Arama

İslam uygarlığında geliştirilen denizcilik faaliyetleri

Müslümanlar, yedinci yüzyılın ortalarına doğru kendi filolarıyla Akdeniz'in doğusuna hâkim olmaya başladılar. Buradaki adaları fethetmeye başlayıp kısa bir zamanda önce güney Akdeniz'de ve daha sonra Akdeniz havzasının tamamında büyük bir deniz gücü haline geldiler. Onları bu alanda bu denli geliştiren şey ise denizcilik, coğrafya ve astronomi alanında geliştirdikleri aletler, geometri ve matematik alanındaki engin bilgileriydi.

  • 14
  • 15
YEDİ BÜYÜK YOLCULUĞA ÇIKMA SEBEBİ NEYDİ?
YEDİ BÜYÜK YOLCULUĞA ÇIKMA SEBEBİ NEYDİ?

◾ Zhen He'nin yedi büyük "Hazine Gemisi" yolculuğuna çıkması için yeterince sebep bulunuyordu. Öncelikle bilimsel keşif yapmak ve değerli taş, mineral, bitki, hayvan ve ilaç bulmak istiyorlardı ki, yolculuklar çoğaldıkça bu sebep giderek daha da önemli hale geldi.

◾ Dünyaya ilişkin seyrüsefer ve haritacılık bilgilerini geliştirmek ve tüm yabancı ülkelere Çin'in önde gelen kültürel ve ekonomik güç olduğunu göstermek istiyorlardı.

  • 15
  • 15
MÜRETTEBAT FARKLI ALANLARDA UZMANLARDAN OLUŞUYORDU
MÜRETTEBAT FARKLI ALANLARDA UZMANLARDAN OLUŞUYORDU

◾ Bu deniz yolculuklarının en etkileyici yanı çok muazzam ölçekte ve son derece iyi organize olmalarıydı. Zheng He'nin yazdıklarına göre "en büyük gemilerden 62'sinin boyu 134,11 metre; eni ise 54,86 metre idi."

Zheng He ayrıca, her gemide denizci, kâtip, tercüman, asker zanaatkâr, sıhhiye ve meteoroloji uzmanları dâhil 450 - 500 mürettebat olduğunu yazar. Dördüncü yolculukta, 30 bin kişilik filoyla Arabistan'a ve Kızıldeniz'in ağzına kadar gitmişti.

Derlenmiştir.

Prof. Dr. Fuat Sezgin - İslam'da Bilim ve Teknik
1001 İcat, Dünyamızda İslam Mirası

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN