Arama

İslam âlimlerinden miras bitkisel ilaçlar

Bundan bin yıl önce, Müslüman coğrafyasının genişlemesi ile tüccar ve gezginler, daha önce hiç görmedikleri bitkileri ve tohumları keşfetmeye başladılar. Dünyanın dört bir yanından birçok bitki toplayıp beraberlerinde getiren Müslümanlar, bu bitkilerin kullanımı ile ilgili ilk bilgileri edindiler. Kurdukları bahçeler, güzelliklerinin yanı sıra birer bilimsel saha laboratuvarı haline geldi. Âlimler, buralarda yetişen bitkilerin tıbbi özellikleri üzerine kitaplar yazıyorlar, birçok hastalığın tedavisinde bu bitkileri kullanıyorlardı…

  • 6
  • 10
İBN SÎNÂ BİTKİSEL İLAÇLARIN 142 ÖZELLİĞİNİ SIRALAMIŞTI
İBN SÎNÂ BİTKİSEL İLAÇLARIN 142 ÖZELLİĞİNİ SIRALAMIŞTI

Bütün bu gelişmeler, muazzam bir bilgi birikiminin oluştuğu ve ansiklopedileri dolduracak bu bilginin artık taşmaya başladığı anlamına geliyordu.

1002 yılında ölen İbn Semecun'un kaleme aldığı Şifalı Bitkiler, İlaç Bitkileri ve Bunlardan Elde Edilen İlaçlar Koleksiyonu adlı kitap, seleflerinin yaptığı çalışmalara dayalı olarak bitkileri ve bunların tıbbi özelliklerini sınıflandırıyordu.

İbn Sînâ da Kanun adlı eserinde bitkisel ilaçların 142 özelliğini sıralamıştı.

  • 7
  • 10
GUT HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE SAFRAN KULLANIYORDU
GUT HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE SAFRAN KULLANIYORDU

Botanik alanındaki çalışmalar ve bitkilerin tıbbi amaçlı kullanımı el ele yürütülüyordu.

Bir yandan "modern botanik biliminin babası" olarak adlandırılan Ebu Hanife Dîneverî gibi bilim insanları Bitkiler Üzerine adlı eserine benzer kapsamlı bitki listeleri hazırlarken, diğer yandan 10'uncu yüzyıl tabiplerinden Râzî, gut hastalığının tedavisinde ilaç olarak safran kullanıyordu.

  • 8
  • 10
TEDAVİ AMAÇLI BİTKİLER ÖZEL YETİŞTİRİLİYORDU
TEDAVİ AMAÇLI BİTKİLER ÖZEL YETİŞTİRİLİYORDU

Botanik bir bilim dalı haline gelirken, kimyanın fevkalade bir hızla ilerlemesi bitkisel ilaçların hızla gelişmesine imkân sağladı.

10'uncu yüzyılda su kaldırma makinelerinin ve yeni sulama tekniklerinin geliştirilmesiyle deney bahçeleri boy göstermeye, tedavi amaçlı bitkiler özel olarak yetiştirilmeye başlandı.

Fotoğraf: Malagalı İbnü'l Baytâr'ın 13'üncü yüzyıla ait bir risalesinden farklı botanik türler. Bu eserde farklı bitkilerin fizyolojileri, ideal yetiştirme ortamları ve bakımları hakkında açıklamalar yer alır. Kafi el yazmasından.

  • 9
  • 10
BİTKİSEL TEDAVİNİN YÜKSELDİĞİ YER: ENDÜLÜS
BİTKİSEL TEDAVİNİN YÜKSELDİĞİ YER: ENDÜLÜS

Endülüs, bitkisel tedavi alanındaki gelişmeler için adeta bir sıçrama tahtası oldu.

11'inci yüzyılda Toledo'da ve daha sonra Sevilla'de, Avrupa'nın ilk kraliyet botanik bahçeleri boy göstermeye başladı.

Başlangıçta eğlence amaçlı olarak kurulan bu bahçeler, Yakın ve Orta Doğudan getirilen bitkilerin iklime alıştırılmasında deneme sahası olarak da kullanılmaya başlandı.

  • 10
  • 10
ÜÇ BİN FARKLI BİTKİNİN ÖZELLİKLERİ BULUNUYOR
ÜÇ BİN FARKLI BİTKİNİN ÖZELLİKLERİ BULUNUYOR

Malagalı İbnü'l Baytâr, Bitkisel İlaç ve Gıdalar Sözlüğü ismini verdiği, botanik becerilerini gösteren devasa ilaç ansiklopedisinde, üç bin kadar farklı bitkiye ve bunların tıbbi özelliklerine yer vermiştir.

Fotoğraf: Malagalı İbnü'l Baytâr'ın 13'üncü yüzyıla ait bir risalesinden farklı botanik türler. Bu eserde farklı bitkilerin fizyolojileri, ideal yetiştirme ortamları ve bakımları hakkında açıklamalar yer alır. Filaha el yazmasından.

1001 İcat, Dünyamızda İslam Mirası, Sabah Yayınları.

Fikriyat

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN