İslam uygarlığında ticaret nasıl yapılırdı?
İslam uygarlığında ticaret oldukça önemli bir gelir kaynağıydı. Peygamberimizin "Rızkın onda dokuzu ticarettedir" hadisi de Müslümanları ticaret için manevi olarak teşvik etmişti. İslam beldelerinde ticaretin yaygınlaşmasını sağlayan Müslümanlar, bir müddet sonra ticaret aracılığıyla İslam'ın farklı coğrafyalara yayılmasına da ön ayak olmuşlardı. Peki, İslam uygarlığında ticaret nasıl yapılırdı? İslam'da ticaret neden önemliydi? Sözleşme, alışveriş, borçlanma ve ticaret adabı gibi konular nasıl gelişme göstermişti?
Giriş Tarihi: 20.02.2020
09:40
Güncelleme Tarihi: 20.02.2020
09:43
Sesli dinlemek için tıklayınız.
İPEK VE MÜCEVHERİ MEYVELERLE TAKAS EDİYORLARDI
O dönemde Adriyatik'teki Müslüman tüccarlar dünya ticaret pastasından büyük bir pay alıyorlardı.
Kesintisiz ve her geçen gün artan bir deniz trafiğine ev sahipliği eden Malaga limanından tüccarlar, dünyanın çeşitli ülkelerinden getirdikleri ipek, silah, mücevher ve yaldızlı çömlek gibi malları İspanya'da yetişen leziz meyvelerle takas ediyordu.
NİL’E HAYAT KATAN TİCARET YOLU
İskenderiye, Akdeniz'e dökülen Nil Nehri'nin ağzında bulunan diğer bir önemli limandı.
Baharat Yolu'nun bu şehirden geçmesi ve burayı Hint Okyanusu'ndan gelip Kızıldeniz'den geçerek Nil'e kadar ulaşan malların Avrupa'ya gönderilmesinde bir kapı haline getirmesi sebebiyle burası hareketli ve canlı bir yerdi.
MÜSLÜMAN VE HRİSTİYAN LİMANLARI
Bu şehirde, batıdaki Müslüman limanı ve doğudaki Hristiyan limanı olmak üzere iki liman bulunuyordu.
Bu iki limanı, aralarında bulunan Pharos Adası ve bugün dünyanın harikalarından biri olarak kabul edilen muazzam büyüklükteki deniz feneri ayırıyordu.
MÜSLÜMAN TİCARETİNİN EN ÖNEMLİ YAPISI
Müslümanların ticarete katkıda bulunmak için geliştirdiği kilit araçlardan bir tanesi, yolculuk güzergâhları üzerinde kurulan misafirhane benzeri kervansaraylardı . Bu yapı türü Selçuklular tarafından yaygınlaştırıldı.
Hayır amaçlı vakıflar şeklinde yapılanan kervansaraylar, yolculara üç günlük ücretsiz barınma, yemek ve bazı durumlarda eğlence imkanları sağlıyordu.
30 KİLOMETRELİK ARALIKLARLA KERVANSARAYLAR BULUNURDU
Tüm bu etkinlikler, İslam'ın büyük önem verdiği yolculara yönelik yardımseverlik meziyetinin bir uzantısıydı.
Kervansaraylar önemli ticaret güzergâhları üzerinde yaklaşık otuz kilometrelik düzenli aralıklarla kuruluydular. Buralarda, eyvanlarla çevrili bir avlu yer alırdı.