Arama

İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfi

Bundan bin yıl önce yaşayan ünlü Müslüman coğrafyacı Mukaddesi'nin coğrafi terimleri ilk kullanan kişi olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya, İdrisi'nin Dünyanın çevre uzunluğunu o günün şartlarına rağmen nasıl doğru şekilde hesapladığını? Ya da dairesel görünüme sahip ilk Dünya haritasını kimin çizdiğini veya uzaklardan gelen pek çok hacının Mekke ve Medine yolunu nasıl bulduğunu? Seyahat, keşif ve ticaret alanlarında çok başarılı olan Müslümanlar, asırlar öncesinden coğrafya biliminin temelini attılar. İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfini sizlerle buluşturuyoruz.

  • 15
  • 25
SEYAHAT GÜNLÜKLERİ HARİTALARA İLHAM OLDU
SEYAHAT GÜNLÜKLERİ HARİTALARA İLHAM OLDU

Müslüman İspanya'da seyahat günlüğü tutmak büyük bir tutkuya dönüşmüştü; öyle ki, bundan ilham alan tanınmış âlim İdrîsî dönemin en kapsamlı Dünya atlasını hazırladı.

İdrîsî, Kurtuba'dan Sicilya'ya gelerek harita hazırlamak üzere Norman Kralı II. Roger tarafından 1139 yılında işe alınmıştı.

  • 16
  • 25
EN KAPSAMLI DÜNYA HARİTASINI İDRİSİ HAZIRLADI
EN KAPSAMLI DÜNYA HARİTASINI İDRİSİ HAZIRLADI

15 yıl boyunca bu iş üzerinde çalışan İdrîsî, kralın Palermo'daki sarayında saygın bir hayat sürerken bir yandan da binlerce gezgin ve yolcuyla görüşmeler yaparak daha önce haritaya geçirilmemiş bazı bölgeleri de içeren yetmiş tane doğru harita hazırladı.

  • 17
  • 25
DÜNYANIN YUVARLAK OLDUĞUNU GÖSTERİYORDU
DÜNYANIN YUVARLAK OLDUĞUNU GÖSTERİYORDU

BBC'nin Avrupa'da İslam Tarihi adlı programını sunan Gazeteci Rageh Omar, İdrîsî'nin Ufukları Geçmek İsteyen İçin Bir Eğlence adlı eserinin "Orta Çağ'da yazılmış en büyük coğrafya eseri" olduğunu belirtir.

Roger'ın Kitabı adıyla da bilinen bu eser bir atlastı ve Dünyanın yuvarlak olduğunu gösteriyordu. İdrîsî bu düşüncesini vurgulamak için gümüşten bir küre de yapmıştı.

  • 18
  • 25
MARCO POLO’DAN 2 ASIR ÖNCE HARİTA ÇİZDİ
MARCO POLO’DAN 2 ASIR ÖNCE HARİTA ÇİZDİ

Müslüman Halifeliği'nin dışında Hristiyan bir ülkede yaşayan İdrîsî, büyük katkılarda bulunduğu bu yabancı toplumdan tam bir hüsnü kabul gördü.

İdrîsi, Avrupa ve Asya kıtalarıyla Afrika kıtasının ekvatorun kuzeyinde kalan bölümlerini Marco Polo'dan tam iki yüzyıl önce haritaya aktardı.

  • 19
  • 25
İDRİSİ’NİN ÇALIŞMALARI NEYE DAYANIYORDU?
İDRİSİ’NİN ÇALIŞMALARI NEYE DAYANIYORDU?

İdrîsî'nin çalışmaları, selefi müelliflerin eserlerine ve Sicilya'da edindiği bilgilere dayanıyordu.

O günlerde Akdeniz'in önemli kavşaklarından biri ve yeni eğilimlerin, fikir ve bilgilerin eritme potası olan Sicilya, İdrîsî gibi kişilerin bolca vakit geçirmek isteyeceği türden bir yerdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN