Arama

İslam uygarlığında zaman hesaplamalarını sağlayan usturlaplar

İnsanoğlu, asırlar boyunca göklerde bulunan düzenin yapısını çözmeye çalışmak ve zaman kavramını bir sistem üzerinde görebilmek amacıyla sayısız girişimde bulundu. İslam'ın doğuşundan itibaren her gün beş vakit ezanın okunması, Müslümanlar için vakit kavramının önemini daha da arttırdı. Günden güne farklılık gösteren namaz saatleri astronomik yoldan belirlendiğinden bu saatlerin tam olarak bilinmesi daima önem taşıdı. Modern teknolojinin olmadığı dönemlerde Müslümanlar, bu iş için usturlap adı verilen son derece yüksek hassasiyete sahip bir alet geliştirdiler.

  • 4
  • 14
GÖK KÜRESİNİN EKVATOR DÜZLEMİNE YANSITILDIĞI USTURLAP
GÖK KÜRESİNİN EKVATOR DÜZLEMİNE YANSITILDIĞI USTURLAP

Dolayısıyla günümüze ulaşan en eski Hristiyan ya da Batılı usturlabı 13'üncü yüzyıl ve sonrasına aittir.

Çok farklı tiplerde usturlaplar yapılmış olup bunlardan en popüleri gök küresinin ekvator düzlemine yansıtıldığı planisferik usturlaptır.

  • 5
  • 14
USTURLAP GÖKYÜZÜNÜN İKİ BOYUTLU MODELİYDİ
USTURLAP GÖKYÜZÜNÜN İKİ BOYUTLU MODELİYDİ

Usturlaplar gökyüzünün iki boyutlu birer modeliydi, yani gökyüzünün belirli bir zamanda belirli bir yerde nasıl göründüğünü gösteriyordu.

Bunun için, gökyüzünün görünümü usturlabın yüzeyine çizilir ve gökyüzündeki konumların kolay bulunabilmesi için işaretlenirdi. Bazı usturlaplar portatif ve avuca sığacak kadar küçükken, bazılarının çapı birkaç metreyi bulabiliyordu.

Müslüman alimlerin icat ettiği astronomi aletleri

  • 6
  • 14
GÜNEŞİN YÜKSEKLİĞİNİ VE SAATİ HESAPLIYORLARDI
GÜNEŞİN YÜKSEKLİĞİNİ VE SAATİ HESAPLIYORLARDI

Dönemin analog astronomi bilgisayarı olan usturlaplar, Güneş ve yıldızlar gibi gök cisimlerinin konumu ve zaman ile ilgili problemleri çözebiliyordu. Aslına bakarsanız Orta Çağ astronomlarının cep saatleriydi bunlar.

Güneşin yüksekliğini ölçebiliyor, gündüz ya da gece saatin kaç olduğunu gösterebiliyor, gündoğumu, günbatımı ya da bir yıldızın sönmesi gibi gök olaylarının saatini bildirebiliyorlardı.

  • 7
  • 14
ZAMAN DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ ÇİZELGELERLE YAPILIYORDU
ZAMAN DÖNÜŞTÜRME İŞLEMLERİ ÇİZELGELERLE YAPILIYORDU

Bütün bunlar, dâhice bir fikir olan usturlabın arkasına işlenen çizelgeler sayesinde mümkün oluyordu.

Bu çizelgeler, zaman dönüştürme işlemleri için eğriler hakkında bilgi, Ay'ın gününü Güneş'in ekliptik üzerindeki konumuna dönüştürebilen bir takvim, trigonometrik skalalar ve 360 derecelik bir taksimat içerebiliyordu.

Halife Memun'un çağının ötesine ulaşan astronomi çalışmaları

  • 8
  • 14
USTURLAPLA HESAPLAMALAR NASIL YAPILIYORDU?
USTURLAPLA HESAPLAMALAR NASIL YAPILIYORDU?

Bu çizelgelerde esas alınan modele göre, Dünya küre şeklindeki bir evrenin merkezinde yer alır ve bu kürenin dışında belirli bir boylam ve zamanda duran hayali bir gözlemci yukarıdan bu kürenin üzerine doğru bakar.

Astronomun elindeki usturlapta, gökyüzündeki belli başlı yıldızlar, gövde adı verilen dairesel bir yuvaya yerleştirilen delikli bir levhayla (örümcek) temsil ediliyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN