Arama

İslam mimarisinin kıblesi: Kabe

Tarih içerisinde ufak bazı onarımlardan geçen Kabe, milattan binlerce yıl önceye kadar uzanan bir yapıdır. İslam mimarisine referans veren ve şehirlerin kurulumuna örneklik teşkil eden yeryüzünün ilk evi, Allah'ın emri üzerine Hz. İbrahim'in eli ile yeryüzüne kondurulur. Daha sonra Peygamber Efendimiz'in, halifelerin, bazı sahabilerin ve Osmanlı'nın bazı eklemeleri ve değişiklikleri ile bugünkü halini alır. Peki, Müslümanların kıblesi Kabe'nin mimari özellikleri nelerdir, kutsal mabet tarih içerisinde nasıl bir serüven geçirmiştir?

💠 Yeryüzünde inşa edilmiş ilk ev olan Kabe'nin yerini Hak Teala tayin etmiştir. Bazı kaynaklar Mekke'nin kuruluşunun Kabe ile başladığını belirtir.

💠 Kutsal bir mabet etrafında gelişen Mekke, ardından gelecek olan İslam şehirlerine de örnek teşkil eder. Osmanlı Devleti'nde de mahalleler ve şehirler Allah'a ibadet edilecek kutsal mekanlar çevresinde inşa edilir.

Kabe duvarlarına asılan şiirler: Muallakat

💠 Kabe'nin inşasına dair Hz. İbrahim (AS) ile ilgili şu kıssa anlatılır: Hz. İbrahim (AS), Hacer validemiz ve evladı İsmail'i alıp Mekke'ye gelir. Henüz bir yerleşim yeri olmayan Mekke'de Hz. İbrahim (AS) Allah'ın (CC) emri üzerine, Hacer validemiz ve oğlu İsmail'i bir kırba su ve bir miktar hurma azıkla oraya bırakır.

💠 Zaman zaman onları ziyaret eden Hz. İbrahim (AS), Allah'ın (CC) emri üzerine Kabe'yi inşa etmeye başlar ve Hz. İsmail de ona yardım eder.

Bilgi notu:

İbn Haldun, Hz. İsmail'in (AS) aynı zamanda kendisi ve annesi için de bir ev yaptığını belirtir. Evinin etrafını taş ve topraktan oluşan bir duvarla kuşatmak suretiyle teşkil ettiği avluyu da koyunları için ağıl olarak kullanır. İşte Hz. İbrahim ile oğlu İsmail (AS) Kabe'yi bu ağıl olarak kullanılan avluya bina ederler.

Kabe'nin örtüsüne işlenen 30 ayet

💠 Hz. İbrahim (AS) Kabe'yi biraz yüksekçe bir mevki üzerinde kurar. Bu ulu mabedin inşasında ise Mekke'yi çevreleyen dağlardan getirilmiş taşları kullanır.

💠 İnşa işini İbrahim (AS) yürütürken, evladı Hz. İsmail (AS) ise taşları taşır. Kabe'nin duvarları biraz yükselince, İbrahim (AS) inşaata devam edebilmek için ayağının altına iskele görevi görecek bir taş alır ve böylece inşaatı tamamlar.

Bilgi notu:

Hz. İbrahim'in (AS) Kabe'yi inşa ederken ayağının altına aldığı bu taş, daha sonra Makam-ı İbrahim diye anılır.

İslam mimarisinin çekirdek kavramı: Mekan

💠 Hz. İbrahim (AS) inşa ettiği Kabe'nin duvarları üst üste konmuş blok taşlarla örülüdür. Şekil olarak küpü andıran yapının boyutları birbirine yakın ölçülerdedir.

💠 Rivayetlerden anlaşıldığına göre, Hz. İbrahim'in (AS) yaptığı Kabe yaklaşık 20x30 zira ebatlarında, 7 veya daha kuvvetli bir ihtimalle 9 zira yüksekliğinde bir yapıdır.

Zira:

Parmak uçlarından dirseğe kadar olan kısma denk düşen geleneksel uzunluk birimi

Turgut Cansever'e göre "İslam'da Şehir ve Mimari"

💠 Bu ilk yapı eşiksiz, yer seviyesinde bir kapıya sahiptir. Ancak kapının, içeriye giriş imkanı veren bir boşluktan oluşur. Ayrıca Hz. İbrahim'in (AS) inşa ettiği Kabe'nin çatısı yoktur ve üstü açıktır.

💠 Hz. İbrahim (AS) binayı dört köşesi dört istikameti gösterir şekilde inşa eder. Yapının doğu köşesine, tavaf edenlere bir işaret olması için farklı renkte ve farklı özellikle birer taş yerleştirir.

Bilgi notu:

Müslümanlar nezdinde oldukça büyük bir kudsiyete sahip olan bu taş Hacerü'l Esved taşıdır.

Hacerü'l-Esved'in parçaları hangi camilerde bulunuyor?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN