Arama

İslam uygarlığının matematiğe dair keşifleri

Tarihte pek çok matematiksel fikrin İslam uygarlığının en parlak dönemlerini yaşadığı zamanda gerçekleştiğini biliyor muydunuz? Bin yılı aşkın bir süre önce, Müslüman âlimler matematiğin temellerini atan birçok gelişmenin mucidi oldular. Bu matematikçilerin çoğu, 800'lü yıllarda Dârülhikme'nin içinde bulunduğu Irak'ta ve İran'da yaşadılar. 1-9 arası modern sayılar, 0'ın keşfi, ondalık kesirler ve matematiksel işlemlerin pek çoğunun temeli o dönemde atıldı. İslam uygarlığının matematiğe dair keşiflerini derledik.

  • 10
  • 20
TEOREME NEDEN ‘WİLSON TEOREMİ’ DENİR?
TEOREME NEDEN ‘WİLSON TEOREMİ’ DENİR?

Bu teoreme, çalışmalarını 1770'lerde Cambridge'de yapan matematikçi John Wilson tarafından "keşfedilmesi" sebebiyle Wilson teoremi denmektedir; ancak Wilson teoremi ispatlamış mıdır yoksa sadece tahmin mi etmiştir, bilinmemektedir.

Wilson'dan tam bir yıl sonra, Lagrange adında bir matematikçi, "ilk kez keşfedilmesinden" 700 yüzyıl sonra teoremin ilk ispatını bulmuştur.

  • 11
  • 20
SAYMA SİSTEMLERİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYORDU
SAYMA SİSTEMLERİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYORDU

Matematiğe hayatın her alanında ihtiyaç duyuluyor, özellikle sayma sistemleri büyük önem taşıyordu. Bugün birçoğumuz sıfırla başlayıp trilyonlara kadar uzanan tek bir sayma sisteminden haberdarız.

Ancak 10'uncu yüzyılda Müslüman ülkelerde üç farklı tip aritmetik kullanılıyordu ve yüzyılın sonuna gelindiğinde, Bağdadi gibi müellifler bu sayma sistemlerini karşılaştıran yazılar kaleme almaktaydılar. Bu üç sistem parmak hesabı aritmetiği, altmışlı sistem ve Arap sayısal sistemiydi.

  • 12
  • 20
TİCARETTE KULLANILAN HESAP YÖNTEMİ
TİCARETTE KULLANILAN HESAP YÖNTEMİ

Parmak hesabı aritmetiği, yazıyla yazılan rakamların parmakla sayılması esasına dayalı olup ticaret çevrelerinde kullanılıyordu. 10'uncu yüzyılda Bağdat'ta yaşayan Ebü'l Vefâ gibi matematikçiler bu sistemi kullanarak birkaç eser yazmıştır.

Arap sayılarının kullanımında hakiki bir uzman olan Ebü'l Vefâ "…bu sayıların ticaret çevrelerinde ve Doğu Halifeliği'nde uzun süre uygulama alanı bulamadığından" bahseder.

  • 13
  • 20
BUGÜNKÜ 1-9 ARASI MODERN SAYILARI KULLANDILAR
BUGÜNKÜ 1-9 ARASI MODERN SAYILARI KULLANDILAR

Altmışlı sistemde Arap alfabesindeki harflerle ilişkilendirilmiş sayılar bulunuyordu. Babil kökenli olan bu sistem Arap matematikçiler tarafından astronomi çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktaydı.

Arap sayılarının ve kesirlerinin ondalık yer-değer sistemine sahip aritmetik altyapısı Hint sistemi geliştirilerek elde edilmiştir. Müslümanlar Hint sayılarını bugün kullanılan 1 ila 9 arasındaki modern sayılara uyarladılar.

  • 14
  • 20
SAYILAR AÇILARINA GÖRE Mİ ORTAYA ÇIKTI
SAYILAR AÇILARINA GÖRE Mİ ORTAYA ÇIKTI

Arap sayıları olarak da bilinen bu sayıların her bir sayının yazılışında kullanılan açı sayısından ortaya çıktığına inanılır, ancak 7 sayısı bu teoriye ters düşmektedir, zira 7 sayısının ortasına çizilen yatay çizgi 19'uncu yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bu sayılar bugün Avrupa ve Kuzey Afrika'da kullanılırken, daha farklı olan Hint sayıları İslam dünyasının doğusuna düşen bazı bölgelerde kullanılmaya devam etmektedir.

Mesela 1 sayısında bir açı, 2 sayısında iki açı, 3 sayısında üç açı vardı vs. Bu sayıların kullanılmaya başlamasıyla birlikte, o zaman kullanılan Latin sayılarında yaşanan bazı problemlerin de önüne geçilmiş oldu. Arap sayılarına, Müslümanların matematik hesaplamalarında abaküs yerine toz (gubar) tahtası kullanması sebebiyle "gubari" sayıları deniyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN