Arama

İslam uygarlığında zaman hesaplamalarını sağlayan usturlaplar

İnsanoğlu, asırlar boyunca göklerde bulunan düzenin yapısını çözmeye çalışmak ve zaman kavramını bir sistem üzerinde görebilmek amacıyla sayısız girişimde bulundu. İslam'ın doğuşundan itibaren her gün beş vakit ezanın okunması, Müslümanlar için vakit kavramının önemini daha da arttırdı. Günden güne farklılık gösteren namaz saatleri astronomik yoldan belirlendiğinden bu saatlerin tam olarak bilinmesi daima önem taşıdı. Modern teknolojinin olmadığı dönemlerde Müslümanlar, bu iş için usturlap adı verilen son derece yüksek hassasiyete sahip bir alet geliştirdiler.

  • 8
  • 14
USTURLAPLA HESAPLAMALAR NASIL YAPILIYORDU?
USTURLAPLA HESAPLAMALAR NASIL YAPILIYORDU?

Bu çizelgelerde esas alınan modele göre, Dünya küre şeklindeki bir evrenin merkezinde yer alır ve bu kürenin dışında belirli bir boylam ve zamanda duran hayali bir gözlemci yukarıdan bu kürenin üzerine doğru bakar.

Astronomun elindeki usturlapta, gökyüzündeki belli başlı yıldızlar, gövde adı verilen dairesel bir yuvaya yerleştirilen delikli bir levhayla (örümcek) temsil ediliyordu.

  • 9
  • 14
YILDIZ HARİTASI NE AMAÇLA KULLANILIYORDU?
YILDIZ HARİTASI NE AMAÇLA KULLANILIYORDU?

Yıldızları içeren levha delikli olduğundan, astronom bu deliklerden coğrafi konumu gösteren alttaki diğer bir levhayı görebiliyordu.

Astronomun bir enlemden diğerine geçebilmesi için usturlapta böyle birkaç tane levha bulunurdu. Herhangi bir yıldızın ya da Güneş'in yüksekliğini belirlemek için levhanın arkasındaki dürbünü kullanan astronom daha sonra, ilgili saatteki gökyüzünün görünümünü elde edebilmek amacıyla delikli yıldız haritasını bu konuma gelecek şekilde levha üzerinde döndürürdü.

Müslüman alimlerin geometri keşifleri

  • 10
  • 14
HALKALI KÜRELERLE BİRLİKTE KULLANILMASI GEREKİYORDU
HALKALI KÜRELERLE BİRLİKTE KULLANILMASI GEREKİYORDU

Sonrasında her türden hesaplama yapılabiliyordu. Ayrıntılı astronomi çizelgeleri için ihtiyaç duyulan daha doğru gök cismi koordinatları için, usturlabın büyük kadranlar ve gözlem amaçlı halkalı küreler gibi başka aletlerle birlikte kullanılması gerekiyordu.

Usturlapta hem sabit hem de hareketli parçalar bulunuyordu. Gövde örümceği (delikli yıldız haritası) yerinde tutan içi oyuk bir disk şeklindedir.

  • 11
  • 14
ÇALIŞMA SİSTEMİ GRAFİKSEL BİR BİLGİSAYAR GİBİDİR
ÇALIŞMA SİSTEMİ GRAFİKSEL BİR BİLGİSAYAR GİBİDİR

Bu oyukta birbirinin üzerine yerleşik levhalar ve hareketli örümcek bulunur. Gövdenin arka yüzünde nişangâhlı cetvel ve çeşitli trigonometrik tablolar bulunur.

Bu özellikleri düşünüldüğünde usturlabın grafiksel bir bilgisayar olduğunu söylemek mümkündür.

Müslüman alimlerin ezber bozan astronomi keşifleri

  • 12
  • 14
15. YÜZYILDAN İTİBAREN AVRUPA’DA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
15. YÜZYILDAN İTİBAREN AVRUPA’DA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Müslümanlar küresel ve doğrusal usturlap gibi farklı türde usturlaplar geliştirmişse de bunlardan hiçbiri genel kabul görmedi.

15'inci yüzyılın sonlarında ve 16'ncı yüzyılda Portekizliler denizci usturlabını geliştirdiler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN