Arama

İslam tarihinde Ramazan’da kazanılan zaferler

Ramazan ayı, her ne kadar oruç ve bu ayda yapılan ibadetlerle özdeşleşen bir ay olsa da tarihte pek çok savaşın gerçekleştiği, birçok zaferin elde edildiği de bir aydır. Bu mübarek ayda, Müslümanlar açısından oldukça önemli olaylar meydana gelmiş; Bedir Savaşı, Mekke'nin fethi, Kadısiye Savaşı ve Aynicalut Savaşı gibi İslam tarihinin önemli dönüm noktaları olarak görülen muharebelerden Müslümanlar zaferle çıkmışlardır.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 6
  • 13
MÜŞRİKLER HUDEYBİYE ANTLAŞMASINI İHLAL ETTİLER
MÜŞRİKLER HUDEYBİYE ANTLAŞMASINI İHLAL ETTİLER

Allah Resulü, diyeti ödememeleri halinde Hudeybiye Antlaşması ihlâl edilmiş olacaklarını ve kendileriyle savaşacağını bildirdi.

🔸 Kureyşliler, diyet ödemeyi ve Benî Bekir ile dostluktan vazgeçmeyi reddettiler ve Hudeybiye Antlaşması'nı yenilemek üzere reisleri Ebu Sufyan'ı Medine'ye gönderdiler.

🔸 Ancak Ebû Süfyân Medine'deki girişimlerinden olumlu bir sonuç alamadı.

🔸 Mekke'ye yürümeye karar veren Peygamberimiz (sav), kan dökmemek ve düşmanı hazırlıksız yakalamak için gideceği yeri gizli tutarak sefer hazırlıklarına başladı.

🔸 Müslüman kabilelere haber gönderip Medine'de toplanmalarını istedi. Ordusunun gerçek gücünü saklamak amacıyla bazı kabilelerin yol boyunca orduya katılmasını emretti.

  • 7
  • 13
FETHU’L FÜTUH OLARAK ANILAN ZAFER
FETHU’L FÜTUH OLARAK ANILAN ZAFER

Peygamber Efendimiz (sav), Mekke'yi fethetmek üzere 10 bin kişilik bir ordu ile yola çıktı.

🔸 İslam ordusunun büyüklüğü karşısında paniğe kapılan Kureyşliler Ebû Süfyân'ı Resûl-i Ekrem'e gönderdiler.

🔸 Ebû Süfyân başkanlığında Peygamberimizin (sav) karargâhına giden heyet üyeleri İslam'ı kabul etmiş olarak Mekke'ye döndüler.

🔸 Bu durum karşısında Mekke halkı İslam ordusuna karşı konulamayacağını anladılar.

🔸 Ebu Sufyan'ın Kâbe'nin avlusunda Mekkelilere kendisinin İslam'ı kabul ettiğini ve teslim olmaktan başka çarelerinin kalmadığını söyleyerek Mescid-i Haram'a veya kendi evine sığınmalarını tavsiye etmesi Mekke'nin teslimi anlamına geldi.

🔸 Müslümanların zaferiyle sonuçlanan Mekke'nin fethi, tarihe "fethu'l-fütûh" olarak geçti.

🔸 Hicri takvimde Hicret'in 8'inci yılında gerçekleşen bu mübarek fetih, Ramazan ayının 10'uncu gününe denk gelir.

(x)🔍 Mekke'nin fethi ne zaman?

  • 8
  • 13
KADİSİYE ZAFERİ
KADİSİYE ZAFERİ

Müslümanların 636 yılında gerçekleştirdikleri Kadisiye Savaşı, Ramazan ayında zaferle sonuçlanan bir başka savaştır.

🔸 Bu savaş, Müslümanlara Kuzey Irak ve İran'ın kapılarını açması bakımından önemlidir.

🔸 Sasanilerin tahta çıkardıkları III. Yezdicerd ile birlikte önce Müslümanların fethettiği toprakları geri almayı planlamışlar ve karışıklıklara sebep olmuşlardır.

🔸 Hz. Ömer'in hilafeti döneminde gerçekleşen bu olaylar üzerine Hz. Ömer, büyük bir kuvvet hazırlamak için faaliyete geçmiş ve ordunun organizasyonuna büyük önem vermiştir.

🔸 İslam orduları 634'te gerçekleşen Köprü savaşında Sasani kuvvetlerine karşı ağır bir yenilgiye uğramışlar; 635 yılında Büyevb savaşında ise muzaffer olmuşlar, Dicle ve Fırat havzasında üstünlük sağlamışlardı.

(x)🔍 Peygamberler Tarihi kategorisi için tıklayın

  • 9
  • 13
ORDUNUN BAŞINDA SA’D BİN EBU VAKKAS VARDI
ORDUNUN BAŞINDA SA’D BİN EBU VAKKAS VARDI

Hz. Osman, Hz. Ali, Talha bin Ubeydullah, Zübeyr bin Avvâm ve Abdurrahman bin Avf gibi ileri gelen sahabilerle görüşen Hz. Ömer, Medine'de kalmanın uygun olacağına karar vermişti.

🔸 İslam ordusunun kumandanlığına Sa'd bin Ebu Vakkas'ı getirdi; ona ve orduya bazı tavsiyelerde bulunarak Irak'a doğru yola çıkmalarını emretti.

🔸 Beraberindeki kuvvetlerle yola çıkan Sa'd, Zerûd ve Şerâf denilen yerlerde konaklayarak halife tarafından görevlendirilen yeni birliklerin kendisine katılmasını bekledi.

🔸 Kışın başlayan hazırlıkların tamamlanmasından sonra ordu ilkbaharda Kufe'nin 30 kilometre güneyinde bulunan Sasaniler'in en önemli sınır şehri Kadisiye'ye vardı.

🔸 Kaynaklarda İslam ordusu için 60-70 bin, Sasani ordusu için 30 bin ila 250 bin arasında değişen farklı rakamlar verilmiştir.

🔸 Bazı araştırmacıların tespitlerine göre ise Müslümanların asker mevcudu yaklaşık 9-10 bin kadardır. Sasaniler ise 70-80 bin kişi olarak kabul edilmektedir ve ayrıca Müslümanlar için ciddi bir tehlike teşkil eden 30 civarında file sahiplerdir.

  • 10
  • 13
İSLAM ORDUSU İLK KEZ FİLLERLE KARŞILAŞTI
İSLAM ORDUSU İLK KEZ FİLLERLE KARŞILAŞTI

Sa'd bin Ebu Vakkas, Hz. Ömer'in isteği üzerine cephedeki gelişmeleri devamlı şekilde Medine'ye bildirmiş ve halifeden gelen talimatlara uymuştur.

🔸 Haftalar süren birbirlerini kollayıştan sonra savaş başlamış ve çok şiddetli bir şekilde üç veya dört gün devam etmiştir.

🔸 Vücudundaki çıbanlardan dolayı rahatsız durumda olan Sa'd fiilen çarpışmalara katılamamış ve orduyu kurdurduğu yüksekçe bir çardaktan yönetmiştir.

🔸 Müslümanların ilk kez karşılaştıkları filler nedeniyle ilk gün tecrübesizlik nedeniyle zor anlar yaşansa da ikinci İslam ordusu toparlanmış, ancak şiddetli çarpışmalar nedeniyle üçüncü gün ağır kayıplar vermişlerdir.

🔸 Suriye'den gelen 6 bin kişilik kuvvetin de desteği ve ordu içinde bulunan kumandanların dâhice manevralarıyla üstünlüğü ele geçirmişlerdir.

🔸 Sasani ordusu, kumandanları Rüstem'in öldürülmesinin ardından dağılmış ve büyük bir bozguna uğramıştır.

🔸 Müslümanlar bu savaşta çok miktarda ganimet ele geçirmişlerdir ve bu savaş Müslümanlara büyük bir moral ve üstünlük sağlamıştır.

(x)🔍 Hulefa-yi Raşidin dönemindeki karışıklıklar ve iç savaşlar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN