Arama

İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfi

Bundan bin yıl önce yaşayan ünlü Müslüman coğrafyacı Mukaddesi'nin coğrafi terimleri ilk kullanan kişi olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya, İdrisi'nin Dünyanın çevre uzunluğunu o günün şartlarına rağmen nasıl doğru şekilde hesapladığını? Ya da dairesel görünüme sahip ilk Dünya haritasını kimin çizdiğini veya uzaklardan gelen pek çok hacının Mekke ve Medine yolunu nasıl bulduğunu? Seyahat, keşif ve ticaret alanlarında çok başarılı olan Müslümanlar, asırlar öncesinden coğrafya biliminin temelini attılar. İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfini sizlerle buluşturuyoruz.

  • 21
  • 25
ASYA VE AFRİKA HAKKINDA MÜKEMMEL BİLGİLER İÇERİR
ASYA VE AFRİKA HAKKINDA MÜKEMMEL BİLGİLER İÇERİR

Ayrıca Dünyanın "uzayda yumurta sarısı gibi sabit durduğunu" söylemiş, bir yandan da yarımkürelerden, iklimlerden, denizlerden ve körfezlerden bahsetmişti.

Çalışmaları özellikle Asya ve Afrika'nın ücra bölümleri konusunda mükemmel bilgiler içerir.

  • 22
  • 25
YALNIZCA DÖRT ESERİ GÜNÜMÜZE ULAŞTI
YALNIZCA DÖRT ESERİ GÜNÜMÜZE ULAŞTI

Yakut Hamevî 13'üncü yüzyılda, Irak'ın Musul şehrinden yola çıkarak Halep, Filistin, Mısır ve İran'ı dolaştı.

Eserlerinden yalnızca dört tanesi günümüze ulaşan Hamevî'nin en çok tanınan kitabı Ülkeler Sözlüğü'dür.

  • 23
  • 25
ANLATTIĞI HER ŞEHRİN KOORDİNATLARINI VERMİŞTİ
ANLATTIĞI HER ŞEHRİN KOORDİNATLARINI VERMİŞTİ

Engin bir coğrafya ansiklopedisi olan bu eser, arkeoloji, etnografya, tarih, antropoloji, doğa bilimleri ve coğrafya dâhil olmak üzere Dünya hakkında Orta Çağ'da mevcut olan bilgilerin tamamına yakınını bir araya getirirken bahsettiği her şehrin koordinatlarını veriyordu.

Ele aldığı şehirde bulunan anıtlarla birlikte şehrin ekonomisini, tarihini, nüfusunu ve önde gelen kişiliklerini de ayrıca belirtiyordu.

  • 24
  • 25
ÖMÜRLERİNİ COĞRAFİ ARAŞTIRMALARA ADADILAR
ÖMÜRLERİNİ COĞRAFİ ARAŞTIRMALARA ADADILAR

Bilim, teknoloji ve sanat alanlarında olduğu gibi, hayatını coğrafi araştırmalara adayan insanların sayısı da oldukça fazladır.

Bunlardan birçoğu ilk elden bilgi toplamak, bilgi ve anlayış açlığını gidermek ve merakını yatıştırırken bir yandan da arkalarında başka insanların işine yarayacak bilgiler bırakmak için kendini dünyanın kucağına atıvermişti.

  • 25
  • 25
DÜNYAYI ANLAMAK İÇİN MESAFELERİ KAT ETTİLER
DÜNYAYI ANLAMAK İÇİN MESAFELERİ KAT ETTİLER

Bugün Dünyayı tanımak için birçok imkân bulunur.

Bizler, bundan bin yıl önce Dünyayı anlamak için merak ve inançlarının peşinden giden insanların aksine, profesyoneller tarafından hazırlanan belgeselleri oturduğumuz yerden izleyerek öğrenmekte ve anlamaktayız.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN