İslam dünyasında ilk operatör doktor İbnü’l Kuf
İbnü'l Kuf, İslam dünyasında ilk operatör doktor olarak bilinir. İslam uygarlığında yetişen, pek çok tıp âliminden teorik ve uygulamalı dersler alan İbnü'l Kuff, hem ortaya koyduğu yeni uygulamalarla hem de kaleme aldığı tıp eserleri ile tıp tarihine katkısı büyük bir isim. İbnü'l Kuff, Haçlılara karşı verilen mücadelede cerrahi tabip olarak Müslüman askerleri tedavi etmiş; Haçlı askerlerinin cesetlerine otopsi uygulayarak anatomik bilgilerini geliştirmiş ve insan vücudu üzerinde çalışma yapan ilk tabiplerden olarak bunu gelecek kuşaklara eserleri ile aktarmıştı.
Giriş Tarihi: 18.12.2019
09:49
Güncelleme Tarihi: 18.12.2021
16:52
TIBBA DAİR ORİJİNAL GÖRÜŞLER ORTAYA KOYDU
El-Usûl fî şerhi'l-Fusûl adlı eseri, Hipokratik külliyattan Kitâbü'l-Fusûl 'ün şerhidir. İki kısma ve 24 alt bölüme ayrılan eserde Ebû Bekir er-Râzî'nin aynı kitabı yorumlarken ele aldığı meseleler tartışılmakta, bu arada tıbba dair orijinal görüşler ortaya konulmaktadır.
Dünya kütüphanelerinde çok sayıda yazma nüshası bulunan kitap Beşâre Zelzel tarafından muhtasar olarak neşredilmiştir.
DÜNYA ÜZERİNDE TEK NÜSHASI VARDIR
Şerhu'l-Külliyyât min Kitâbi'l-Kānûn adlı eseri, İbn Sînâ'nın el-Ḳānûn fi'ṭ-ṭıbb 'ının "Külliyyât" bölümüne yazılmış bir şerhtir. 6 ciltten meydana gelen eserin mevcut tek nüshası başından ve sonundan eksik olup bilek kaslarına dair 19. bölümle başlamakta ve mevsimlerin anlatıldığı bölümle sona ermektedir; vücudun anatomik ve fizyolojik yapısı ile kas ve kemikler hakkında klasik yönteme bağlı kalınarak yazılmış bilgiler ihtiva eder.
TEORİ VE UYGULAMAYA DAİR ÖNEMLİ ESERİ
Kitâbü'ş-Şâfî fi't-tıb adlı eserin aslının teori ve uygulamaya dair iki kısımdan oluştuğu bilinir. 12 alt bölüme ayrılan teorik bilgiler kısmının sadece ilk 7 bölümünün yer aldığı nüshada tıp ilminin tanımı, vücut suları, vücudun bölümleri, hastalıkların sebepleri, sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için gerekli şartlar, yaş, cinsiyet, vücudun genel durumu, cilt hastalıkları, ateş, toksikoloji, psikoterapi, gırtlak hastalıkları, sindirim sistemi ve üroloji gibi konular hakkında geniş bilgiler verilmektedir.
Eldeki diğer eksik nüshada ise beyin ve sinir hastalıkları ile göz, kulak, burun, ağız ve diş hastalıkları gibi konular ele alınmaktadır.
İBNÜ’L KUFF’UN TAMAMLAYAMADIĞI ESER
Zübedü't-tabîb adlı eserinin bir nüshası Hindistan'da Râmpûr Devlet Kütüphanesi'nde kayıtlıdır. Şerhu'l-İşârât adlı eseri ise İbn Sînâ'nın el-İşârât ve't-tenbîhât adlı felsefe kitabı üzerine yazılmış bir şerhtir.
El-Mebâhişü'l-mağribiyye adlı kitabı, İbn Ebû Usaybia'nın tamamlanamadığını kaydettiği eseridir.