Arama

İslam uygarlığının ‘altın çağı’na dair 15 ilginç bilgi

İslam uygarlığının "altın çağı" olarak adlandırılan 7 ila 17'inci yüzyıllar arası, farklı kültürden birçok insanın yeni buluşlara imza attığı ve dünyayı değiştirdiği yıllardı. İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'dan Endonezya ve Çin'e kadar üç kıtaya yayılmış olan İslam Uygarlığı, bilim, matematik, tıp, teknoloji, mimarlık gibi daha birçok dalın ilerlemesini sağladı. Bu dönemdeki buluşların en ilginçlerini sizler için derledik.

  • 5
  • 15
EL İDRİSÎ’NİN DÜNYA HARİTASI
EL İDRİSÎ’NİN DÜNYA HARİTASI

Müslüman âlim El İdrisî, Kristof Kolomb Amerika'yı keşfetmeden çok önce, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'yı gösteren bir harita çizdi.

Nitekim Kristof Kolomb'un Amerika keşif yolculuğunda elinde bir harita bulunuyordu. 10'uncu yüzyıldan itibaren Müslümanlar, Amerika'ya gitmeye başlamış hatta bir kısmı da dönmemişti.

"Amerika'yı Müslümanlar mı keşfetti?" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 6
  • 15
KARANLIK ODA (CAMERA OBSCURA)
KARANLIK ODA CAMERA OBSCURA

İbnü'l Heysem'in karanlık odada ışık deneyleri günümüzdeki modern dijital kameraların yolunu açtı.

İbnü'l Heysem "Optik Kitabı" adlı eseriyle optik biliminin temellerini attı. Batıda "Magnum Opus" adıyla bilinen bu eserde, ışığın doğası, görme fizyolojisi ve mekanizması, gözün yapısı ve anatomisi, yansıma, kırılma ve katoptrik konuları inceleniyordu.

İbnü'l Heysem, lensleri incelemiş; düz, küresel, parabolik, silindirik, dışbükey ve içbükey gibi farklı türde aynalarla deneyler yapmıştı. Ayrıca göze dioptrik bir sistem olarak yaklaşmak suretiyle kırılma geometrisi uygulamıştı.

"Kameranın en yalın hali: Karanlık oda" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 7
  • 15
MEKANİK SAATLER
MEKANİK SAATLER

El Cezerî'nin Filli Su Saati, altın çağ boyunca yaratılan inanılmaz mekanik aletlerden bir tanesiydi.

Bundan 9 asır önce El Cezerî, insanlığın çeşitliliğine ve o dönemde İspanya'dan Orta Asya'ya kadar yayılan İslam'ın evrenselliğine duyduğu hayranlığı göstermek için oldukça ayrıntılı olan "Filli Su Saati"ni tasarlamıştı.

İslam dünyasının zenginliğini eserine yansıtmak isteyen El Cezeri, Arşimet su prensibine; Hint saati ve Hint fili, Mısır Zümrüdüanka'sı, Arap figürleri, İran halısı ve Çin ejderlerini takviye etmişti. Peki, bu muazzam görsele sahip saat nasıl çalışıyordu?

"9 asır önce icat edilen Filli Su Saati nasıl çalışıyordu?" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 8
  • 15
KAHVE
KAHVE

9'uncu yüzyılda bir Habeşli, keçilerinin belirli bir meyveyi yedikten sonra enerjilerinin arttığını gördü. Bunları yemek yerine, kaynattı. Sonra ortaya kahve çıktı ve daha sonra taleplerin artmasıyla Yemen'in Moka Limanı önemli bir ticaret merkezi oldu.

Günümüzde 300 olimpik havuzu dolduracak kadar tüketilen kahve, eski dönemlerde Müslümanların gecenin geç saatlerinde kılınan namaz vaktine kadar uyanık kalmalarını sağlaması için tüketilirdi.

"Kahve hakkında 20 sıcak gerçek" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 9
  • 15
USTURLAPLAR
USTURLAPLAR

Meryem'ül İcliyye el Usturlabî hassas usturlaplar yapma konusunda oldukça yetenekliydi. Bunlar, yön bulmakta, zamanı gösteren, güneş ve yıldızların konumlarını belirleyerek onları izlemekte kullanılan oldukça faydalı aletlerdi.

İcliyye, günümüzde pusula, navigasyon cihazları başta olmak üzere; zaman, mesafe ölçümüne yarayan ve astronomik hesaplarda kullanılan pek çok cihazın atası olan usturlabı geliştirerek çağlar aşan bir bilim insanı olduğunu gösterdi.

"Dünyanın ilk Müslüman kadın mucidi" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN