Arama

İslam uygarlığında zaman hesaplamalarını sağlayan usturlaplar

İnsanoğlu, asırlar boyunca göklerde bulunan düzenin yapısını çözmeye çalışmak ve zaman kavramını bir sistem üzerinde görebilmek amacıyla sayısız girişimde bulundu. İslam'ın doğuşundan itibaren her gün beş vakit ezanın okunması, Müslümanlar için vakit kavramının önemini daha da arttırdı. Günden güne farklılık gösteren namaz saatleri astronomik yoldan belirlendiğinden bu saatlerin tam olarak bilinmesi daima önem taşıdı. Modern teknolojinin olmadığı dönemlerde Müslümanlar, bu iş için usturlap adı verilen son derece yüksek hassasiyete sahip bir alet geliştirdiler.

  • 11
  • 14
ÇALIŞMA SİSTEMİ GRAFİKSEL BİR BİLGİSAYAR GİBİDİR
ÇALIŞMA SİSTEMİ GRAFİKSEL BİR BİLGİSAYAR GİBİDİR

Bu oyukta birbirinin üzerine yerleşik levhalar ve hareketli örümcek bulunur. Gövdenin arka yüzünde nişangâhlı cetvel ve çeşitli trigonometrik tablolar bulunur.

Bu özellikleri düşünüldüğünde usturlabın grafiksel bir bilgisayar olduğunu söylemek mümkündür.

Müslüman alimlerin ezber bozan astronomi keşifleri

  • 12
  • 14
15. YÜZYILDAN İTİBAREN AVRUPA’DA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
15. YÜZYILDAN İTİBAREN AVRUPA’DA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Müslümanlar küresel ve doğrusal usturlap gibi farklı türde usturlaplar geliştirmişse de bunlardan hiçbiri genel kabul görmedi.

15'inci yüzyılın sonlarında ve 16'ncı yüzyılda Portekizliler denizci usturlabını geliştirdiler.

  • 13
  • 14
DÜNYANIN HER YERİNDE KULLANILAN EVRENSEL USTURLAP
DÜNYANIN HER YERİNDE KULLANILAN EVRENSEL USTURLAP

Usturlabın oldukça karmaşık bir biçimi olan evrensel usturlap, 11'inci yüzyılda Toledo'da geliştirildi ki bu, yıldız haritalarının yapımında çığır açmıştır. Bitkisel ilaçlar uzmanı Ali ibn Halef Şakkaz ve astronom Zerkâlî bu yeni gelişmede önemli rol oynadılar.

Evrensel usturlap, dünyanın her yerinde kullanılabilmesi bakımından çığır açan bir buluştu. Belirli bir yer için tasarlanan, yani enleme bağlı olarak kullanılabilen normal usturlapların taşınması durumunda ise farklı enlem plakalarına ihtiyaç duyulmaktaydı.

Müslüman alimlerin icat ettiği astronomi aletleri

  • 14
  • 14
ZAMANIN SON TEKNOLOJİSİNİ TAŞIYORDU
ZAMANIN SON TEKNOLOJİSİNİ TAŞIYORDU

Evrensel usturlabın en önemli özelliği, stereografik izdüşümün gündönümü çizgisi düzlemine yansıtılmasında merkez olarak ilkbahar ya da sonbahar gündönümünün kullanılmasıydı.

Usturlaplar, özellikle de evrensel usturlaplar, gerçekten zamanın son teknolojisiydi ve gökyüzüne hayranlıkla ve merakla bakan Müslüman astronomlar tarafından kullanılarak sürekli geliştiriliyordu. Usturlabın modern astronominin doğum yeri olan Avrupa'ya girmesi bu çalışkan bilim insanları sayesinde olmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN