Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • İslam uygarlığında tarım, ticaret ve iktisat hakkında 20 ilginç bilgi

İslam uygarlığında tarım, ticaret ve iktisat hakkında 20 ilginç bilgi

İslam uygarlığı, medeniyetin mihenk taşını oluşturmuş; Müslüman alimler, pek çok alanda ortaya koydukları çalışmalar ile dünyaya ışık tutmuşlardı. Tarım, ticaret, tekstil ve iktisat bu alanlardan sadece bazılarıydı. Orta Çağ ticaretinin büyük bir bölümünü gerçekleştiren Müslüman tüccarlar, "Rızkın onda dokuzu ticarettedir" hadisini düstur edinmişler; aynı zamanda İslam'ın daha geniş coğrafyalara yayılmasına da öncülük etmişlerdi. İslam uygarlığında gerçekleştirilen tarım, ticaret ve iktisat faaliyetlerine dair 20 ilginç bilgiyi derledik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

◾ On ikinci yüzyıl botanikçisi İbnü'l-Avvam, Mısır, Yunan ve Pers âlimlerinin çalışmalarına katkıda bulunarak, bir tarım kitabı yazmıştı.

İbnü'l-Avvam'ın Kitâbü'l-Filâha isimli eseri, ağaçları yetiştirmekten arıcılığa kadar çiftçiler için gerekli pek çok şey içeren bir "nasıl yapılır?" kılavuzuydu.

(x) İslam uygarlığında ticaret nasıl yapılırdı?

Altın ve "beyaz altın" olarak adlandırılan tuz, Afrika'nın Büyük Sahra Çölü'nden kuzeye ve doğuya doğru özellikle Fas, İspanya ve Fransa gibi ülkelere gönderiliyor; daha az miktarlarda da olsa, Yunanistan, Türkiye, Mısır ve Suriye taraflarına da gidiyordu.

◾İslam'ın dışa doğru yayılmasıyla tarımda çeşitlilik arttı. Sorkun (sepetçi söğüdü), Asya pirinci, pamuk, turunç, limon, misket limonu, greyfurt, muz, çınar ağacı, karpuz, ıspanak, enginar, patlıcan, indigo (çivit), Hindistan cevizi ve mango gibi yeni birçok ürün üretildi.

◾Müslüman tüccarların Afrika'nın içlerine kadar girmeleri ile ilk kez Berberi tüccarlar İslam'ı Büyük Sahra Çölü'nün ötesine taşıdı.

◾ Ticaret yollarının Kızıldeniz ve Nil nehrini birbirine bağladığı Kuzeydoğu Afrika'daki göçebe kavimler kısa sürede Müslüman oldular.

(x) Osmanlı'da ticaret nasıl yapılırdı?

  • 10
  • 20

◾ On dördüncü yüzyılda para birimi olarak kullanılan deniz salyangozu kabukları, Maldiv Adaları'ndan Batı Afrika'ya taşınıyordu. Çin'den batıya çömlek işleri ve kâğıt para (ki Kahire'de pek tutulmayacaktı) akıyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN