Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • İslam tarihinin en başarılı tabibi Ebu Bekir er-Razi’den tavsiyeler

İslam tarihinin en başarılı tabibi Ebu Bekir er-Razi’den tavsiyeler

İslam tarihinin en başarılı hekimlerinden biri olan Ebu Bekir er-Razi, eserleriyle kendinden sonraki âlimlere ilham verdi. İslam medeniyetinin altın çağında ömür süren müstesna zekâlardan biri olan Razi, tıp bilimine ışık tuttu. Sizler için İslam dünyasında tıp etiği alanında eser veren ilk âlimlerden biri olan Ebu Bekir er-Razi'nin verdiği tavsiyeleri derledik.

  • 5
  • 26
İSLAM ÂLİMİNİN TIP DÜNYASINA KAZANDIRDIĞI İLKLER
İSLAM ÂLİMİNİN TIP DÜNYASINA KAZANDIRDIĞI İLKLER

Öğrencilerine, mezun olduktan sonra çalışmalarına devam etmelerini öğütledi.

💠 Hastalarını müzik ile tedavi eden ilk tabipti. Et-Tıbbu'r-rûhânî adlı eserinde melankolik hastaların meşgul edilerek ve oyalanarak tedavi edilmelerinin faydalarından söz eder.

💠 Ateşin, vücudun kendini savunma şekli olduğunu ilk defa ifade etti.

💠 Güneş çarpmasının kan dolaşımı ile ilgisini keşfetti.

💠 Çiçek hastalığı ile kızamığın ayrımını yapan ilk kişiydi.

🔍 MÜSLÜMAN BİLİM ADAMLARI VE BULUŞLARI

Ebubekir Razi, Ahlaku't- tabib adlı eserinde bir hekimin nasıl davranması gerektiği ile ilgili ilkeleri ortaya koyarken düşüncelerini kendi hayatından anekdotlarla hem de Galen ve Hipokrat'ın sözleriyle destekledi.

💠 Kitabı okuyan kişiyle âdeta konuşuyormuş gibi kaleme alan Razi, eserinde okuyucuya birçok tavsiyede bulunup samimi bir dil kullandı.

💠 İşte İslam dünyasında tıp etiği alanında eser veren ilk âlimlerden biri olan Ebu Bekir er-Razi'nin hastalara ve hekimlere verdiği tavsiyeler...

Bir hekimin hastalarıyla arkadaş gibi olması gerektiğini bilmelisin. Hekim, onların haysiyetlerini korumalı ve sırlarını sakınmalıdır. Özellikle hastasının sırrına titizlik göstermeli; çünkü bazı insanlar hastalıklarını en yakınlarından bile gizlemek isterler. Babasından, annesinden ve çocuklarından sakladıkları hastalığı, zorunlu olarak hekime anlatırlar.

Hasta, kendisini tedavi eden hekime iyi davranacak olursa, o da onun sağlığının korunmasında ve hastalığının tedavisinde ciddiyet gösterecektir. Hekim Hipokrat: "Muhtaç olmadan önce doktorunu bul, hazırla" derken ne kadar doğru söylemiştir! Bu konuda söylenen, "sevdiğini tedavi eden hekimin davranışı gibi ciddi" atasözü buradan geliyor.

Tedavide en önemli husus, hekimin kendisini hastasına adaması ve onu sevmesidir. Yavrucuğum, öyle hekimler vardır ki, insanlara karşı böbürlenip dururlar. Hele bir de hükümdarın veya bir başkasının özel hekimi iseler...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN