Arama

İslam uygarlığında gelişen bilim Avrupa'ya nasıl ulaştı?

İslam uygarlığı, yedi ila on yedinci yüzyıllarda altın çağını yaşadı; dünya üzerinde medeniyetin temelleri o tarihlerde atıldı. Bilim ile uğraşan, yeni keşifler yapan ve bilgiyi geliştirerek yeni teoriler ortaya koyan Müslüman alimler, tıp, eczacılık, astronomi, robotik teknoloji ve mimarlık gibi birçok alanda büyük ilerleme sağladılar. İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'dan Endonezya ve Çin'e kadar üç kıtaya yayılan İslam Uygarlığı, yeni buluşlara imza atarken Avrupa ise "Karanlık Çağ"ını yaşıyordu. Peki, İslam uygarlığında gelişen bilim Avrupa'ya nasıl ulaştı?

  • 8
  • 16
BİLİMLER TARİHİNİN BESLENDİĞİ ŞEHİR: TOLEDO
BİLİMLER TARİHİNİN BESLENDİĞİ ŞEHİR: TOLEDO

🔸Bilimler tarihinin 12. yüzyıldan tanıdığı büyük çeviri akımı, bilhassa Toledo'dan beslenmiştir. 711 yılında Araplar tarafından alınan bu şehir zaman içerisinde yüksek seviyeli bir bilim merkezi haline gelmişti.

🔹Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler arasında ortak bilimsel çalışma geleneğine ve büyük kütüphanelere sahip bu merkez 1085 tarihinde Kastillerin egemenliğine girmişti.

Osmanlı tarihçiliği hakkında bilinmesi gereken 22 detay

  • 9
  • 16
SİCİLYA ÜZERİNDEN AVRUPA’YA GİDEN BİLİM YOLU
SİCİLYA ÜZERİNDEN AVRUPA’YA GİDEN BİLİM YOLU

🔸Bilim İslam coğrafyasından Avrupa'ya ulaşma yolculuğu Güney İtalya'daki kültür merkezlerinden başlayıp İspanya, Fransa ve İngiltere üzerinden devam etmişti. Kuzey Afrika'da yoğun bir şekilde geliştirilen tıp bilimi, İslam idaresi döneminde Sicilya'ya, Sicilya'dan da Kıta Avrupa'sına sıçramıştı.

🔹Akdeniz'in büyük ve merkezi adası Sicilya, 9. yüzyıldan 1086 yılına kadar Arap idaresinde yüksek bir kültürel ve sosyal seviyeye ulaşmıştı.

İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfi

  • 10
  • 16
SİCİLYA’DAKİ MÜSLÜMAN ETKİSİ NASIL UZUN SÜRDÜ?
SİCİLYA’DAKİ MÜSLÜMAN ETKİSİ NASIL UZUN SÜRDÜ?

🔸Sicilya üzerindeki Arap egemenliğinin sona ermesiyle geçen 250 yılın oluşturduğu yeni düşünce ve kültür, önemini hemen yitirmemişti. Normanların üçüncü kralı II. Roger'ın idaresinde Araplar hala nüfusun büyük bir bölümünü oluşturuyorlardı.

🔹Roger birçok Arap çalıştırıyor ve böylelikle Arap kurumların yeniden organizasyonuna imkân tanıyordu. Sicilya'nın Müslüman idaresi tarafından tutulan kadastro kayıtları yeni dönemde de Arapça olarak tutuluyordu.

Edebiyatımızdaki en ünlü tezkireler

  • 11
  • 16
BİLİMİN GELİŞMESİNDE KRAL II. ROGER ÖNCÜ BİR İSİMDİ
BİLİMİN GELİŞMESİNDE KRAL II. ROGER ÖNCÜ BİR İSİMDİ

🔸İslam uygarlığında gelişen bilimlerin aktarılması ve gelişmesi bakımından II. Roger büyük hizmette bulunmuştu. Çünkü onun direktifi sayesinde, destekleriyle ve bir dereceye kadar çalışmalara bizzat katılmasıyla bir coğrafya eseri ve bir dünya haritası ortaya çıkmıştı.

🔹Kral II. Roger, aynı zamanda pek çok eserin Latinceye tercümesini yaptırmıştı.

İslam uygarlığında eczacılık ve ilaçlar hakkında 25 ilginç bilgi

  • 12
  • 16
DOĞU LATİNLERİ İŞGALLER SIRASINDA YENİ KAYNAKLARA ULAŞTILAR
DOĞU LATİNLERİ İŞGALLER SIRASINDA YENİ KAYNAKLARA ULAŞTILAR

🔸Diğer taraftan 1099'dan 1291 yılına kadar, Antakya ile Kudüs arasındaki kültür merkezlerinin de dâhil olduğu Suriye'nin büyük bir bölümü yaklaşık 200 yıllığına, literatürde Doğu Latinleri olarak da isimlendirilen Latin Haçlıların eline geçti.

🔹Doğu Latinleri, hem Avrupa kültür merkezlerinde edinilen bilgileri kendilerine mal etme, hem de Arap-İslam kültür merkezleriyle 200 yıl süren temasları esnasında orada bulunan fakat çok yeni katkılar olmaları nedeniyle İspanya üzerinden Avrupa'ya ulaşamamış kaynaklara ve yapılan başarılı işleri tanıma imkânı buldular.

Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmaları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN