Arama

İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfi

Bundan bin yıl önce yaşayan ünlü Müslüman coğrafyacı Mukaddesi'nin coğrafi terimleri ilk kullanan kişi olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya, İdrisi'nin Dünyanın çevre uzunluğunu o günün şartlarına rağmen nasıl doğru şekilde hesapladığını? Ya da dairesel görünüme sahip ilk Dünya haritasını kimin çizdiğini veya uzaklardan gelen pek çok hacının Mekke ve Medine yolunu nasıl bulduğunu? Seyahat, keşif ve ticaret alanlarında çok başarılı olan Müslümanlar, asırlar öncesinden coğrafya biliminin temelini attılar. İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfini sizlerle buluşturuyoruz.

  • 3
  • 25
COĞRAFYA BİR İHTİYAÇ OLARAK KENDİLİĞİNDEN DOĞDU
COĞRAFYA BİR İHTİYAÇ OLARAK KENDİLİĞİNDEN DOĞDU

Müslüman âlimlerin coğrafyaya duydukları ilgi kısmen yaşadıkları çevreden kaynaklanıyordu.

Onlar için çok değerli olan hayvan sürüleriyle birlikte sürekli hareket halinde olmaları ve yeni ve daha iyi otlaklar bulmaları gerektiğinden bitkiler ve yabani hayvanlar da dâhil olmak üzere çevrelerindeki her şeyi öğrenmeleri hayati önem taşıyordu.

Bu şartlar altında, coğrafya bilimi pratik bir ihtiyaç olarak kendiliğinden doğdu.

  • 4
  • 25
HAC YOLCULUĞU DEĞERLİ BİR BİLGİ KAYNAĞIYDI
HAC YOLCULUĞU DEĞERLİ BİR BİLGİ KAYNAĞIYDI

Müslümanlar için coğrafya alanında Hac da değerli bir bilgi kaynağıydı. Uzaklardan gelen birçok hacı, Mekke ve Medine yolunu kulaktan duyma tariflerle buluyordu.

Bu tarifler sonradan yazıya aktarılmak suretiyle seyahat rehberleri oluşuyor ve imparatorluğun dört bir yanından bu uzun ve zorlu hac yolculuğuna çıkan insanlara yardımcı oluyordu.

  • 5
  • 25
NAMAZ COĞRAFYA BİLGİSİNİN ÖNEMİNİ ARTIRIYORDU
NAMAZ COĞRAFYA BİLGİSİNİN ÖNEMİNİ ARTIRIYORDU

Camilerde mihrabın kıble yönüne bakmasının zorunlu olması, coğrafya ile meşgul olmak için ayrı bir sebep teşkil etti. Zira günlük namaz vecibesinin yerine getirilebilmesi için kıblenin tam olarak bilinmesi gerekirdi.

Son olarak, savaşlar, istilalar ve İslam dünyasının genişlemesinden kaynaklanan siyasi ve idari şartlar coğrafya bilgisi arayışında yeni bir boyut doğurdu.

  • 6
  • 25
İLK BİLİMSEL COĞRAFYACI: HARİZMİ
İLK BİLİMSEL COĞRAFYACI: HARİZMİ

Daha güvenilir birer astronomi ve matematikle birlikte, coğrafi araştırmalarda devasa adımlar atılmaya başlandı; haritacılık saygı gören bir alan haline geldi.

9'uncu yüzyılda yaşayan İranlı âlim Hârizmî, ilk bilimsel coğrafyacılardandı ve aynı zamanda son derece yetenekli bir matematikçiydi.

Dünyanın Şekli adlı ünlü eserinden ilham alan sonraki nesil Bağdat ve Endülüslü yazarları, coğrafi verileri ortaya çıkarmaya, analiz etmeye ve kaydetmeye başladılar.

  • 7
  • 25
BAĞDAT VE ÇEVRESİNİ ANLATAN SUHRAB
BAĞDAT VE ÇEVRESİNİ ANLATAN SUHRAB

Suhrab adlı diğer bir coğrafyacı 10'uncu yüzyılın başında Dünya üzerindeki çeşitli deniz, ada, göl, dağ ve nehirleri anlatan bir kitap yazdı. Fırat, Dicle ve Nil nehirleriyle ilgili notları oldukça dikkat çekiciydi.

Bağdat'ın kanalları hakkında verdiği bu bilgiler sayesinde şehrin Orta Çağ'daki planı yeniden oluşturulabildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN