posta istasyonları bulunur.
Postacıların, yollarını şaşırmamaları için ayrıca mesafe taşları dikilirdi.
Berîd teşkilatı çalışanları için hazırlanmış bir takım yol haritaları da kullanılırdı.
Posta görevlilerinin kimlik belgesi gibi madenî levhalar taşır ve aralarında parola ve şifre de kullanır.
Haberleşmenin daha hızlı yürütülmesi için besili atlar hazır bulundurulur yahut kiralanırdı.

🔸 Bir bilgi:
Posta güvercinleri Abbasiler döneminde kullanılmaya başlanmıştır.

Hz. Ömer dönemi istihbarat

🔷 Berid teşkilatı dört halife döneminde, özellikle de Hz. Ömer (RA) devri ile birlikte resmi işlerin yanı sıra halkın da faydalandığı bir kurum olur. Halk bir başka yerdeki akrabasına veya istediği kimseye mektup gönderebilir.

🔷 İslam Devleti'ne köklü kurumlar kazandırarak sistemli hale getiren Hz. Ömer (RA), haber akışını sağlayan istihbarat görevlilerinin konaklamaları için Kûfe dolaylarında posta evleri inşa ettirir.

Hz. Ömer'in (RA) yaptığı 10 yenilik

Emeviler'de istihbarat

🔷 Hz. Ali (RA) döneminin sona ermesinin ardından kurulan Emeviler, istihbarat alanında İran ve Bizans'ı örnek alarak sistemli bir posta teşkilatı kurar. Devletin her kurumu gibi istihbaratın da ciddi bir para kaynağına ihtiyacı vardır. Bu iş için hazineden 4 milyon dirhem para ayrılır. Şam'da bulunan Emevi halifesi; Irak, Horasan, Mısır, Kuzey Afrika, Endülüs, Anadolu, Hicaz ve Yemen gibi uzak beldelerle bu teşkilat sayesinde haberleşir.

🔷 Emevilerde berid teşkilatına bağlı görevli kimse, aynı zamanda posta işleriyle de uğraşır. Halifenin emirlerini ulaştıran, askeri faaliyletleri bildiren elçiler Abdülmelik b. Mervan döneminde en mükemmel haline ulaşır. Devleti sona erdirecek karışıklıkların çıktığı II. Mervan dönemde ise işlevini yitirir.

🔸 Bir bilgi:
Berîd teşkilatını sistemli bir şekilde kuranın Emevî halifesi Muâviye b. Ebû Süfyan (salt. 661-680) olduğu kabul edilir.

Abbasilerde istihbarat

🔷 Abbasiler içerisinde posta teşkilatı yeniden düzenlenir. Dağılan teşkilatın bağlantıları yeniden kurularak hayati önem taşıyan berid ayağa kaldırılır. Divanü'l berid olarak adlandırılan teşkilatın sorumlusuna sahib-i berid denir.

🔷 Abbasiler döneminde istihbarat alanında büyük gelişmeler kaydedilir. Kurulan dîvânü'l-berîdde başlıca şu görevliler bulunur: Sâhibü dîvâni'l-berîd (başkan), ummâlü'l-berîd (yardımcı), postacıların gidiş ve geliş saatlerini hesaplayan muvakkiler, mektupları taşıyan mürettipler, istasyon sorumluları fervânikîler, ülke içerisindeki gelişmeleri hızlı bir şekilde kaydeden vükelâ ve muhbirler yer alır.

🔎 Bir bilgi

Abbasilerde berid teşkilatına ayrılan bütçenin 8-10 milyon dirhem olduğu aktarılır.

İslâm sanatında değişim rüzgârı: Abbasiler

Selçuklularda istihbarat

🔷 Osmanlı'nın temelini oluşturan Selçuklularda sultanlar, çeşitli yerlerde görevlendirdikleri "sahib-i haber" aracılığıyla ülkenin dört bir yanından haberler alır. Devletin kuruluş yıllarında berid teşkilatına pek önem verilmediği görülür. Hatta en güçlü dönemlerinden biri olan Alparslan zamanında, sultan casusluktan ve casuslardan nefret ettiğinden dolayı berid teşkilatını kaldırır.

🔷 Alparslan'dan sonra berid teşkilatı, Nizâmülmülk'ün gayretleriyle yeniden kurulur. Vezir Nizâmülmülk, hükümdarların ordu ve halkın durumu hakkında bilgi edinmesi için çok güvenilir habercilere ihtiyacı olduğunu meşhur eseri Siyasetname'de vurgular.

Nizamülmülk'ten devlet yönetimi konusunda tavsiyeler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN