Arama

İslam uygarlığında gelişen bilim Avrupa'ya nasıl ulaştı?

İslam uygarlığı, yedi ila on yedinci yüzyıllarda altın çağını yaşadı; dünya üzerinde medeniyetin temelleri o tarihlerde atıldı. Bilim ile uğraşan, yeni keşifler yapan ve bilgiyi geliştirerek yeni teoriler ortaya koyan Müslüman alimler, tıp, eczacılık, astronomi, robotik teknoloji ve mimarlık gibi birçok alanda büyük ilerleme sağladılar. İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'dan Endonezya ve Çin'e kadar üç kıtaya yayılan İslam Uygarlığı, yeni buluşlara imza atarken Avrupa ise "Karanlık Çağ"ını yaşıyordu. Peki, İslam uygarlığında gelişen bilim Avrupa'ya nasıl ulaştı?

  • 5
  • 16
ARAPÇADAN LATİNCEYE ÇEVİRİLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ARAPÇADAN LATİNCEYE ÇEVİRİLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

🔸10. yüzyılda Arap rakamlarının Latin alfabesindeki karşılığının verildiği, usturlaplar ile ilgili eserlerin Latince çevirilerinin yapılmaya başlandığı görülür.

🔹Harizmi ve Fergani'nin eserlerinin doğrudan Latince çevirileri yapılmış; bu eserleri tercüme eden Avrupalılar, kendi risaleleri olarak sunmuşlardır.

Sultan Alparslan nasıl öldü? Sultan Alparslan'ın vasiyeti...

  • 6
  • 16
AVRUPALILARIN BİLGİLERİ OLDUKÇA YETERSİZDİ
AVRUPALILARIN BİLGİLERİ OLDUKÇA YETERSİZDİ

🔸Gerçekleştirilen tercümeler, 11. yüzyılda cilalama ve daha uygun bir formla sunuldu. İslam dünyasından alınan bu ilk veriler, sadece usturlabın, quadrantın, halkalı kürenin kullanışlarına, Arap sayılarına, ilaç listeleri ve astrolojik formüllere dairdiler.

🔹Abaküs denilen hesap tahtasının o devirde bilindiği ihtimali çok zayıftır. Orta Çağ'ın bu devresinin canlılığı, İslam dünyasında yazılan büyük bilim kitaplarını ve felsefi sistemleri özümseyebilmek için oldukça yetersizdi.

İslam'da Bilim ve Teknik bir tık uzağınızda!

  • 7
  • 16
BİLİMİN YAYILMASINI SAĞLAYAN ÜÇ BATILI BİLGİN
BİLİMİN YAYILMASINI SAĞLAYAN ÜÇ BATILI BİLGİN

🔸12. yüzyıl, Arapçadan Latinceye ve İbraniceye büyük bir çeviri dalgasını beraberinde getirdi. Bu hareketin öncülerinden birisi Bathlı Adelard'dır.

🔹Robert Grosseteste ve Roger Bacon ile birlikte, resepsiyon ve özümseme sürecinin en önemli üç İngiliz bilgininden biridir.

Osmanlı tarih yazıcılığında çığır açan Kemalpaşazade

  • 8
  • 16
BİLİMLER TARİHİNİN BESLENDİĞİ ŞEHİR: TOLEDO
BİLİMLER TARİHİNİN BESLENDİĞİ ŞEHİR: TOLEDO

🔸Bilimler tarihinin 12. yüzyıldan tanıdığı büyük çeviri akımı, bilhassa Toledo'dan beslenmiştir. 711 yılında Araplar tarafından alınan bu şehir zaman içerisinde yüksek seviyeli bir bilim merkezi haline gelmişti.

🔹Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler arasında ortak bilimsel çalışma geleneğine ve büyük kütüphanelere sahip bu merkez 1085 tarihinde Kastillerin egemenliğine girmişti.

Osmanlı tarihçiliği hakkında bilinmesi gereken 22 detay

  • 9
  • 16
SİCİLYA ÜZERİNDEN AVRUPA’YA GİDEN BİLİM YOLU
SİCİLYA ÜZERİNDEN AVRUPA’YA GİDEN BİLİM YOLU

🔸Bilim İslam coğrafyasından Avrupa'ya ulaşma yolculuğu Güney İtalya'daki kültür merkezlerinden başlayıp İspanya, Fransa ve İngiltere üzerinden devam etmişti. Kuzey Afrika'da yoğun bir şekilde geliştirilen tıp bilimi, İslam idaresi döneminde Sicilya'ya, Sicilya'dan da Kıta Avrupa'sına sıçramıştı.

🔹Akdeniz'in büyük ve merkezi adası Sicilya, 9. yüzyıldan 1086 yılına kadar Arap idaresinde yüksek bir kültürel ve sosyal seviyeye ulaşmıştı.

İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN