Arama

İslam uygarlığında müziğin kökenine dair ufuk açıcı 15 bilgi

Kıtaları, kültürleri, insanları ve coğrafyaları aşan müziğin kökenin, bundan bin yıl önce Müslümanlar tarafından oluşturulduğunu biliyor muydunuz? Peki ya, bugün kullandığımız nota isimlerinin Arapça Dal, Re, Mim, Fa, Sad, Lam, Sin harflerinden geldiğini? Veya Viyana Kuşatması'nın ardından Osmanlı mehter takımının arkasında bıraktığı müzik aletlerinin Avrupa'da askeri bandoların doğuşuna zemin hazırladığını? İslam uygarlığında temelleri atılan müziğe dair ufuk açıcı 15 bilgiyi sizler için derledik.

  • 3
  • 15
KİNDİ MÜZİK ALETLERİNİ OLDUKÇA GELİŞTİRDİ
KİNDİ MÜZİK ALETLERİNİ OLDUKÇA GELİŞTİRDİ

Müslümanlar müzik aletlerini de oldukça geliştirdiler. Bundan bin yıl önce, Kindî ud çalgısının perdelerinin bağlanmasına ilişkin mufassal bir eser hazırlamış, bu eserde müziğin kozmolojik yan anlamlarına da değinmişti.

Kindî, alfabetik müzik yazım sistemini bir sekizli için kullanarak Yunan müzisyenlerin çalışmalarını devam ettirmiş ve geliştirmişti.

  • 4
  • 15
MÜZİK TEORİSİNİN TEMELLERİNİ ATTI
MÜZİK TEORİSİNİN TEMELLERİNİ ATTI

Kindî'den 70 yıl kadar sonra Farabi, keman ailesine mensup çalgıların atası olan rebabeyi ve sitarın yatay bir uyarlaması olan kanunu geliştirdi.

Müzik hakkında beş eser kaleme almakla beraber, asıl şaheseri, müzik teorisi üzerine yazdığı Büyük Musiki Kitabı'dır.

Bu eser, 12'nci yüzyılda İbraniceye ve Latinceye tercüme edildi. Farabi'nin ve bu eserinin etkisi 16'ncı yüzyıla kadar hissedilmeye devam edecekti.

  • 5
  • 15
ENSTRÜMANLARIN İSLAM UYGARLIĞINA DAYANAN KÖKENİ
ENSTRÜMANLARIN İSLAM UYGARLIĞINA DAYANAN KÖKENİ

Bugün klasik müzik orkestralarında ve rock gruplarında kullanılan birçok müzik aletinin adı ve tasarımı Arap-Müslüman menşelidir.

Lavta benzeri çalgılar uddan, rebab rebabeden, gitar kitaradan, naker ise keçi derisinden yapılan nakkare adlı davuldan türemiştir.

  • 6
  • 15
SEYYAHLAR VE TÜCCARLAR İLE AVRUPA’YA ULAŞTI
SEYYAHLAR VE TÜCCARLAR İLE AVRUPA’YA ULAŞTI

Gezgin müzisyenler, tüccarlar ve seyyahlar sayesinde Avrupa'ya ulaşan Arap müziği, 800 yıllık Müslüman yönetimi boyunca İspanya ve Portekiz'in kültür ve sanat hayatını şekillendirdi.

Bu etkinin en eski örneklerinden birisi Cantigas de Santa Maria koleksiyonunda bulunabilir. Kastilya ve Aragon Kralı Alfonzo X "el sabio"nun (bilge) emriyle 1252 yılı civarında oluşturulan bu koleksiyon, Hz. Meryem hakkındaki dört yüz on beş dini şarkıdan oluşmaktadır.

  • 7
  • 15
ENDÜLÜS’ÜN SANAT GÜNEŞİ: ZİRYAB
ENDÜLÜS’ÜN SANAT GÜNEŞİ: ZİRYAB

Müziğin Avrupa'da yayılmasında birçok kişi rol oynadı. Bunlar arasında, ezgili sesinden ve koyu çehresinden ötürü Ziryab, yani Karakuş lakabıyla anılan bir müzisyenden bahsedilir.

Ziryab, Bağdatlı tanınmış bir müzisyenin yetenekli öğrencisi olup, müzik kabiliyeti ve bilgisi hocasını zamanla geride bıraktı. Bu sayede, dönemin Emevi halifesi tarafından Endülüs'e davet edilmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN