Arama

İslam tarihinde su yönetimi

Su, canlı yaşamı için olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Tarımdan beslenmeye, hijyenden doğal dengeye her alanda hayatın kaynağıdır. Ayet ve hadislerde suyun önemi, kullanımı, paylaşımı ve kirletilmemesine dair meseleler sık sık vurgulanmış, Peygamberimiz "akarsuyun kenarında olunsa bile suyu israf etmemeyi" öğütlemiştir. Bu nedenle Müslümanlar, su yönetimi konusunda oldukça hassas davranmışlar; yaşam kaynağını en iyi şekilde değerlendirebilmek amacıyla yeni sulama yöntemleri geliştirmişler, su kaybını önlemek için tüneller kazmışlar ve su konusunda ihlalleri önlemek amacıyla kanunlar dahi oluşturmuşlardır.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 6
  • 20
PEYGAMBERİMİZ SUYUN TEMİZLEYİCİ ÖZELLİĞİNİ VURGULAMIŞTI
PEYGAMBERİMİZ SUYUN TEMİZLEYİCİ ÖZELLİĞİNİ VURGULAMIŞTI

Suyun kirlenmesinin geçici bir durum olduğuna işaret etmiş, bu konuda suyun özelliğine ve insanların ihtiyacına uygun pratik ve kolaylaştırıcı bazı ölçüler koymuştur.

Bu bağlamda Resûl-i Ekrem'in deniz suyu, bazı kuyu ve göl suları, insanın ve bazı hayvanların artığı olan su ve kendisiyle temizlik yapılan suyun kullanılmasının hükmüyle ilgili açıklama ve uygulamaları aktarılmıştır.

  • 7
  • 20
HEM MADDİ HEM MANEVİ TEMİZLİK SU İLE OLUR
HEM MADDİ HEM MANEVİ TEMİZLİK SU İLE OLUR

Bu nedenle su, İslam dini için en önemli araçlardan biridir. Fıkıh terimi olarak "taharet" hem bedende, elbisede ve çevrede bulunan, necaset olarak adlandırılan kirlerden hem de abdest ve gusül gibi hükmî kirlilik halinden temizlenmeyi kapsar.

Maddi ve manevi her türlü temizliğin esası, bu nedenle suya dayanır.

  • 8
  • 20
SULAMA TEKNİKLERİ MÜSLÜMANLARIN ELİNDE GELİŞTİ
SULAMA TEKNİKLERİ MÜSLÜMANLARIN ELİNDE GELİŞTİ

İslam uygarlığının altın çağını yaşadığı 7-13. yüzyıl arasında suyun yönetimi ile ilgili yapılan çalışmalar bu anlamda oldukça önemlidir.

Bu dönemde mühendislik alanında kaydedilen ilerlemeler kısmen matematikteki gelişmelerden kaynaklanıyordu; bu sayede sulama makineleri yapımında önemli bir yere sahip olan subilimi ve makine bilgisi sürekli olarak gelişti.

İslam uygarlığında barajlara dair 15 ilginç bilgi

  • 9
  • 20
SU KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILDI?
SU KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILDI?

Su kaynaklarının bulunmasında kullanılan yöntemleri geliştirdi ve yeraltı su kanalları kazmak için talimatlar kaleme aldı.

Bu yeraltı kanalları ya da tünelleri, buharlaşmaya bağlı su kaybını önlemek için kazılırdı.

  • 10
  • 20
EV İÇİNDE SU KULLANIMI NASIL MÜMKÜN HALE GELDİ?
EV İÇİNDE SU KULLANIMI NASIL MÜMKÜN HALE GELDİ?

Özellikle Ortadoğu coğrafyasının kuru ikliminde kanat inşaatı önemli bir ihtiyaç halini aldı.

Daha sonra İspanya, Kurtuba'ya da getirilen kanatlar sayesinde kentlerde ev içinde su kullanımı mümkün hale geldi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN