Arama

İslam dünyasında ilk operatör doktor İbnü’l Kuf

İbnü'l Kuf, İslam dünyasında ilk operatör doktor olarak bilinir. İslam uygarlığında yetişen, pek çok tıp âliminden teorik ve uygulamalı dersler alan İbnü'l Kuff, hem ortaya koyduğu yeni uygulamalarla hem de kaleme aldığı tıp eserleri ile tıp tarihine katkısı büyük bir isim. İbnü'l Kuff, Haçlılara karşı verilen mücadelede cerrahi tabip olarak Müslüman askerleri tedavi etmiş; Haçlı askerlerinin cesetlerine otopsi uygulayarak anatomik bilgilerini geliştirmiş ve insan vücudu üzerinde çalışma yapan ilk tabiplerden olarak bunu gelecek kuşaklara eserleri ile aktarmıştı.

  • 9
  • 15
ENJEKTÖR KULLANIMI KONUSUNDA YENİLİKLER GETİRDİ
ENJEKTÖR KULLANIMI KONUSUNDA YENİLİKLER GETİRDİ

Vücuttaki taşların çıkarılması ve sonda (kateter), fitil ve enjektör kullanımı konularına yenilikler getirmiştir.

Onun matematik, fizik ve metafizik gibi o dönemde felsefenin temel disiplinlerini oluşturan alanlarda da iyi bir eğitim aldığı, hatta gençliğinde İbn Sînâ'nın el-İşârât ve't-tenbîhât'ına bir şerh yazdığı kaydediliyorsa da yetişkinlik döneminde zamanının hemen tamamını tıp çalışmaları ile bu alanda eser yazımına ve ders okutmaya ayırdığı görülür.

  • 10
  • 15
İBNÜ’L KUFF’UN EN ÜNLÜ ESERİ
İBNÜ’L KUFF’UN EN ÜNLÜ ESERİ

ʿUmdetü'l-ıslâh fî ʿameli sınâʿati'l-cerrâh adlı eseri, İbnü'l Kuff'un, cerrahî ve anatomi üzerine yazılmış ilk müstakil kitap olma özelliği taşıyan ve bu alanlara birçok yenilik getiren en ünlü çalışmasıdır.

Hem teoriye hem uygulamaya dair bilgiler ihtiva eden 20 bölümden oluşur. Eserde insan anatomisi, organların yapısı, vücut suları (humörler) ve hastalıklarla ilgili açıklamaların yanı sıra farmakoloji, kateterizasyon ve cerrahî manipülasyon konularında bilgiler verilir.

  • 11
  • 15
ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN CİNSİYETİ BİLİNEBİLİR MİYDİ?
ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN CİNSİYETİ BİLİNEBİLİR MİYDİ?

Câmiʿu'l-garaz fî hıfzi's-sıhha ve'l-maraz adlı eseri ise 60 bölümden meydana gelir. Embriyolojiyle ilgili orijinal fikirlerin ileri sürüldüğü eserde çocuğun cinsiyetinin tahmini ve soya çekim gibi deneysel biyolojiye ait bazı kavramlar yorumlanmaya çalışılmakta, ceninin gelişim aşamalarına dair bilgi verilmektedir.

Ortaçağ Avrupası'nda da bilinen kitapta, anne sağlığı ve çocuğun büyümesi konuları ile çevrenin insan sağlığı üzerindeki etkisi de ele alınmıştır.

  • 12
  • 15
TIBBA DAİR ORİJİNAL GÖRÜŞLER ORTAYA KOYDU
TIBBA DAİR ORİJİNAL GÖRÜŞLER ORTAYA KOYDU

El-Usûl fî şerhi'l-Fusûl adlı eseri, Hipokratik külliyattan Kitâbü'l-Fusûl'ün şerhidir. İki kısma ve 24 alt bölüme ayrılan eserde Ebû Bekir er-Râzî'nin aynı kitabı yorumlarken ele aldığı meseleler tartışılmakta, bu arada tıbba dair orijinal görüşler ortaya konulmaktadır.

Dünya kütüphanelerinde çok sayıda yazma nüshası bulunan kitap Beşâre Zelzel tarafından muhtasar olarak neşredilmiştir.

  • 13
  • 15
DÜNYA ÜZERİNDE TEK NÜSHASI VARDIR
DÜNYA ÜZERİNDE TEK NÜSHASI VARDIR

Şerhu'l-Külliyyât min Kitâbi'l-Kānûn adlı eseri, İbn Sînâ'nın el-Ḳānûn fi'ṭ-ṭıbb'ının "Külliyyât" bölümüne yazılmış bir şerhtir. 6 ciltten meydana gelen eserin mevcut tek nüshası başından ve sonundan eksik olup bilek kaslarına dair 19. bölümle başlamakta ve mevsimlerin anlatıldığı bölümle sona ermektedir; vücudun anatomik ve fizyolojik yapısı ile kas ve kemikler hakkında klasik yönteme bağlı kalınarak yazılmış bilgiler ihtiva eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN